Κυριακή 8 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ποιος όπλισε τον Μαξίμ Ζελίμ;

Μέσα στις τόσες σκουριασμένες κραυγές, μέσα σε όλα αυτά τα ασεβή βουητά, μέσα στις προσβλητικές συμπεριφορές του αρχηγού της αστυνομίας, μέσα στην απόλυτη σιωπή και απουσία του αρμόδιου υπουργού, πού να ακουστεί ο επιθανάτιος ρόγχος των δυο αστυνομικών και, κυρίως, ο επιθανάτιος ρόγχος του 23χρονου Ρώσου απελπισμένου! Που πέθανε κυνηγημένος και αποκλεισμένος μέσα σε απέραντη μοναξιά στις ρεματιές της Τρυγώνας! Αλήθεια, να φώναξε πριν πεθάνει; Να δάκρυσε; Να έβρισε; Να είπε «ρε, πώς την πάτησα;». Να κοίταξε κατά τη Ρωσία, κατά το «θεό»; Να έσκυψε στο χώμα; Να φοβήθηκε; Να μετάνιωσε; Να κατάλαβε, τελικά, ποιοι και πώς τον οδήγησαν στην τρέλα;

Ποιος νοιάζεται, αλήθεια, για τα συμπεράσματα; Ποιον απασχολούν οι αιτίες που προκάλεσαν τόσο κακό; Το ζήτημα είναι να βγαίνουμε στις τηλεοράσεις να φωνάζουμε! Να δείχνουμε ο ένας τον άλλον με το δάκτυλο, να απειλούμε! Και, στο μεταξύ, τα πτώματα να στοιβάζονται! Παράλληλα, βέβαια, οι διαφημίσεις να πέφτουν. Το χρήμα να συγκεντρώνεται! Ως γνωστόν, και η μύγα έχει ξίγκι! Θα χαθεί, λέτε, από τους εισπράκτορες μια τέτοια σπάνια ευκαιρία; «Δυο - τρία λεπτά, παρακαλώ, και επανερχόμαστε»! Πού να πάει ο θεατής; Και το άλλο κανάλι το ίδιο έργο παίζει! Λοβέρδος, Κακαουνάκης, Σούρλας, Καρατζαφέρης. Από κοντά και ο Κούγιας!..

Τελικά ήταν ή δεν ήταν Ντίλιγκερ ο Ζιλίν; Επινε ή δεν έπινε αίμα; Τα ψεύτικα αυτά ερωτήματα σκεπάζουν το μεγάλο και πραγματικό ερώτημα, που θέλει οπωσδήποτε απάντηση: τι αναγκάζει ένα τόσο νεαρό άτομο να βγάζει ένα μαχαίρι και να σφάζει και στη συνέχεια να τραβάει ένα πιστόλι και να εκτελεί; Ποιες «συνισταμένες» το οδήγησαν στην τόσο ακραία παραβατικότητα; Να το αποδώσουμε και αυτό στο DNA! Βολεύει! Πού τώρα να κάνεις κοινωνιολογικές, οικονομικές και πολιτικές αναλύσεις; Βαριά πράγματα αυτά! Που, μιλώντας τα, δεν ξέρεις κιόλας πού μπορεί να σε οδηγήσουν. Ακολούθα, λοιπόν, την πεπατημένη. Ρίξε στο «διάλογο», που άρχισε να κουράζει, τον Κακέτση και την Τζαβέλα. Καινούρια πρόσωπα στο έργο. Νέο ενδιαφέρον. Περισσότερος αποπροσανατολισμός! Δυνάμωσε και τα μεγάφωνα να φαίνεται ότι μιλάς σοβαρά!

Αλλά από ποιον να ζητήσεις υπευθυνότητα; Από ποιον να απαιτήσεις να οργανώσει μια σοβαρή συζήτηση για την εγκληματικότητα; Γιατί τις αιτίες που οδηγούν κάποιους συνανθρώπους μας στο έγκλημα; Από την πολιτεία ή τα ηλεκτρονικά παιδιά της; Ο τακτικός θαμώνας των καναλιών ψυχολόγος, που τη μια μέρα λέει το ένα και την άλλη το άλλο, κάνει άριστα τη δουλειά του. Με την ασάφειά του, και τα έντεχνα υπονοούμενά του, το θλιβερό γεγονός αποχτάει καινούριο σασπένς! «Ελευθερώνει» τη φαντασία. Σπρώχνει το νου σε ακόμα πιο άρρωστες αναζητήσεις! Παράλληλα, μην ξεχνάμε, έχει εξασφαλιστεί και η σιωπή αυτών που θα έπρεπε να μιλούν. Των επιστημόνων, των διανοουμένων, των καλλιτεχνών. Και όσοι απ' αυτούς επιθυμούν να μιλήσουν, δε βρίσκουν βήμα!

Κάπου, βέβαια, μέσα σε όλον αυτόν τον εκκωφαντικό θόρυβο και τον σκούρο κουρνιαχτό ακούστηκε πως μέσα στις φυλακές, σε κρατικό ίδρυμα (-κύριοι!), με φύλακες και αστυνόμους, ο Ρώσος αυτόχειρας, αφού έφαγε το ξύλο της ζωής του, στη συνέχεια βιάστηκε κιόλας! Σιγά το πρόβλημα, θα μου πείτε! Τέτοια φαινόμενα στις φυλακές είναι ψωμοτύρι! Ενα ψωμοτύρι, φυσικά, που γεννάει άλλο ψωμοτύρι! Το μίσος του βιασμένου και η επιθυμία του να αποδράσει! Να αποδράσει, γενικά! Παίρνοντας μαζί του, αν αυτό γίνει αναγκαίο, τον πρώτο που θα βρεθεί στην πορεία του!

Κουβέντα για το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, για τη μήτρα που μέσα της κυοφορείται ο φόνος. Για τις συνθήκες που μέσα τους σκάει μύτη, μεγαλώνει, διδάσκεται και οπλίζεται ο κάθε Ζελίμ. Κουβέντα για τα εκατομμύρια των ανέργων, των αστέγων, των πεινασμένων! Των κολασμένων και απελπισμένων. Των οικονομικών μεταναστών που ζούνε ζωές χειρότερες από αυτές των ζώων. Που τους αρμέγουν οι δουλέμποροι, τα «μαύρα» μεροκάματα, οι επίσημες αρχές! Τι είναι όλος αυτός ο κόσμος; Πού θα πάει όλη αυτή η οργή; Οση δε μετασχηματιστεί σε πολιτική δράση θα καταλήξει στις πλαγιές της Κατάρας, δίπλα στο ποτάμι ξαπλωμένη. Με μια σφαίρα στον κρόταφο. Σφαίρα δική της ή της αστυνομίας δεν έχει καμιά σημασία!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ