Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ

ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ: «Στα 100 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη του ομίλου Grimaldi το 2009 (...) τα έσοδα του ομίλου αναμένεται για το 2009 να υπολείπονται κατά 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ από εκείνα του 2008 όταν είχαν ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ (...) η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και η ΠΝΟ συμφώνησαν στη συλλογική σύμβαση εργασίας, αυξήσεις 3,5% στους μισθούς των ναυτικών (...) τα μέλη της διοίκησης της ΕΕΕ τόνισαν προς τους εκπροσώπους της ΠΝΟ ότι η κατάσταση στη ναυτιλιακή αγορά (...) έχει επιδεινωθεί». (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΙ: «το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο "υπέρογκο" ποσό των 3 ευρώ αύξηση την ημέρα στο βασικό μισθό του πλοίαρχου (...) με τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων σήμερα στα ποντοπόρα πλοία είναι ναυτολογημένοι 4 έως 6 Ελληνες ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείται από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους των οποίων οι μισθοί καθορίζονται από τα δουλεμπορικά γραφεία (...) την ίδια ώρα οι Ελληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να πλέουν σε πελάγη κερδών (...) αυτό τον καιρό ναυπηγούν 777 πλοία αξίας 30 δισ. δολαρίων». (το θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: «Εργασία και παραγωγή, οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών με άλλο κίνητρο, είναι το πολιτικό ζήτημα που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των μισθωτών, ακόμη και των αυτοαπασχολουμένων. Το δικαίωμα στην εργασία δεν εξασφαλίζεται στο δρόμο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Δεν υπάρχουν μοντέρνοι και παραδοσιακοί κλάδοι παραγωγής, οικολογικοί και μη. Υπάρχει από τη μια παραγωγή με κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος, που περνά από τον έναν κλάδο στον άλλο, από την περασμένη τεχνολογία στην καινούρια, μειώνοντας όχι τις ώρες της ημερήσιας εργασίας, αλλά τον αριθμό των εργαζομένων. Και υπάρχει από την άλλη παραγωγή με κίνητρο τις κοινωνικές ανάγκες που προϋποθέτει κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο στην οργάνωση και στη διεύθυνσή της. Η πάλη αυτού του δρόμου, συνδυασμένα με την πάλη αιτημάτων όπως 1.050 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, και για τον νέο άνεργο, αλλά και για τον εκτοπισμένο από την παραγωγή αγρότη. Είναι το αναγκαίο περιεχόμενο της πάλης σωματείων, ενώσεων, γυναικείων συλλόγων, σπουδαστών - φοιτητών κλπ. Είναι ο δρόμος της λαϊκής δύναμης ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου». (από την ομιλία της Ε. Μπέλλου στο Αγρίνιο / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ