Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Βιβλίο
ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ
«Η εκδίκηση των μανιταριών»

Το διήγημα τα τελευταία χρόνια δε γνωρίζει την εμπορική επιτυχία των προηγουμένων ετών. Διηγήματα για νέους σπανίως εκδίδονται. Αλλά το διήγημα, όταν είναι καλογραμμένο, μιλά κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη, τον επηρεάζει, του διδάσκει την ομορφιά του συγκροτημένου λόγου, την αποτελεσματικότητα της βραχυλογίας.

Σήμερα το διήγημα σπανίως κατεβαίνει από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Εντούτοις, ορισμένοι από τους συγγραφείς μας επιμένουν να γράφουν διηγήματα σε πείσμα των εμπορικών - κυρίως αισθηματικών - μυθιστορημάτων που κατακλύζουν την παγκόσμια και εγχώρια αγορά του βιβλίου.

Ετσι καλοδεχόμαστε τη συλλογή διηγημάτων για εφήβους της Λίτσας Ψαραύτη, τα βιβλία της οποίας γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στους νέους λόγω της σύγχρονης θεματολογίας τους και της άμεσης γραφής τους, γι' αυτό και ορισμένα άρχισαν να μεταφράζονται στο εξωτερικό (πρόσφατα στην Πορτογαλία).

Η συλλογή περιλαμβάνει έξι διηγήματα, με πρώτο την «Εκδίκηση των μανιταριών» που τιτλοφόρησε στο βιβλίο, διήγημα επιστημονικής φαντασίας που επισημαίνει τις καταστροφές που επιφέρει στον πλανήτη η αλόγιστη δίψα για πλουτισμό και τελευταίο το «Χαλί», διήγημα αναφερόμενο στη Μικρασιατική καταστροφή και στους καημούς της προσφυγιάς. Στα άλλα διηγήματα, «Η φωτιά», «Ο Μπίλι Τζόουνς», «Ο Κωνσταντής» και το «Μούτρο», γραμμένα ζωηρά και λιτά, υπογραμμίζεται η ανησυχία για το περιβάλλον, η υποχρέωση να το φροντίζουμε, ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε στα ανυπεράσπιστα - ιδίως - πλάσματα και η διατήρηση της μνήμης ως δύναμης του παρόντος και του μέλλοντος.

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως δεν είναι οι λαοί που απεργάζονται τις καταστροφές, τις διαμάχες, τις συρράξεις και την προσφυγιά, αλλά οι ηγέτες και οι σκοτεινές και ανεξέλεγκτες δυνάμεις. Ονειρο και μέλημα κάθε λαού είναι τα έργα της ειρήνης και η προκοπή.

Στα ολιγοσέλιδα διηγήματα της Λίτσας Ψαραύτη, με λόγο, καίριο και προσεγμένο, υπογραμμίζονται οι αξίες της ζωής, η ανθρωπιά και η φιλία. (Εκδόσεις «Αγκυρα»).


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ