Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στους ρυθμούς σεισμών και δημόσιων έργων

Ολοκληρώθηκε η ανασκαφή στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, όπου θα χτιστεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης
Ολοκληρώθηκε η ανασκαφή στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, όπου θα χτιστεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης
Μεγάλα δημόσια έργα, μεγαλόπνοα, αλλά δυσκίνητα προγράμματα και οι σεισμοί, αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δούλεψαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων των Αθηνών, οι οποίες παρουσίασαν χτες το έργο που επιτελέσθηκε το 1999.

Η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων είχε να αντιμετωπίσει κυρίως τις ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και τις εμπλοκές για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων. Η Β' ΕΠΚΑ έπρεπε να κινείται πίσω από την πορεία της Αττικής Οδού και να προσαρμόζεται στους ρυθμούς του έργου. Η Γ' ΕΠΚΑ, μαζί με την Ενοποίηση, είχε το μεγάλο μέρος των ανασκαφών και της έκθεσης των ευρημάτων του Μετρό. Η Α' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατέστη η ίδια σεισμόπληκτη - ακόμα στεγάζεται σε κοντέινερς - αλλά παράλληλα είχε στην ευθύνη της το μεγαλύτερο μέρος των μνημείων που χτυπήθηκαν από το σεισμό.

Συγκεκριμένα, η Α' ΕΠΚΑ ολοκλήρωσε την ανασκαφή στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και παρά την αποδεδειγμένη σπουδαιότητα των ευρημάτων, εκεί θα θεμελιωθεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στο υπόγειο του οποίου θα κρατηθεί ορατό μέρος της ανασκαφής, το κτιριακό συγκρότημα του 7ου αι. μ.Χ. Στο πλαίσιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων ασχολήθηκε με καθαρισμούς και επιφανειακές έρευνες στην Αρχαία και τη Ρωμαϊκη Αγορά, όπου στην πρώτη η έρευνα των αρχαίων οδεύσεων οδήγησε σε πλήρη τροποποιήση της σχετικής μελέτης ενοποίησης. Στους λόφους συνεχίστηκε η έρευνα της οδού Κοίλης που ένωνε την Αθήνα με τον Πειραιά και άλλων περιφερειακών οδών.

Ενα πυκνό πλέγμα δρόμων ένωνε 130 αττικούς δήμους και αποκαλύπτεται στις ανασκαφές που γίνονται, προκειμένου να προχωρήσει η Αττική Οδός και το αεροδρόμιο των Σπάτων. Στον άξονα της οδού Μαραθώνος ολοκληρώθηκε η ανασκαφή. Το ΚΑΣ απασχολήθηκε πολλές φορές με την τύχη αυτών των ευρημάτων. Τις περισσότερες περιπτώσεις οι γνωμοδοτήσεις κατέληγαν σε διάλυση ή κατάχωση των ευρημάτων. Στο μεταξύ ο πρωτοελλαδικός και μυκηναϊκός οικισμός στον Αλιμο, οι πρωτοελλαδικοί περίβολοι στον Αλιμο, το μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Γλυκα Νερά και οι πασσαλόπηκτες νεολιθικές καλύβες στην πορεία της Αττική Οδού, από Παλλήνη προς Κάντζα, συμπληρώνουν το μυκηναϊκό χάρτη της Αττικής.

Οι ανασκαφές της Γ' ΕΠΚΑ στο ακίνητο της οδού Διπύλου 12 αποκάλυψαν τμήμα προτειχίσματος, νότια του οποίου εντοπίστηκε το ανάλημμα αρχαίου δρόμου, πιθανόν της γνωστής «περιφερικής» οδού που περιέτρεχε τον οχυρωματικό περίβολο των Αθηνών στα Κλασικά Χρόνια. Τμήμα προτειχίσματος του 4ου αι. π.Χ. εντοπίστηκε και στην οδό Κορυζή 8. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν καθαρισμοί στον Κεραμεικό και το Ολυμπιείο, στο πλαίσιο της Ενοποίησης.

Η Α' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, άστεγη, δίχως χρήματα και με ελλιπή στελέχωση κατέγραψε ζημιές από τους σεισμούς σε 240 μνημεία, από τα οποία τα 80 έχρηζαν άμεσων επεμβάσεων, με κορυφαία τη Μονή Δαφνίου, όπου άρχισαν οι εργασίες υποστήλωσης. Από τα υπόλοιπα 79 μνημεία κατάφερε να φτάσει μόνο σε πέντε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ