Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εδραιώνουν άλλη μια αγορά κατάρτισης

Νομιμοποιούνται πλήρως οι ιδιωτικές εταιρίες πιστοποίησης γνώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών

Οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών κάλεσαν χτες τους διαπιστευμένους συντάκτες τους, για να τους ανακοινώσουν τη θεσμοθέτηση κρατικού πιστοποιητικού γνώσης για τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών... αλλά τελικά, αυτό που ανακοίνωσαν ήταν η δημιουργία ενός συστήματος κρατικής αναγνώρισης των ιδιωτικών εταιριών που παρέχουν σήμερα τέτοια πιστοποιητικά!

Στο όνομα του ότι «έπρεπε να μπει μια τάξη», η κυβέρνηση νομιμοποιεί πλήρως τις ιδιωτικές εταιρίες - οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεγάλες πολυεθνικές - που μέχρι σήμερα πουλούν πιστοποιητικά γνώσης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα διαφημίζουν ως «διεθνώς αναγνωρισμένα» και «απαραίτητα». Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση κατέστησε αυτά τα πιστοποιητικά «απαραίτητο» προσόν για την πρόσληψη στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ (οπότε ανάγκασε τον κόσμο να τρέχει στους ιδιώτες για να εξασφαλίσει πιστοποιητικό) και τώρα βάζει τη σφραγίδα της και νομιμοποιεί αυτές τις εταιρίες, τις οποίες θα «ελέγχει» και θα «πιστοποιεί» ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).

Και αφού εδραιωθούν όλες αυτές οι εταιρίες, αφού μοιραστούν την τεράστια πίτα της ελληνικής αγοράς και εξασφαλίσουν την πελατεία τους, μετά θα έρθει η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει και ένα αντίστοιχο κρατικό πιστοποιητικό, το οποίο προφανώς θα είναι ανίσχυρο απέναντι στις ιδιωτικές πολυεθνικές. Οπως παραδέχτηκε, άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών, η κρατική παρέμβαση στο χώρο είναι τυπική και στόχος της είναι να εξασφαλίσει τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού των εταιριών! Σ' αυτό τον ελεύθερο ανταγωνισμό θα ενταχθεί στο μέλλον και το κρατικό πιστοποιητικό, υποτίθεται με ίσους όρους, αλλά στην ουσία αφού έχει μοιραστεί η πίτα στις ιδιωτικές εταιρίες.

Οπως είπαν οι υπουργοί, ο ΟΕΕΚ δε θα ελέγχει τα προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν αυτές οι εταιρίες, αλλά μόνο τη διαδικασία εξετάσεων πιστοποίησης που διενεργούν. Και ενώ ισχυρίστηκαν ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι τα παιδιά να «πιστοποιούνται» στην πληροφορική τελειώνοντας το Λύκειο, η υπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι η «αγορά πιστοποιήσεων» για τις ιδιωτικές εταιρίες δε θα εκλείψει, αλλά θα λειτουργεί γι' αυτούς που θέλουν να δουλέψουν στη χώρα μας και δεν έχουν τελειώσει το ελληνικό σχολείο...

Μάλιστα, το «μοντελάκι» με τις πιστοποιήσεις σκόρπιων γνώσεων, καταρτίσεων που θα απαξιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα (γιατί τέτοιες γνώσεις παρέχουν και πιστοποιούν σήμερα οι εν λόγω εταιρίες) θα «φορεθεί» και σε άλλους τομείς πέραν των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΟΕΕΚ στη χτεσινή συνέντευξη, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση «σηματοδοτεί και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά ακόμα ανοιχτά και σοβαρά ζητήματα στην πιστοποίηση γνώσεων δεξιοτήτων και ικανοτήτων και η υπουργός Παιδείας κινούμενη προς την κατεύθυνση αυτή ήδη προωθεί συστήματα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων, το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων και την εκπόνηση κοινών περιγραμμάτων του επαγγελματικού προφίλ σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Δηλαδή, απόφοιτοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, θα σπρώχνονται διαρκώς σε «πιστοποιήσεις» καταρτίσεων που θα τις πληρώνουν από την τσέπη τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν μια ελπίδα πρόσκαιρης επαγγελματικής αποκατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ