Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΥΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ «18 ΑΝΩ» και «ΙΘΑΚΗ»
Εφαλτήριο αγώνα και αντίστασης

Από αριστερά στο πάνελ ο Ηλ. Μιχαλαρέας, ο Ν. Μπουντούρογλου, η Β. Μελέντη και η Στ. Σταθοπούλου

Eurokinissi

Από αριστερά στο πάνελ ο Ηλ. Μιχαλαρέας, ο Ν. Μπουντούρογλου, η Β. Μελέντη και η Στ. Σταθοπούλου
«Απαιτούμε ΖΩΗ. Να "καθαρίζουν" τα παιδιά μας. Να παραμείνει η απεξάρτηση στην ευθύνη του κράτους. Να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα». Ηταν το μήνυμα που έστειλαν χτες πλήθος φορέων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και οι Σύλλογοι Γονέων και Φίλων του «18 ΑΝΩ» και της «Ιθάκης». Ομως όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα, δεν παρέλειψαν να καταθέσουν προτάσεις για δράση, μετατρέποντας τη χτεσινή μέρα σε εφαλτήριο μιας συντονισμένης και αγωνιστικής παρουσίας όλων των φορέων και η δέσμευσή τους «να αντισταθούμε και να παλέψουμε για την αξιοπρέπεια και το μέλλον των παιδιών μας». Ετσι, την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων για την οργάνωση κοινής δράσης, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και στα αρμόδια υπουργεία.

Αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) και θίγοντας τα βασικά σημεία του, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, επισήμανε ότι «η προσπάθεια εξεύρεσης των απαιτούμενων άλλοθι από την κυβέρνηση, για την προώθηση των κυβερνητικών επιλογών, αρχίζει και τελειώνει με την άρθρωση ενός διάτρητου επιστημονικά, επιστημολογικά λόγου που αφήνει έκπληκτους όχι μόνο τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό». Οσο για χτεσινή μέρα υπογράμμισε ότι «είναι σημαντική γιατί μπορεί να γίνει αφετηρία αγώνων ενός ευρύτατου κοινωνικού κινήματος που θα παλεύει τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Να ορθώσουμε μέτωπο απέναντι σ' αυτούς που στην τελική ανάλυση δεν κάνουν τίποτα άλλο απ' το να εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο». Ενώ ο Ν. Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, υπογράμμισε: «Ερχεται να βάλει ταφόπλακα σε κάθε προσπάθεια πρωτογενούς πρόληψης».

«Δε θα συναινέσουμε στο χτύπημα της ελπίδας χιλιάδων οικογενειών. Απαιτούμε ζωή, δημόσια απεξάρτηση. Απαιτούμε τη θεραπεία των παιδιών μας», είπε η Βάσω Μελέντη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων «18 ΑΝΩ», ενώ η Στ. Σταθοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων «Ιθάκη» τόνισε: «Θα μας βρουν μπροστά τους σ' έναν μεγάλο αγώνα, θέλουμε τα παιδιά μας "καθαρά"».

Την πλήρη αντίθεσή της στο ΠΔ, εξέφρασε και η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ»: «Ακόμη κι αν γίνουν αλλαγές, το πνεύμα του ΠΔ δεν αλλάζει. Στιγματίζει και περιθωριοποιεί. Η απεξάρτηση εμπορευματοποιείται, ο πόνος γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας».

«Να απαιτήσουμε μέτρα πρόληψης, να φτιαχτούν κρατικές θεραπευτικές κοινότητες. Αυτή πρέπει να είναι η θέση όλων των ανθρώπων που αγαπούν τα παιδιά τους. Ναι στη ζωή, ναι στον αγώνα», είπε, μεταξύ άλλων, η Ελένη Μωραΐτη, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ.

Ο Θ. Αβραμίδης, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, επισήμανε ότι «το ΠΔ μαγειρεύεται κάτω από αντιδικίες ιδεολογικής φύσης. Χρειάζεται απόσυρση, αναθεώρηση, επανεκτίμηση με τη συνεργασία και τη συμβολή όλων όσοι πονούν το θέμα στην ουσία του».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Η Λούλα Καρατζά, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Ναρκωτικά, αντιπροσωπείες του ΚΣ της ΚΝΕ, της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, των Παραρτημάτων Αττικής του ΕΣΥΝ, η Ραδιοφωνική Ομάδα «18 ΑΝΩ», «Γυναίκες χωρίς σύνορα» κ.ά.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

«Το σχέδιο ΠΔ απροκάλυπτα αντιμετωπίζει το αίτημα της τοξικομανίας και της εξάρτησης με όρους εμπορεύματος και κέρδους, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν θεραπευτικά κέντρα και συμβουλευτικούς σταθμούς για τα ναρκωτικά, στη βάση της σχέσης "πελάτης - τοξικομανής" και "προϊόν εμπόρευμα - απεξάρτηση"», επισημαίνει με απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας του ΑΠΘ, όπου τάσσεται με απόλυτη πλειοψηφία ενάντια στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης.

Την έντονη αντίδρασή τους έχουν εκφράσει επίσης: η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», το ΚΕΘΕΑ, η ΠΕΝΟΨΥ, η ΕΙΝΑΠ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αρτας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας και τα παραρτήματα του ΕΣΥΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά(2012-06-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά(2012-06-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά(2012-06-21 00:00:00.0)
Κοινωνικό κίνημα ανατροπής των αιτιών της χρήσης(2009-06-25 00:00:00.0)
Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά(2006-06-07 00:00:00.0)
Υπόθεση του κοινωνικού κινήματος(2001-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ