Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Βασικό θέμα η θωράκιση της αντιδραστικής ευρωένωσης

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, οι «πράσινες» μπίζνες, τα φιλομονοπωλιακά μέτρα για την κρίση και η απασχόληση, στην ατζέντα της Συνόδου που ξεκινάει αύριο

Οι «27» προσπαθούν να τελειώνουν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία επέβαλαν στους λαούς για να θωρακίσουν το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ (φωτ. από κινητοποίηση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο «ευρωσύνταγμα»)

Motion Team

Οι «27» προσπαθούν να τελειώνουν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία επέβαλαν στους λαούς για να θωρακίσουν το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ (φωτ. από κινητοποίηση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο «ευρωσύνταγμα»)
Με τη Συνθήκη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και τη Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας σαν πρώτα θέματα στην ατζέντα, ξεκινάει αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Θέματα της Συνόδου θα αποτελέσουν ακόμα η οικονομική κρίση, η μετανάστευση και τα ζητήματα της απασχόλησης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με σαφείς δεσμεύσεις για την εφαρμογή μιας σκληρής πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, «συμβατής» με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, που θα συνδυαστεί με «αλλαγές» διαρθρωτικού χαρακτήρα στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση αλλά και τη χορήγηση νέων οικονομικών πακέτων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο το περίγραμμα του «τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος» για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, όπως έχει φροντίσει ήδη να αποσαφηνίσει, θα υλοποιεί όλες τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, έχει φροντίσει μέσω των δηλώσεών του για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και «πρωτοφανών ελλειμμάτων» να δημιουργήσει το κλίμα, ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να ξεδιπλωθεί η νέα αντιλαϊκή θύελλα. Η επιβολή έμμεσων φόρων, αλλά και οι δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αναζητούν 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και προετοιμάζει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων «stage» στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» τους.

Αναφανδόν υπέρ της Λισαβόνας

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Σύνοδο Κορυφής θα ταχτεί υπέρ της άμεσης εφαρμογής της «Νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας», στηρίζοντας την παραπέρα θωράκιση του αντιδραστικού ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Η Νέα Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, μετά και το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, που την επικύρωσε με εκβιασμούς και εκφοβισμούς, φαίνεται να προσκρούει στο - όχι ανυπέρβλητο - εμπόδιο που θέτει ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος αρνείται να την επικυρώσει, παρά το ότι έχει εγκριθεί από το εθνικό Κοινοβούλιο.

Το τσέχικο δικαστήριο αναμενόταν να έχει δώσει τη λύση έως σήμερα, με τις Βρυξέλλες να απαιτούν το χαρακτηρισμό των εμποδίων που προβάλλει ο Β. Κλάους σαν «παράνομα», ώστε να προχωρήσει η Σύνοδος στα ζητήματα του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ (ύπατου εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις) και του προέδρου της Ενωσης.

Η σουηδική Προεδρία από την πλευρά της θεωρεί ότι το ζήτημα της Τσεχίας θα έχει λήξει μέχρι τη Σύνοδο, προετοιμάζοντας ήδη μία έκθεση την οποία θα παρουσιάσει στους «27» και θα αναφέρεται στις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη, στην οποία θα δίνονται και κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πώς θα λειτουργήσει η υπηρεσία του ύπατου εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

Στο κεφάλαιο της ευρωενωσιακής διεύρυνσης, θετική στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ ο πρωθυπουργός θα σπεύσει να εντάξει την επίλυση των εξωτερικών θεμάτων της χώρας στην «ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής», με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014.

Κερδοφόρο «ενδιαφέρον» για το κλίμα

Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές και την επικείμενη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, η Σύνοδος Κορυφής των «27» καλείται να συγκεράσει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών μελών και να δώσει τη λύση, μετά την αδυναμία συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν στη χορήγηση βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες για μείωση των ρύπων και στον καταμερισμό της σχετικής επιβάρυνσης μεταξύ των χωρών μελών.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, στην Ολομέλεια του Σώματος την περασμένη βδομάδα, ο οποίος και απέστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λέγοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να δείξει στις άλλες μεγάλες χώρες ότι είναι ενωμένη στον αγώνα για τη μείωση των ρύπων και ότι όσο καθυστερούμε, τόσο θα ανεβαίνει και το κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις ευρωενωσιακή «στροφή» προς την «πράσινη ανάπτυξη» για το κεφάλαιο, έχει ήδη δεσμευτεί για την παροχή πλήθους φοροαπαλλαγών και οικονομικών κινήτρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα στραφούν προς την «πράσινη οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ