Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι παράνομες αμμοληψίες

Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια πραγματοποιούνται εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες αμμοληψίες τόσο στον Αχελώο όσο και στον Εύηνο, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποκατάστασης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Τ. Τσιόγκας.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές, «με πρόσχημα την αποφυγή πλημμυρών και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Οινιάδων διάφοροι εργολάβοι της περιοχής λυμαίνονται το φυσικό πλούτο του ποταμού έναντι ευτελούς τιμήματος και καταστρέφουν τις αμμονησίδες που υπάρχουν, με τις αμμοληψίες που πραγματοποιούν. Ομως - επισημαίνουν - οι πλημμύρες που σημειώθηκαν πέρσι δεν οφειλόταν σε καμιά περίπτωση στις γραφικότατες νησίδες του Αχελώου, αλλά, στην παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, την υλοποίηση των οποίων ζητούν οι κάτοικοι του δήμου».

Τα «έργα» αυτά έχουν ως αποτέλεσμα και την καταστροφή του υδροβιότοπου: «Αυτή η επιβαρυντική για το περιβάλλον δραστηριότητα - αν συνδυαστεί και με την τεράστια σε έκταση ρύπανση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου λόγω αποκομιδής των σκουπιδιών του Δήμου Μεσολογγίου που γινόταν ανέκαθεν σ' αυτήν - ολοκληρώνει την εικόνα της καταστροφής ενός μοναδικού υγροβιότοπου και μιας πολύτιμης πλουτοπαραγωγικής πηγής της περιοχής, προστατευόμενης κατά τα άλλα από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ».

Επιπλέον, σημειώνουν, ότι ο Δήμος του Μεσολογγίου «προχωρά σε κατασκευή ΧΥΤΑ, μέσα σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς αξιόπιστες προδιαγραφές. Είναι γνωστές - συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αγίου Θωμά ενάντια σε αυτή την προοπτική η οποία τελικά τους επιβλήθηκε με τα ΜΑΤ και πρόκειται να υλοποιηθεί με την κατασκευή του ΧΥΤΑ δίπλα στα σπίτια τους και μέσα στα χωράφια τους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους δύο υπουργούς «τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την προστασία του Αχελώου και Εύηνου από τις ανεξέλεγκτες αμμοληψίες καθώς και για το πρόβλημα των σκουπιδιών του Δήμου Μεσολογγίου και την προστασία και αποκατάσταση της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ