Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί απορρίπτουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Πρίστινας, το σχέδιο διοικητικής αποκέντρωσης των Σέρβων, υποστηρίζοντας πως η υιοθέτησή του θα έθετε τους σερβικούς δήμους και κοινότητες «υπό τον έλεγχο του Βελιγραδίου».

ΜΑΠΟΥΤΟ.- Πάνω από 22 άτομα πέθαναν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι απ' τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τη βόρεια και κεντρική Μοζαμβίκη.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.- Το Εφετείο του Σαντιάγο, με ψήφους 17 υπέρ και 6 κατά, ανακοίνωσε πως ήρε την ασυλία του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ προκειμένου να δικαστεί για δύο δολοφονίες που αποδίδονται στο περιώνυμο «καραβάνι του θανάτου», μία στρατιωτική ομάδα, που υπό τις ευλογίες του Πινοτσέτ διέτρεχε και τρομοκρατούσε τη χώρα απ' άκρου εις άκρον το 1973. Ο Πινοτσέτ βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από την 23η Νοέμβρη. Εναντίον του έχουν επίσης απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κολόμπο», στη σφαγή αντιφρονούντων κατά το έτος 1975, όπως επίσης και για οικονομικά εγκλήματα, έπειτα από την αποκάλυψη μυστικών τραπεζικών λογαριασμών του στο εξωτερικό.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Η εισαγγελία της Μαδρίτης ζήτησε ποινή κάθειρξης ως 17.000 ετών για τον πρώην αντιπλοίαρχο του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής Ρικάρντο Μιγκέλ Καβάγιο για τα εγκλήματα της γενοκτονίας και της τρομοκρατίας που κατηγορείται ότι διέπραξε την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983). Ο πρώην αξιωματικός, ο οποίος κρατείται κοντά στη Μαδρίτη από τις 29 Ιουνίου 2003, μετά την έκδοσή του από το Μεξικό, κατηγορείται στην Ισπανία για 227 βίαιες εξαφανίσεις ανθρώπων και 110 απαγωγές. Ο Καβάγιο είναι ο δεύτερος Αργεντινός πρώην στρατιωτικός που δικάζεται στην Ισπανία για εγκλήματα που διέπραξε εκτός της χώρας αυτής, μετά τον Αντόλφο Σιλίνγκο, ο οποίος καταδικάστηκε τον Απρίλη σε 640 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε χτες το βόρειο Πακιστάν - όπου ο σεισμός 7,6 Ρίχτερ κόστισε κάπου 100.000 ζωές την 8η Οκτώβρη - ανέφερε το «Ρόιτερς» επικαλούμενο σεισμολόγους και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Δεν αναφέρθηκαν νέα θύματα.

ΜΟΣΧΑ.- Επτά Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν στις τελευταίες μάχες στην Τσετσενία, ανέφεραν χτες στρατιωτικές πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΤΜΠΙΛΙΣΙ.- Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκε χτες ο νεαρός που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους στη διάρκεια ομιλίας του στη γεωργιανή πρωτεύουσα τον περασμένο Μάη. Τα κίνητρά του παραμένουν εξαιρετικά ασαφή.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τριπλασιάστηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, φτάνοντας τα 100 δισ. δολάρια το 2005, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Το ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει νέες συζητήσεις και τριβές, κατά αναλυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ