Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΓΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Από τ' αυτί και στην ... τράπεζα

«Μαθήματα οικονομίας» από τη Citibank σε δημοτικά σχολεία!

Το ίδιο το έγγραφο της τράπεζας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες σχετικά με το ποιος οργανώνει και για ποιο σκοπό τα μαθήματα στα σχολεία
Το ίδιο το έγγραφο της τράπεζας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες σχετικά με το ποιος οργανώνει και για ποιο σκοπό τα μαθήματα στα σχολεία
Ολο και πιο βαθιά - και πιο προκλητικά - «χώνονται» στα σχολεία οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο να «διδάξουν», απευθείας, στους μαθητές την καπιταλιστική αντίληψη και ιδεολογία και να χειραγωγήσουν τις μαθητικές συνειδήσεις στην κατεύθυνση αποδοχής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας. Στην προσπάθειά τους αυτή, βρίσκουν μεγαλόθυμο βοηθό και πρόθυμο συνεργό την κυβέρνηση, η οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας, διευκολύνει, με κάθε τρόπο, τη διείσδυσή τους στη δημόσια εκπαίδευση, παραδίδοντας τα σχολεία «βορά» στις ύπουλες διαθέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτής της «διδακτικής - επιχειρηματικής δράσης», ενεργοποιείται και η Citibank (Σίτιμπανκ), η οποία έχει εκπονήσει Πρόγραμμα Οικονομικής Εκπαίδευσης για τα δημοτικά σχολεία, που φέρει τον τίτλο «Οικονομία: Γνώση με... αξία» και το οποίο εφαρμόζεται στα σχολεία, μέσω του «Ελληνικού Παιδικού Μουσείου» (μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα»).

Το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και από πέρσι, το «Παιδικό Μουσείο» - κατά δήλωση των υπευθύνων του στον «Ρ» - είχε εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Η έγκριση, βέβαια, αφορούσε πρόγραμμα με αντικείμενο την «αγωγή του καταναλωτή». Στην πράξη χρησιμοποιείται για... να μπάζει στα σχολεία τη Citibank να διδάσκει στους μαθητές πόσο καλός είναι ο καπιταλισμός που εκμεταλλεύεται τους γονείς τους! Μάλιστα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του «Παιδικού Μουσείου» ήδη, στη Λάρισα τα «μαθήματα» έγιναν παρουσία της διευθύντριας της τράπεζας.

Σύμφωνα με το σχετικό διαφημιστικό δελτίο Tύπου της Citibank, οι τραπεζίτες - δάσκαλοι έχουν ήδη κάνει επισκέψεις σε 400 δημοτικά σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Φέτος, επεκτείνεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με στόχο να προσεγγιστούν περισσότεροι από 10.000 μαθητές! Μάλιστα, η τράπεζα μας ενημερώνει ότι το συγκεκριμένο «μάθημα» επεκτείνεται και σε άλλες χώρες (είναι εισαγόμενο, δηλαδή) στο πλαίσιο ενός παγκόσμιας εμβέλειας προγράμματος της Citigroup για την Οικονομική εκπαίδευση, που οδηγεί άτομα, οικογένειες και οργανισμούς να ...«λάβουν σωστές οικονομικές αποφάσεις»(!) προφανώς «επενδύοντας» τις οικονομίες τους στα ταμεία της!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές - την τράπεζα δηλαδή - σκοπός του προγράμματος είναι να «διδάξει» στους μαθητές του δημοτικού σχολείου «βασικές έννοιες της οικονομίας», όπως η διάκριση μεταξύ «αναγκών» και «επιθυμιών», η διαχείριση του χαρτζιλικιού(!), ο ρόλος της διαφήμισης στη διαμόρφωση της καταναλωτικής συνείδησης, η έννοια της κοινωνικής επικουρίας στα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, η γνωστή προπαγάνδα περί «αποταμίευσης» και «επένδυσης», πλασάρεται στα παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες, για να μάθουν από την κούνια τους ακόμα ότι ...η τράπεζα είναι δήθεν ένας οργανισμός που θα φυλάξει και θα αυξήσει τις οικονομίες τους κι όχι μια εταιρία που θα πατήσει πάνω στις ανάγκες τους και θα τους τσεκουρώσει με υπέρογκα επιτόκια για να θησαυρίσει! Εχουν καταρτιστεί τρία προγράμματα - ένα για την Α΄ και Β΄ Τάξη, ένα για τη Γ΄ και τη Δ΄ και ένα για την Ε΄ και ΣΤ΄ - τα οποία υλοποιούνται μέσα στις σχολικές τάξεις από συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και με τη συμμετοχή εργαζομένων της Τράπεζας.

Οι διευθυντές, που επιλέγουν να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο σχολείο τους, το εντάσσουν είτε μέσα στο πρόγραμμα της «ευέλικτης ζώνης», είτε στη «διαθεματική διδασκαλία». Προγράμματα, που από την αρχή ο σχεδιασμός τους στόχευε όχι μόνο στη διαφοροποίηση του προγράμματος διδασκαλίας από σχολείο σε σχολείο, αλλά και στο άνοιγμα μιας ακόμα πόρτας στις επιχειρήσεις να διεισδύσουν στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ