Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εικόνες από το μέλλον...

Το 2005 είναι η χρονιά των παραχωρήσεων για το υπουργείο Πολιτισμού. Παραχωρούνται τα πάντα αρκεί κάποιος να τα ζητήσει. Πολυεθνικές και εγχώριο κεφάλαιο κάνουν «ουρές»: Αλλος για ένα «κοκτέιλ» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, άλλος να στήσει μηχανές προβολής στο Νομισματικό Μουσείο, για να προβάλλει σε αντικριστό εμπορικό κέντρο (το οποίο επίσης βρίσκεται σε κτίριο χαρακτηρισμένο ως μνημείο) «γιορτινές» εικόνες για το χριστουγεννιάτικο «μάρκετινγκ» του κέντρου, άλλος ζητάει την Ακρόπολη για να διαφημίσει γλόμπους. Για να διευκολυνθεί μάλιστα η διαδικασία, ετοιμάζονται ριζικές θεσμικές αλλαγές στα αρμόδια για την πολιτιστική κληρονομιά κρατικά όργανα, στη βάση του «μη κρατικοδίαιτου πολιτισμού» και της «όσμωσης της κοινωνίας (σ.σ.. του κεφαλαίου) με την πολιτιστική κληρονομιά». Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα είναι τα πράγματα με τη γνωστή ικανότητα της στήλης να «ταξιδεύει» στο μέλλον.

Συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ΕΠΕ (Πράξη 51η). Ημερήσια Διάταξη: 1) Εγκριση ή μη του αιτήματος της εταιρίας «Parta Ola SA» για την παραχώρηση του Παρθενώνα - PHLILIPS από 1/6 έως 10/6/200... για τη διενέργεια χάπενινγκ με νεροτσουλήθρες. 2) Εγκριση ή μη του αιτήματος της εταιρίας «Ta Pira Ola Co.» για την παραχώρηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - TOURISTIKI ΑΕ για τη διενέργεια δεξίωσης μετά οριεντάλ. 3) Εγκριση ή μη του αιτήματος της εταιρίας «Lamoyo ΟΕ» για την παραχώρηση του Ναού του Ποσειδώνος - AUTOSPORTIKI για τη διενέργεια BAZAAR τάπερ.

Πρόεδρος ΚΑΣ ΕΠΕ (φορά γραβάτα με το σήμα του χορηγού της θέσης του προέδρου του οργάνου): «Γιατί λείπει η εισηγήτρια;». «Η κυρία Αρχαιολογοπούλου κλήθηκε εκτάκτως από τον χορηγό της αρμόδιας υπηρεσίας να παραβρεθεί σε διάλεξη με θέμα "Η πολιτιστική κληρονομιά υπό το πρίσμα των θετικών προσδοκιών για τα επιτόκια της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας"». «Και ποιος θα εισαγάγει το θέμα;». «Ο κύριος Λογιστικόπουλος από τη Διεύθυνση Χορηγιών». Λογιστικόπουλος: «Τα πράγματα είναι απλά κύριε Πρόεδρε. Η "Parta Ola SA" είναι παγκόσμια επιχειρηματική δύναμη. Η προβολή του Παρθενώνα είναι δεδομένη, ενώ η χορηγός εταιρία του μνημείου δεν έχει αντίρρηση». «Τι πουλάει η "Parta Ola";». «Μποξεράκια, κύριε πρόεδρε». «Και τι σχέση έχουν οι νεροτσουλήθρες;». «Τα μποξεράκια είναι αδιάβροχα, κύριε πρόεδρε». «Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων τι λέει;». «Οτι οι νεροτσουλήθρες δε συνάδουν με το μνημείο». Βαθύς προεδρικός αναστεναγμός αγανάκτησης. «Η Διεύθυνση τι εισηγείται;». «Η Διεύθυνση δυσκολεύεται να εισηγηθεί, γιατί ο χορηγός της είναι ανταγωνιστής των αιτούντων». «Μποξεράκια κι αυτοί;». «Διπλής όψης, κύριε πρόεδρε». «Η Εφορος να σταλεί στις Βρυξέλλες για επανακατάρτιση και να γίνει η παραχώρηση». «Το τέλος χρήσης να είναι το προβλεπόμενο;». «Πόσο;». «Τρία χιλιαρικάκια, κύριε πρόεδρε». «Πολλά. Θέλεις να αποθαρρύνουμε τους ξένους, επενδυτές κύριε Λογιστικόπουλε; Είστε κατά των προσπαθειών της κυβέρνησης για ανάπτυξη;». «Προς θεού, κύριε πρόεδρε». «2.000». «1.500 και τα βλέπω». «Πάσο». «Με τα υπόλοιπα θέματα τι θα κάνουμε;». «Ας κάνει κάτι και η Διεύθυνση Χορηγιών!». «Δεν προλαβαίνουμε, κύριε πρόεδρε». «Γιατί;». «Πρέπει να προλάβω το φόρουμ με θέμα "Πολιτιστική κληρονομιά και περιβάλλον" με χορηγό τη "VROMO OIL"»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ