Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με... ελπίδες ανάκαμψης σε 10 χρόνια

Το «τούνελ λιτότητας» στο οποίο μπαίνουν οι εργαζόμενοι προανήγγειλε χτες η Μέρκελ

Οι πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις της νέας καγκελάριου Αγγελα Μέρκελ χτες στην Μπούντεσταγκ (γερμανική Βουλή) χαρακτηρίζονται από την υπεράσπιση και συνέχιση της ίδιας πολιτικής και την... παρηγοριά προς τους πολίτες ότι ο «μεγάλος συνασπισμός» των τριών κυβερνητικών κομμάτων (CDU - CSU - SPD) «θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε η Γερμανία σε 10 χρόνια να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων τριών δυνάμεων στην Ευρώπη».

Δεν εξήγησε, όμως, τι πρόκειται να προκύψει για τους εργαζόμενους. Αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Το αναμενόμενο είναι ότι θα πάει προς το χειρότερο. Πρώτη εξήγηση γι' αυτή τη δυσμενή προοπτική είναι ότι η Γερμανίδα πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αποφασισθείσες περικοπές των επιδομάτων ανεργίας και συντάξεων και απέφυγε να εξηγήσει με ποιο τρόπο θα μειωθεί η στρατιά των εκατομμυρίων ανέργων. Το σχέδιο για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68, δείχνει το δρόμο... Η Μέρκελ ευχαρίστησε πάντως τον πρώην καγκελάριο Γκ. Σρέντερ ότι με την «Ατζέντα 2010» «άνοιξε την πύλη των μεταρρυθμίσεων».

Αλλά ακριβώς η «ατζέντα», οι αποκαλούμενοι «νόμοι Χαρτζ» και τα άλλα μέτρα των «κοκκινο-πράσινων» ήταν αυτά που ανάγκασαν αρκετές φορές χιλιάδες εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων να κατακλύσουν τους δρόμους των γερμανικών πόλεων, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σπίγκελ» («Spiegel»), πληροφορούμαστε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική προς το συμφέρον των μεγαλοκαπιταλιστών. Το περιοδικό επικαλείται «εσωτερική ανάλυση» του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, στην οποία 116 από τα 149 σχέδια του «συνασπισμού» εκτιμώνται σαν «θετικά ή ουδέτερα» και μόνο 33 θεωρούνται «ζημιογόνα». Ανάμεσα στα τελευταία είναι η εμμονή στην αποχή από την (ειρηνική) ατομική ενέργεια και η «μικρο»-φορολογία στα πλούσια εισοδήματα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μέρκελ εκ μέρους του Αριστερού Κόμματος. ΚΟΔΗΣΟ ο Γκ. Γκίζι σημείωσε ότι με τα κυβερνητικά μέτρα δε θα λυθούν, αλλά θα οξυνθούν τα προβλήματα και με τα μέτρα λιτότητας η κοινωνία οδηγείται στην καταστροφή.

Αλλωστε σε χτεσινές δηλώσεις στον Τύπο ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Στάινμπριγκ είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα επιδράσει η σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σχεδιάζεται η απόλυση 8.000 δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ στην κρατική διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ