Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Οι ανάγκες μας υποκινούν τους αγώνες

Στις 23 Δεκέμβρη κάλαντα στο υπουργείο Παιδείας και στις 10 Φλεβάρη διαδηλώσεις

«Υποκινητές των αγώνων μας είναι οι ανάγκες μας, η ζωή που θέλουμε να ζήσουμε, εκείνα που θέλουμε να μάθουμε». «Αυτό που ζούμε μας έβγαλε στους δρόμους». «Δε "μασάμε" σε αποβολές και απειλές». «Δεν τους φοβόμαστε. Το Φλεβάρη θα είμαστε περισσότεροι». «Εχουμε δύναμη, το αποδείξαμε».

Ο λόγος τους σκέτη φωτιά. Οπως αρμόζει σε παιδιά που εννοούν το «θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε».

Στις 9 Δεκέμβρη έστειλαν το μήνυμά τους παντού. Και προχτές, την Κυριακή, μαθητές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χαλκίδα, Πάτρα, Κρήτη, Ναύπλιο, έδωσαν «παρών» στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, μεταφέροντας την εμπειρία τους από ένα «μάθημα που έγινε στους δρόμους. Και ήμασταν όλοι παρόντες»!

Βάζοντας πλώρη για το επόμενο συλλαλητήριο στις 10 Φλεβάρη, οι μαθητές μίλησαν για τα λουκέτα που μπήκαν στα σχολεία τους στις 9 Δεκέμβρη, τις αφίσες του Συντονιστικού που σκίστηκαν από διευθυντές «όταν την ίδια στιγμή υπήρχε αφίσα πολυεθνικής εταιρίας αναρτημένη». Για τις περιπολίες αστυνομικών, τις αποβολές που πήραν, τις απειλές και τις σπρωξιές που «έφαγαν», τις υπεύθυνες δηλώσεις που αναγκάστηκαν να πάνε στους γονείς τους. Αλλά και το συμπέρασμα της δικής τους ανάλυσης που βγαίνει από την εμπειρία τους: «Μας μιλάνε για δημοκρατία και μετά μας απειλούν». «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει, όχι να εξοντώνει». «Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, αλλά μόνο τα ναρκωτικά είναι ελεύθερα». Για όλα αυτά «συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε».

Ηδη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, για την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, οργανώνει εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας οι μαθητές θα «ψάλλουν» αγωνιστικά κάλαντα, στην υπουργό Παιδείας.

«Ο αγώνας είναι κοινός, όπως και ο εχθρός μας. Είναι αυτός που μας παίρνει το βιβλίο από το χέρι, απολύει τους γονείς μας, καταργεί το 8ωρο. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μιας μέρας, μιας βδομάδας. Εχουμε ακόμη, να γράψουμε εκατοντάδες συνθήματα στους τοίχους. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην τους χαρίσουμε την Παιδεία που μας ανήκει», είπε μεταξύ άλλων, ο Κώστας Τσουκαλάς, από το Συντονιστικό των φοιτητών.

Ενώ ο Γρηγόρης Λιβιεράτος, που παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος στους μαθητές είπε: «Φανταστείτε αν εμείς όταν ήμασταν νέοι "καθόμασταν στα αυγά μας", πού θα ήσασταν εσείς τώρα; Πόσοι από σας είπατε στους γονείς σας "έλα να μας βοηθήσεις στην πορεία"; Κάθε μαθητής πρέπει να γίνει καθοδηγητής του χώρου του, να έχει κόσμο μαζί του».

«Είδαν ότι είσαστε χιλιάδες και ετοιμάζονται να δουν πώς θα σας την "πέσουνε". Να γίνετε σαν το "μικρό πρίγκιπα", να ρωτάτε τι εκφράζει ο καθένας, αν εκπροσωπεί τα συμφέροντά σας. Να διαβάσετε το μαθητικό κανονισμό για να μάθετε τι δικαιούστε. Να μην τους αφήσετε σε χλωρό κλαρί. Ενημερώστε γονείς και καθηγητές για τις κινητοποιήσεις σας. Ρωτήστε τους αν θεωρούν καλή την παρεχόμενη Παιδεία. Πιέστε τους καθηγητές σας να πάρουν θέση. Ο διευθυντής θα δυσκολευτεί να δώσει αποβολές, δεν είναι τσάρος του σχολείου. Οσο για τους γονείς σας έχουν κάθε συμφέρον να είστε εσείς που θα δώσετε την κλοτσιά. Και είστε ικανοί να το κάνετε», είπε, με τη σειρά της απευθυνόμενη στους μαθητές η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση μαύρης λίστας του αυταρχισμού στα σχολεία και στη δημιουργία ιστοσελίδας του Συντονιστικού Αγώνα των Σχολείων, ενώ παράλληλα καλεί μαζί γονείς και εργαζόμενους να «κατεβάζουνε τις κάμερες, να ακυρώνουμε στην πράξη τον αυταρχισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων (2010-03-24 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή κόντρα και στην ανοιχτή τρομοκρατία (2007-10-23 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και παρελάσεις (2006-10-31 00:00:00.0)
Ακούστε καλά τι λένε οι μαθητές... (2006-10-12 00:00:00.0)
Αποβολή αγωνιστή μαθητή (2005-11-05 00:00:00.0)
Θέλουν να αποβάλουν διά παντός αγωνιστή μαθητή (2000-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ