Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΝΑΠ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
Προτάσεις χωρίς αντίκρισμα

Τη διόρθωση της εγκυκλίου για την υγειονομική περίθαλψη των αλλοδαπών και της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Υγείας για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των κριτηρίων για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και των οικονομικά αδύνατων πολιτών ζητά με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), γιατί αυτές - όπως υποστηρίζει -δημιουργούν το πρόβλημα με την άρνηση χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων σε Ελληνες και μετανάστες ανασφάλιστους.

Με τη χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ επιχειρεί να απαντήσει στις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη ότι δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό μετανάστη που να μην του χορηγήθηκε φαρμακευτική κάλυψη από δημόσιο νοσοκομείο. Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι η περιπτωσιολογία δε βοηθά ούτε επιτρέπεται τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει επίσημο έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αναφέρει το ακριβώς αντίθετο.

Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει θετική τη δέσμευση του υπουργού ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη συνέχιση της χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων στους ανασφάλιστους και δωρεάν. Στην ουσία δεν υπάρχει δωρεάν χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων καθώς για τους ασφαλισμένους το κόστος καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους ανασφάλιστους το κόστος καλύπτεται κυρίως από άλλες περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει - στην καλύτερη περίπτωση - μόνο μέχρι 23% των συνολικών δαπανών για τους ανασφάλιστους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με τη μετάθεση του κόστους νοσηλείας πρωτίστως στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εγκύκλιοι - των οποίων ζητά την τροποποίηση η ΕΙΝΑΠ - είναι η θεσμική προσαρμογή των νοσοκομείων στην εμπορευματοποίηση της Υγείας - γεγονός που παρακάμπτει η ΕΙΝΑΠ και έτσι περιορίζεται μόνο στις αλλαγές των εγκυκλίων - που αν δε σταματήσει η εμπορευματοποίηση θα είναι χωρίς αντίκρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ