Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Υδρα» του Ν. Νικολάου

Μια νοσταλγική επιστροφή του Νίκου Νικολάου (1909 - 1986), στη γενέτειρά του, την Υδρα, με σειρά έργων που φιλοτέχνησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αποτελεί η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα (8μ.μ.) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για την τελευταία ενότητα έργων του επιφανούς ζωγράφου και καθηγητή στην ΑΣΚΤ, που με τίτλο «Υδρα», εκτίθεται ως σύνολο, για πρώτη φορά.

«Ο Ν. Νικολάου» ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο επιμελητής της έκθεσης Χάρης Καμπουρίδης «υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους της γενιάς του '30 και ένας δημοφιλής δάσκαλος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το πλούσιο έργο του είναι ευρύτατα γνωστό, με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις που έκανε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με τις πολλές τοιχογραφίες του σε δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνδυάζει τις ανησυχίες και εμπειρίες της μοντέρνας τέχνης με την κληρονομιά της αρχαιοελληνικής, της ελληνιστικής και της βυζαντινής τέχνης, μ' έναν τρόπο ιδιαίτερα προσωπικό, έχοντας κυρίαρχο θέμα τη γυναικεία φιγούρα».

«Οι αισθήσεις μας ζωντανεύουν όταν βλέπουμε τα έργα του», τόνισε η Ευφροσύνη Δοξιάδη. «Ο Ν. Νικολάου μάς έδωσε την πολυτέλεια να κοιτάμε τα βότσαλα του Αιγαίου στα μάτια».

Στη διδασκαλία του Ν. Νικολάου στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, αναφέρθηκε ο μαθητής του, ζωγράφος Παύλος Σάμιος, ενώ ο Αλέκος Φασιανός τόνισε ότι «στους πίνακες αυτούς η Υδρα παρουσιάζεται με τη μορφή ξαπλωμένης γυναικείας μορφής, της οποίας το σώμα και το πρόσωπο γίνονται ένα με τους βράχους του νησιού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ