Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» - ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Μακριά από το λαϊκό αθλητισμό

Ο «Ρ», συνεχίζει το οδοιπορικό στους δήμους του Πειραιά παρουσιάζοντας τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Πολλά γήπεδα σαν αυτό χάνονται σιγά σιγά από τις περιοχές του Πειραιά
Πολλά γήπεδα σαν αυτό χάνονται σιγά σιγά από τις περιοχές του Πειραιά
Το Κερατσίνι είναι ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της Αττικής, με πληθυσμό που φτάνει τους 120.000 κατοίκους. Ομως, η άναρχη δόμηση χωρίς πολεοδομικό σχέδιο, οι στενοί δρόμοι, το κυκλοφοριακό χάος και τα βιομηχανικά απόβλητα, είχαν σαν αποτέλεσμα τη γενικότερη υποβάθμιση της πόλης. Υποβάθμιση, που εκφράζεται και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της πόλης...

Ο «Ρ» συνεχίζει το αθλητικό οδοιπορικό στους δήμους του Πειραιά. Μετά τον Κορυδαλλό, το Ρέντη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, σήμερα προχωράμε στους δρόμους του Κερατσινίου και καταγράφουμε την εικόνα της αθλιότητας και της παντελούς έλλειψης υποδομών στον τομέα του αθλητισμού. Μαζί μας είναι και ο Δημήτρης Μουρίκης, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος της πόλης και πρώην γενικός γραμματέας της ΕΠΣ Πειραιά.

-- «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το πλεονέκτημα - σε σχέση με την κεντρική εξουσία - ότι είναι πλησιέστερα στον αθλούμενο και το σωματείο, και άρα έχει την ευκαιρία από πρώτο χέρι να γνωρίζει τα προβλήματα και βέβαια, όπου μπορεί, να δίνει και γρηγορότερα λύσεις», μας διευκρινίζει εξαρχής...

-- Αρα, μπορούμε να πούμε ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα;

Κρανίου τόπος οι αθλητικές εγκαταστάσεις (φωτ. από γήπεδο στη Νίκαια)
Κρανίου τόπος οι αθλητικές εγκαταστάσεις (φωτ. από γήπεδο στη Νίκαια)
-- «Βεβαίως είναι κοινωνικό δικαίωμα, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός και άρα μπαίνει στις προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Με βάση αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να προγραμματίζει, να στοχεύει στην καλλιέργεια του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, που είναι στην αρμοδιότητά της...».

Στη «γωνία» ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

-- Κατά τη γνώμη σας σήμερα η ΤΑ έχει τις δυνατότητες που χρειάζονται για να εφαρμόσει το μαζικό λαϊκό αθλητισμό;

-- «Σήμερα η ΤΑ δεν μπορεί, δεν έχει τις δυνατότητες, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μαζικής άθλησης. Για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, εξαιτίας έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και δεύτερον, λειψής οικονομικής στήριξης. Σήμερα στο Κερατσίνι των 120 χιλιάδων κατοίκων (και να μην ξεχνάμε και ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστών) έχουμε μια νεολαία 40.000 παιδιών. Απ' αυτούς - κατά ομολογία του Δήμου - γυμνάζονται οι 2.500. Κατά συνέπεια με τον αθλητισμό ασχολείται το 1/20 της νεολαίας. Γιατί δε γυμνάζονται οι υπόλοιποι; Μήπως δε θέλουν; Ασφαλώς όχι. Δε γυμνάζονται γιατί δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές οικονομικές δυνατότητες».

-- Αρα η ευθύνη είναι της εκάστοτε κυβέρνησης.

-- «Ασφαλώς! Η Αυτοδιοίκηση έχει απέναντί της μια κυβέρνηση χτες του ΠΑΣΟΚ σήμερα της ΝΔ που οδήγησαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το σωματείο στο μαρασμό. Σήμερα για να γυμναστείς ή να διοικήσεις ένα σωματείο πρέπει να είσαι με το χέρι στην τσέπη. Σήμερα μια σειρά από εγκαταστάσεις είναι υπό εκμετάλλευση. Σήμερα μια σειρά από σωματεία για να προπονηθούν πληρώνουν στον ιδιοκτήτη του αθλητικού χώρου που τις περισσότερες φορές είναι Δήμος ή Κοινότητα».


-- Δηλαδή διαπιστώνουμε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι υπό διωγμό...

-- «Ακριβώς. Σήμερα είναι καθαρή η πρόθεση της κεντρικής εξουσίας να σταματήσει τις επιχορηγήσεις του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το είπε ξεκάθαρα πριν 4 χρόνια σε γενική συνέλευση Ομοσπονδίας ο τότε ΓΓ Αθλητισμού κ. Εξαρχος και το δήλωσε ο σημερινός υφυπ. Αθλητισμού κ. Ορφανός, λέγοντας ότι θα πρέπει να φροντίσει κάθε αθλητική ομοσπονδία να εξασφαλίσει μόνη της τις δυνατότητες για σπορ. Κατά συνέπεια τα ποσά για τον αθλητισμό συνεχώς μειώνονται ιδιαίτερα για τον ερασιτεχνικό. Επομένως, το Κερατσίνι, που σαν κεντρικό του στόχο θα έπρεπε να έχει το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, δεν μπορεί, γιατί θα πρέπει να φροντίζει και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

-- Ποια είναι η μεταολυμπιακή εικόνα του Κερατσινίου;

-- «Ζοφερή, δε βλέπω μέλλον. Δε βλέπω να μπορούν να πραγματοποιούνται οι υποσχέσεις της κ. Πετραλιά για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή μας. Ηδη έχουν χαθεί 3 ποδοσφαιρικά γήπεδα στο Μοσχάτο. Εμείς εδώ στο Κερατσίνι έχουμε πάνω από 20 σωματεία. Τα 11 είναι ποδοσφαιρικά. Θα πρέπει λοιπόν, εφόσον ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα, ο Δήμος να πιέσει την κεντρική εξουσία, διαφορετικά θα πέσουμε στα νύχια του ιδιώτη, στα ιδιωτικά γυμναστήρια».

Χρειάζεται κοινός αγώνας

-- Μήπως χρειάζεται κοινή δράση των Δήμων;

-- «Ασφαλώς, μόνο αν τα ζητήματα μπούνε στις τοπικές ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και το βάλουνε στο κορυφαίο συνδικαλιστικό μας όργανο που είναι η ΚΕΔΚΕ, ώστε να αλλάξει η κατεύθυνση - πορεία του αθλητισμού και να δοθούν λύσεις. Κυρίαρχο λοιπόν το οικονομικό πρόβλημα. Συνεχώς μειώνονται τα χρήματα από την κεντρική εξουσία προς τους Δήμους. Μας τα είπανε οι πρόεδροι των σωματείων ξεκάθαρα. Οι γονείς συντηρούν τον αθλητισμό βάσης, αλλά και τον πρωταθλητισμό. Τα ερασιτεχνικά σωματεία στηρίζουν το σχολικό αθλητισμό και έχουν αντικαταστήσει το υπουργείο Παιδείας. Και η Πολιτεία στον κόσμο της. Ανεύθυνη παρακολουθεί τη σταδιακή καταστροφή του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και του ερασιτεχνικού σωματείου. Υπάρχει λύση; Πάντα υπάρχει λύση. Χρειάζεται αγώνας και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ΤΑ. Ομως όχι ο καθένας για τον εαυτό του, γιατί εδώ δε μιλάμε για το στρώσιμο με άσφαλτο ενός δρόμου. Εδώ μιλάμε για τον αθλητισμό, μιλάμε για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, που δεν είναι υπόθεση ενός Δήμου ή μιας Κοινότητας, αλλά αφορά όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

  • Το επόμενο Σάββατο: Συζήτηση με παράγοντες του ερασιτεχνικού αθλητισμού στο Κερατσίνι.

Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν δεν διεκδικήσουμε τα αυτονόητα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια(2024-05-15 00:00:00.0)
Θέμα τύχης ή εγκληματικές ευθύνες;(2007-01-04 00:00:00.0)
«Δε θέλουμε λόγια αλλά... γήπεδα»(2006-11-02 00:00:00.0)
Ολα στο πόδι(2006-02-15 00:00:00.0)
Προφήτης χωρίς ...μέλλον(2006-01-24 00:00:00.0)
Παλεύουμε μόνοι μας...(2005-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ