Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σε ένα μήνα οι συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο...

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη στη Βιέννη» θα αρχίσουν οι συνομιλίες για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου ανήγγειλε χτες στο Βελιγράδι η επικεφαλής του Σερβικού Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο, Σάντα Ράσκοβιτς - Ιβιτς. Η Ράσκοβιτς - Ιβιτς εξέφρασε την πεποίθηση πως οι συνομιλίες «θα είναι άμεσες» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα και πως η διεθνής κοινότητα «δε θα αρκεστεί μόνον στο ρόλο της επίβλεψης» αλλά θα αναθέτει «τις εργασίες, τις προκλήσεις» που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση...

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλμπερτ Ρόχαν, βοηθός του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι, επανέλαβε στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών πως «η προστασία των μειονοτήτων θα παίξει ρόλο κλειδί στο μελλοντικό καθεστώς της περιοχής», ζητώντας τους να έρθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας και να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την «εποικοδομητική συμμετοχή τους στις εξελίξεις». Μετά τις συναντήσεις του με στελέχη της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ρόχαν διαβεβαίωσε πως σκοπός του ίδιου και του Μάρτι Αχτισαάρι «είναι η εξασφάλιση της παρουσίας τους στο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου».

Το ίδιο 24ωρο στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ, οι Πρόεδροι της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ολοκλήρωσαν τη διήμερη άτυπη συνάντησή τους διακηρύσσοντας πως θα υποστηρίξουν «οποιαδήποτε λύση συμφωνήσουν Βελιγράδι και Πρίστινα υπό τη διεθνή μεσολάβηση, η οποία δε θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα». Οι τρεις Πρόεδροι σημείωσαν σε δηλώσεις τους πως σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να προστατευτούν» οι μειονότητες του προτεκτοράτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ