Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΟΧΙ στην ελάχιστη εγγυημένη εξαθλίωση

Την αναγκαιότητα του συντονισμένου ταξικού αγώνα για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων, σε σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, αντιπαρέβαλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεση του Κόμματος στην πρόταση νόμου του ΣΥΝ για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Εμείς δεν μπορούμε να θέσουμε το ζήτημα να έχει πρόσβαση ο εργαζόμενος στον πλούτο. Εμείς λέμε ότι ο πλούτος ανήκει σε αυτόν», τόνισε απαντώντας στην κριτική του ΣΥΝ, η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. Διευκρίνισε ότι «εμείς διαφωνούμε επί της αρχής», προσθέτοντας πως «η τοποθέτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα δείχνει την αντίληψη του καθένα από εμάς, του κάθε κόμματος, για την κοινωνία, για τη ζωή, για το τι θεωρεί μέτρα της εποχής μας, για τον εαυτό τους, για το πώς αποδέχεται τα μέτρα της κυρίαρχης πολιτικής».

Η Ελπίδα Παντελάκη αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο αναρωτώμενη «τι γραμμή χαράζεις όταν ξεκινάς από το ελάχιστο, που ούτε αυτό θα πάρεις;». Συνεχίζοντας, επισήμανε πως λύση υπάρχει «μόνο μέσα από ένα κίνημα που μπορεί να συγκρούεται με αυτή την πολιτική, στην προοπτική να την ανατρέψει αλλά όχι εναλλακτικά μέσα από αυτό το σύστημα εξουσίας, γιατί είσαι χαμένος».

Αναφερόμενη και στις θέσεις του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε για τους ανέργους ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το 80% του βασικού μισθού ως επίδομα ανεργίας, προσθέτοντας όμως ότι «βασικός μισθός δεν μπορεί να είναι τα 550 ή τα 600 ευρώ. Γιατί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που συζητάμε καταργεί τον κατώτατο μισθό. Γι' αυτό προχωράει ο ΣΕΒ, γι' αυτό το θέλουν, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί το έχουν πρώτο: Για να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, κατανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, ασκώντας κριτική στο ΚΚΕ χρησιμοποιώντας και ειρωνικά σχόλια του είδους «υπάρχει η άποψη ότι η εφαρμογή του μέτρου θα καθυστερήσει την επανάσταση» και υποστηρίζοντας ότι είναι ...ακατανόητη η θέση, με βάση την οποία το ΚΚΕ διαφωνεί με την πρόταση νόμου του ΣΥΝ.

«Θα επαινέσω την προσπάθεια του ΣΥΝ» δήλωσε εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος δηλώνοντας... περήφανα ότι «δεν υπάρχει πολίτης που να παίρνει κάτω από 230 ευρώ». Υποστήριξε πάντως ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας θα έρθει από την ανάπτυξη που θα επιφέρει η κυβερνητική πολιτική. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΣΥΝ» σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει αποδεχτεί την ανάγκη ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ