Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
«EUROPASS»
Φακελωμένοι και άνεργοι

Την επίσημη έναρξη του φακελώματος και της περιπλάνησης ανέργων στις χώρες της ΕΕ, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Πρόκειται για το Εθνικό Κέντρο Ευρωδιαβατηρίου (Europass) - του οποίου εθνικός φορέας στη χώρα μας είναι ο ΟΕΕΚ - και θα πραγματοποιήσει την επίσημη έναρξή του, την Πέμπτη 24 Νοέμβρη. Το «Ευρωδιαβατήριο Κατάρτισης», όπως ήταν η αρχική του ονομασία, έχει σκοπό να ενθαρρύνει την κινητικότητα εργατικού δυναμικού στις χώρες της ΕΕ και αποτελεί ένα από τα εργαλεία διευκόλυνσης των εργοδοτών για την αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων εργαζομένων. Φυσικά όλα αυτά γίνονται στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, η πραγματικότητα όμως που περιμένει τους εργαζόμενους είναι άγρια εκμετάλλευση και φακέλωμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΕΕΚ, το «Ευρωδιαβατήριο» έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 χώρες της Ευρώπης και έχουν εκδοθεί 100.000 έγγραφα «Ευρωδιαβατηρίων Κατάρτισης», ενώ στην Ελλάδα έχουν δοθεί 3.600 έγγραφα. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο αριθμός των κατόχων του «Ευρωδιαβατηρίου» να φτάσει τα 3.000.000 άτομα μέχρι το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι το «Ευρωδιαβατήριο» το συγκροτούν πέντε ξεχωριστά έγγραφα:

  • Ευρωπαϊκό CV, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για βιογραφικό σημείωμα και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του «Europass».
  • Ευρωδιαβατήριο Κινητικότητας, που έρχεται να αντικαταστήσει το «Ευρωδιαβατήριο Κατάρτισης» και θα δίνει πληροφορίες για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Συμπλήρωμα Διπλώματος, έγγραφο που θα δίνεται μαζί με το πτυχίο σε έναν απόφοιτο, από το ίδρυμα που θα το απονείμει και θα περιγράφονται λεπτομερώς οι σπουδές του κάθε αποφοίτου, τα μαθήματα που παρακολούθησε, οι βαθμοί και πιστωτικές μονάδες που πήρε, οι εργασίες που έκανε, ο τρόπος εισαγωγής του στο ίδρυμα κτλ.
  • Συμπλήρωμα Πιστοποιητικών που είναι αντίστοιχο του Συμπληρώματος Διπλώματος για χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης.
  • Διαβατήριο Ευρωπαϊκών Γλωσσών, όπου καταγράφονται οι «γλωσσικές δεξιότητες του ατόμου».

Με λίγα λόγια, ο φάκελος εκπαίδευσης του κάθε αποφοίτου, έρχεται να υποκαταστήσει τη συστηματική και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, με ευκαιριακή και «ευέλικτη» κατάρτιση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς. Γίνεται ξεκάθαρο ότι το «Ευρωδιαβατήριο» είναι το διαβατήριο για το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να είναι ο μόνος αρμόδιος για την αποτίμηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων, παραγκωνίζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα και καθιερώνοντας την αποσύνδεση των τίτλων σπουδών από το δικαίωμα στην εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ