Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αποκλεισμός κόμματος από εκλογές

Την απόσυρση του συνδυασμού του κόμματος «Ρόντινα» («Πατρίδα»), από τις εκλογές για την ανάδειξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόσχας, που θα διεξαχθούν στις 4/12, αποφάσισε δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας. Το δικαστήριο, μετά από προσφυγή του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας (του Ζιρινόφσκι), θεώρησε ότι η τηλεοπτική διαφήμιση της «Ρόντινα», με τον τίτλο «Να καθαρίσουμε τη Μόσχα από τα σκουπίδια», περιείχε ρατσιστικά μηνύματα, αναμοχλεύοντας το διεθνικό μίσος.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απαγόρευσης το «Ρόντινα» προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ζητώντας την ακύρωσή της.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη Ρωσία, που με δικαστική απόφαση και με αιτιολογία μια τηλεοπτική διαφήμιση, αποκλείεται κάποιο κόμμα από εκλογές. Στις εκλογές υπάρχει εκλογικό όριο 10%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κατεβάζει συνδυασμό με επικεφαλής τον Ι. Μέλνικοφ, Α' αντιπρόεδρο της ΚΕ.

Αναφορικά με τον αποκλεισμό του «Ρόντινα», σε ανακοίνωσή του το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, που υπογράφει ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η θέση του ΚΚΡΟ είναι η ενότητα του πατριωτισμού και του σοσιαλισμού, ενώ η θέση του λεγόμενου "Ρόντινα" είναι στην κατεύθυνση της υποδαύλισης του διεθνικού μίσους, τη στιγμή μάλιστα που δυναμώνει η πάλη όλων των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, πάλη απαραίτητη τόσο από τη μεριά του πατριωτισμού, όσο κι από τη μεριά του σοσιαλισμού. Γι' αυτό κι εμείς την καταδικάζουμε αυστηρά.

Την ίδια ώρα θεωρούμε ότι το σκάνδαλο με τον αποκλεισμό του κόμματος "Ρόντινα" από τις εκλογές είναι μια εκ των προτέρων σχεδιασμένη ενέργεια, με στόχο να αυξήσει τη δημοτικότητά της στα λιγότερο συνειδητά και πιο καθυστερημένα πολιτικά στρώματα των ψηφοφόρων της Μόσχας. Αλλά πιστεύουμε πως η επιλογή των Μοσχοβιτών θα είναι συνειδητή και σωστή».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ