Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρέμβαση ΤΩΡΑ με το ΠΑΜΕ

H εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά κοινωνικά στρώματα δέχονται καθημερινά μπαράζ ανηλεών και άγριων επιθέσεων, σαν αποτέλεσμα της φιλοεργοδοτικής πολιτικής που ασκούν οι ταυτόσημοι πολιτικοί φορείς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι θυγατρικές τους παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και κηρύττουν (σε μια εποχή που η επίθεση πρέπει να είναι εφ' όλης της ύλης) άνευρες και αποσπασματικές αντιδράσεις, με σκοπιμότητα να μετατρέψουν την 24ωρη απεργία στις 14 Δεκέμβρη σε μια ακόμα εποχική - επετειακή κινητοποίηση εκτόνωσης.

Αν και έχουμε σε εξέλιξη την υλοποίηση αντεργατικών νόμων και νομοσχεδίων που κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή, οι συνδικαλιστικές αυτές παρατάξεις κινούνται στον αστερισμό του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με μια μικρή απόκλιση του ρόλου της ΠΑΣΚΕ, που «ανακάλυψε ξαφνικά» τα προβλήματα των εργαζομένων και υποκρίνεται, χωρίς αιδώ, για να συγχρονιστεί με την «αντιπολιτευτική» ρητορική του ΠΑΣΟΚ.

Το κλείσιμο εργοστασίων, η ανατροπή του οκτάωρου, η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου, η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, ο προϋπολογισμός, με εμφανέστατο ταξικό και κοινωνικά ανάλγητο προσανατολισμό, η γενίκευση του μοντέλου των επισφαλών εργασιακών σχέσεων και εξευτελιστικών μισθών που εισάγει στη ζωή μας το νομοσχέδιο για τη δήθεν εξυγίανση των ΔΕΚΟ, δεν είναι η αρχή ούτε το τέλος μιας πολιτικής, είναι η απόρροια των εγγενών αναγκών του εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος για την αναπαραγωγή του.

Κεντρικός στόχος της επίθεσης είναι το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο του λεγόμενου ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η πολιτική αυτή, με την τακτική του έντεχνου διαχωρισμού των εργαζομένων, της διολίσθησης σε αντιδραστικότερες θέσεις στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, θα επελάσει σταδιακά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι επίθεση που φέρνει ως παρονομαστή της στρατηγικής της Λισαβόνας και του εργοδοτικού κέρδους.

Η επίθεση και η πολιτική αυτή δεν αντιμετωπίζεται με διεκδικήσεις υποταγμένες στα ιδεολογήματα της καπιταλιστικής αγοράς όπως η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα και η επιχειρηματικότητα. Απαιτείται μια πολιτική ανατροπής και υπέρβασης των σημερινών εκμεταλλευτικών κοινωνικών διαρθρώσεων, που θα λαμβάνει υπόψη τα τωρινά - σύγχρονα και διευρυμένα αιτήματα της εργατικής τάξης.

Το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ δεν πλειοδοτεί, όπως το καταγγέλλουν. Είναι τεκμηριωμένο πάνω στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των εργαζομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκλαϊκεύεται στις εργατικές μάζες, μια υπόθεση που θα πρέπει να διαχέεται καθημερινά από όλους.

Η 14η Δεκέμβρη είναι στο χέρι μας να μην περάσει όπως θα την ήθελαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ως μια «άσφαιρη» και αποπροσανατολιστική καταγραφή στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που έγινε στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα, είναι βέβαιο ότι θα χρωματίζει σε αγωνιστικότητα και δυναμικότητα τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν για τις 14 Δεκέμβρη, οι κατά κλάδους και τόπους Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 14 Δεκέμβρη.


Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ