Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Στοχεύσεις των κοινωνικών φόρουμ και ο ρόλος του ΣΥΝ

Οι αυταπάτες της επαναφοράς του «κοινωνικού κράτους»

5ο Μέρος

Ολόκληρο το πλέγμα των αντιλήψεων και πρακτικών, που προωθούν οι δυνάμεις του Φόρουμ, για τη φύση και την αναγκαιότητα της πολιτικής που ακολουθούν σήμερα οι αστικές κυβερνήσεις, προσπαθεί να καλλιεργήσει, μέσα στους εργαζόμενους, αυταπάτες για τη δυνατότητα διατήρησης ή επαναφοράς αυτού που, με έναν έξοχα προπαγανδιστικό τρόπο, αποκαλείται «κοινωνικό κράτος». Τέτοιες αυταπάτες εξυπηρετούν βέβαια με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη του κεφαλαίου να περιορίζει τις αντιδράσεις στην πολιτική του, να τις κουτσουρεύει μέσα στα πλαίσια του συστήματος, να ευνουχίζει τη συνειδητοποίηση ότι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι αναγκαία σήμερα, αν θέλουν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες τους, μια διέξοδος που θα ανατρέπει τις καπιταλιστικές εκμεταλλευτικές σχέσεις.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, το ΚΚΕ προσπαθεί συστηματικά, όλα αυτά τα χρόνια, να προβάλλει μέσα στους εργαζόμενους την αντίληψη ότι οι αναδιαρθρώσεις του καπιταλισμού δεν αποτελούν απλά μια διαχειριστική επιλογή σε κάποιους τομείς, αλλά είναι μια στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου που επιχειρεί να απαντήσει στις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του και που διαπερνά όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμόζεται σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο, μέσω συμφωνιών και συνθηκών, σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης» και της «ανταγωνιστικότητας».

Μεταπολεμικά, σε έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό δυνάμεων για την εργατική τάξη, ως αποτέλεσμα της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών, των ταξικών αγώνων και σε μια καλύτερη οικονομική συγκυρία για το κεφάλαιο, το καπιταλιστικό σύστημα υποχρεώθηκε σε ορισμένες παραχωρήσεις, ιδιαίτερα σε χώρες της Ευρώπης. Αυτή είναι και η ουσία αυτού που οι διάφοροι «αριστεροί» και αριστερόστροφοι απολογητές του καπιταλισμού αποκαλούν «κοινωνικό κράτος».

Ομως, στις αρχές της δεκαετίας του '80 το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα βρέθηκε πιο έντονα αντιμέτωπο με τις αντιφάσεις του:

  • *Μακρόχρονη δυσκολία αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου και πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους.
  • Δυσκολία στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες να εφαρμοστεί μια πολιτική γενικευμένων παροχών, που είχε αξιοποιηθεί πρωθύστερα για να ενσωματώσει τμήματα της εργατικής τάξης και να οικοδομήσει τις συμμαχίες της αστικής τάξης με τα μικροαστικά στρώματα.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, οι αντεπαναστατικές ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και η αλλαγή του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της εργατικής τάξης, επιτρέπουν στις αστικές τάξεις να προωθήσουν πιο αποφασιστικά και επιθετικά τις, από καιρό ώριμες, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στρατηγικής σημασίας, για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του συστήματος. Δεν πρέπει βέβαια να λησμονιέται ότι οι αναδιαρθρώσεις αυτές είχαν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται συστηματικά σε μια σειρά χώρες πριν τις ανατροπές (Αγγλία-Θάτσερ, ΗΠΑ-Ρήγκαν).

Οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν καθοριστική σημασία για να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε το γιατί προωθείται συντονισμένα η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά και του κάθε κράτους-μέλους. Γιατί οι επιλογές στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν είναι τυχαίες, χωρίς αντικειμενική λογική, εσωτερική συνάρτηση και δεσμό. Για παράδειγμα, η ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και τα μέτρα για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας έχουν άμεση σχέση με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την απελευθέρωση του ωραρίου, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις λεγόμενες 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ.

Η έκβαση της πολιτικο-ιδεολογικής αντιπαράθεσης πάνω στο χαρακτήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στον επιστημονικά ορθό προσανατολισμό του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Στην Ελλάδα, ο δρόμος της αστικής τάξης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχει το ΚΚΕ που, στη βάση των μαρξιστικο-λενινιστικών εκτιμήσεων, που επιγραμματικά δόθηκαν παραπάνω, προβάλλει μέσα στην εργατική τάξη την αναγκαιότητα του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Μετώπου που θα παλεύει για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, σε αντίθεση με τα θολά και ουτοπικά «αντινεοφιλελεύθερα μέτωπα», που δε θίγουν την εξουσία του κεφαλαίου. Υπάρχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που προωθεί καθημερινά την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, στη βάση ενός συνεκτικού πλαισίου στόχων πάλης που απαντά στο εξίσου συνεκτικό πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Μπροστά στις δυσκολίες που συναντά στη χώρα μας η αστική τάξη, χρειάζεται να ενεργοποιήσει όλες τις εφεδρείες της, να εντείνει τις αυταπάτες για τη δυνατότητα μιας άλλης διαχειριστικής πολιτικής, ντυμένες τώρα με το μανδύα του «κινηματικού», του «ριζοσπαστικού», του «σύγχρονου». Είναι σίγουρο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα θα λειτουργήσει ενταγμένο σε αυτούς τους γενικότερους σχεδιασμούς. Θα εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη συγκυρία: το νέο γύρο έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης και την παρουσία της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία, για να προσπαθήσει να φτιασιδώσει τις δυνάμεις της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ), να τονώσει το «λαϊκό» προσωπείο των δυνάμεων της νεόκοπης σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΝ) και να αρχίσει ένα νέο γύρο προπαγάνδας περί «ενότητας της αριστεράς», ως την υποτιθέμενη μόνη ρεαλιστική πρόταση για το εργατικό και λαϊκό κίνημα σήμερα.

Θα αποτελέσει το όχημα για την προσπάθεια αποπροσανατολισμού κοινωνικών κινημάτων (π.χ. της νεολαίας, των γυναικών), εγκλωβισμού και ευνουχισμού πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών στις δομές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και για τη σύμπηξη ενός πανευρωπαϊκού «δικτύου αριστερών συνδικαλιστών», όπως με περισσή μεγαλοστομία διακηρύσσει το κείμενο της «Αυτόνομης Παρέμβασης» για τη 2η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνάντηση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ τίθεται ως ένα από τα τρία «στοιχήματα» του 4ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ (Αθήνα 2006) «η άμεση συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων». Διαπιστώνεται ότι, παρά την ενεργό συμμετοχή των ξεπουλημένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, «λείπουν ριζοσπαστικά σωματεία βάσης που αντιστέκονται» και προβάλλεται η ανάγκη «για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος». Μια που δεν μπορεί να αγνοηθεί εδώ ο ρόλος των πιο ζωντανών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ, γίνεται μια φραστική προσέγγιση «φιλίας» προς το ΚΚΕ για «να λειτουργήσει πιο ενωτικά», αλλά η απώτερη στόχευση δύσκολα κρύβεται πίσω από τη φράση «ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική δυναμική... που ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να μπορεί να αγνοήσει».

Αναδημοσιεύεται από άρθρο που έχει δημοσιευτεί στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» στο τεύχος 2 του 2005.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Του Βασίλη ΟΨΙΜΟΥ*
*Ο Βασίλης Οψιμος είναι μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχεύσεις των κοινωνικών φόρουμ και ο ρόλος του ΣΥΝ (2005-12-11 00:00:00.0)
Στοχεύσεις των κοινωνικών φόρουμ και ο ρόλος του ΣΥΝ * (2005-10-30 00:00:00.0)
Ποια γραμμή συσπείρωσης; (2005-05-22 00:00:00.0)
Αρνούμαστε το συμβιβασμό και το χαράτσι (2003-03-04 00:00:00.0)
ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΉΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (2002-02-28 00:00:00.0)
Υποτάσσει το εργατικό κίνημα στο κεφάλαιο (2001-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ