Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Οι περισσότεροι φτάνουν μόνο έως το Γυμνάσιο

Ευθέως ανάλογο με ό,τι συμβαίνει στο σύνολο των παιδιών της εργατικής τάξης, αν και με μεγαλύτερη ένταση, είναι το «φρενάρισμα» των παιδιών, που προέρχονται από οικογένειες αλλοδαπών, ως προς τη συνέχιση των σπουδών τους από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.

Τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), με θέμα «αναλογία και επιδόσεις των αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης», δείχνουν, ανάμεσα σε άλλα, τους φραγμούς που μπαίνουν στην εκπαιδευτική πορεία του αλλοδαπού μαθητή, φραγμούς που έχουν να κάνουν και με τις συνθήκες ζωής και εργασίας των γονιών του.

Το 6,7% του συνόλου των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης είναι αλλοδαποί, με τους μαθητές του γυμνασίου να υπερβαίνουν αριθμητικά, σε ποσοστό 5,1%, αυτούς του Λυκείου.

Σύμφωνα με την έρευνα - με βάση στοιχεία της σχολικής χρονιάς 2005 - 2006 - οι αλλοδαποί μαθητές αποτελούν το 8,5% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού στο Γυμνάσιο, αλλά μόνο το 3,4% των μαθητών στο Λύκειο.

Μεγαλύτερη αναλογία αλλοδαπών μαθητών παρατηρείται στα σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε σύγκριση με εκείνα της Δυτικής. Συγκεκριμένα, στα Γυμνάσια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το 9,8% των μαθητών είναι αλλοδαποί σε σχέση με το 7,2% που παρατηρείται στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα Λύκεια είναι 4% και 2,6%.

Η πλειοψηφία των αλλοδαπών μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης είναι Αλβανοί, σε ποσοστό 56,3%. Ακολουθούν οι Γεωργιανοί (17,5%), οι Ρώσοι (7%) και οι Αρμένιοι (6,4%). Αλλες υπηκοότητες με αξιόλογο αριθμό μαθητών είναι η Βουλγαρική, η Ουκρανική και του Καζαχστάν.

Σε ό,τι αφορά την επίδοση των αλλοδαπών μαθητών, το 43,5% αυτών που βρίσκονται στη Β' Γυμνασίου, είχαν επίδοση την προηγούμενη χρονιά (δηλαδή στην Α' Γυμνασίου), «σχεδόν καλώς». Το 35,5% «καλώς», το 12,6% «λίαν καλώς» και το 8,3% «άριστα». Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου ήταν 43,4%, 35,5%, 12,5% και 8,5%.

Πιο χαμηλή είναι η επίδοση των μαθητών του Λυκείου. Συγκεκριμένα, από τους αλλοδαπούς μαθητές της Β΄ Λυκείου, το 0,4% είχε την επίδοση «ανεπαρκώς», το 54,1% «σχεδόν καλώς», το 26% «καλώς», το 15,3% «λίαν καλώς» και το 4,3% «άριστα». Για τους μαθητές Γ΄ Λυκείου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 0,9%, 52,4%, 26,0%, 14,1% και 6,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ