Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οργιο αισχροκέρδειας στην «Πόλη από ζάχαρη»

Ενα κιλό σοκολατάκια 25 ευρώ! Ενα κιλό καραμελωμένοι ξηροί καρποί 20 ευρώ! Ενα γλειφιτζούρι 8 ευρώ! Μόνο ως κλοπή μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που συμβαίνει στην περίφημη χριστουγεννιάτικη πόλη της πλατείας Συντάγματος, για την οποία επαίρεται η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη

Με 55 ευρώ λιγότερα θα φύγει μια οικογένεια που θα επισκεφτεί την πανάκριβη «Πόλη από Ζάχαρη» του Δήμου Αθηναίων
Με 55 ευρώ λιγότερα θα φύγει μια οικογένεια που θα επισκεφτεί την πανάκριβη «Πόλη από Ζάχαρη» του Δήμου Αθηναίων
Από 30 μέχρι και ...55 ευρώ κοστίζει μια βόλτα στο Σύνταγμα για μια οικογένεια. Η «Πόλη από Ζάχαρη», που έχει στήσει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, μάλλον... ξινή θα βγει στους εργαζόμενους της πόλης, αφού μια τετραμελής οικογένεια που θα αγοράσει ένα κιλό ζαχαρωτά, μισό κιλό σοκολατάκια, δύο γλειφιτζούρια για τα παιδιά, «ποπ-κορν» και σουφλέ σοκολάτας, θα πρέπει να πληρώσει 55 ευρώ!

Οι Αθηναίοι, λοιπόν, που «κατεβαίνουν» στο Σύνταγμα και επισκέπτονται τα «σπιτάκια» της «Πόλης από Ζάχαρη», έρχονται αντιμέτωποι με εξωφρενικές τιμές, όπως για παράδειγμα, ότι ένα γλειφιτζούρι κοστίζει ...8 ευρώ. Τα «μαγαζάκια» αυτά που έχει στήσει ο Δήμος Αθηναίων έχουν δοθεί σε ιδιώτες, για να πουλάνε γλυκά, σοκολατάκια, γλειφιτζούρια κλπ. «Δε θα πάρουμε τίποτα. Είναι πολύ ακριβά. Ηρθαμε για να δούμε τις τιμές, να παίξουν τα παιδιά με τα "Καρουζέλ" και να φύγουμε», είπε στο «Ρ» μια κυρία που πήγε χτες στο χώρο με τα παιδιά της.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στα γλειφιτζούρια κυμαίνονται από 1 έως και 8 ευρώ. Ενα κιλό σοκολατάκια φτάνει τα 25 ευρώ. Ενα κιλό μελωμένοι ξηροί καρποί τα 20 ευρώ. Ενα κιλό ζαχαρωτά τα 17 ευρώ. Ενα κομμάτι σουφλέ τα 4 ευρώ. Ενα κουτάκι «ποπ-κορν» τα 2 ευρώ.

Τα «σπιτάκια» αυτά δόθηκαν σε ζαχαροπλαστεία, κατόπιν ανοιχτής δημόσιας δημοπρασίας. Ανάμεσα σε αυτά διακρίναμε ορισμένα από τα πλέον «γνωστά» και ...ακριβά της πόλης, όπως για παράδειγμα το ζαχαροπλαστείο «Αγαπητός» ή μεγάλες αλυσίδες όπως η «Papagalino» (Παπαγκαλίνο). Γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, αφού είχαν την οικονομική δυνατότητα να «χτυπήσουν» στη δημοπρασία πολύ υψηλότερες τιμές από τα μικρότερα ζαχαροπλαστεία.

Ετσι, οι τιμές που έφτασαν ορισμένα «σπιτάκια» ξεπερνούν ακόμη και τα 30.000 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη τιμή είναι - όπως είπε στο «Ρ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θ. Σκυλακάκης - τα 4.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στην πλατεία Κοτζιά, τα εκεί «σπιτάκια» στοίχισαν από 2.600 ευρώ και έφτασαν μέχρι και 17.000 ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι οι τιμές των προϊόντων στα «μαγαζάκια» είναι ίδιες με τις τιμές των αντίστοιχων ζαχαροπλαστείων, ενώ η εφαρμογή αυτής της «αρχής» θα είναι θέμα ελέγχου των υπηρεσιών, αφού ζητήθηκε από το δήμο να δοθεί από τα μαγαζιά συγκεκριμένος τιμοκατάλογος. Οπως και να έχει, πάντως, είναι δεδομένο ότι, εφόσον τα «μαγαζάκια» τα «χτύπησαν» τα ακριβά ζαχαροπλαστεία του κέντρου, οι αντίστοιχες τιμές θα είναι τουλάχιστον ...«τσιμπημένες». Από την πλευρά του ο Θ. Σκυλακάκης είπε ότι μερικά από τα «μαγαζάκια» της πλατείας Συντάγματος δόθηκαν και σε συνοικιακά ζαχαροπλαστεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ