Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αθωράκιστη η χώρα στο έλεος των σεισμών...

Στη χώρα μας, που γίνεται ένας σεισμός κάθε 1,5 χρόνο και ένας θανατηφόρος κάθε δύο χρόνια, σε μια χώρα που εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, οι προσεισμικοί έλεγχοι, η χρηματοδότηση των ερευνών και η πολιτική λαϊκής στέγης βρίσκονται υπό το μηδέν

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων και κτιρίων κοινωφελούς χρήσης δεν έχουν περάσει από οποιοδήποτε προσεισμικό έλεγχο (φωτ. το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»).

Eurokinissi

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων και κτιρίων κοινωφελούς χρήσης δεν έχουν περάσει από οποιοδήποτε προσεισμικό έλεγχο (φωτ. το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»).
«Η Πολιτεία, λαμβάνει σε βάθος χρόνου όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία απαιτούνται ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από τους σεισμούς που ενδεχομένως θα συμβούν στον ελλαδικό χώρο». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ευάγγελο Αντώναρο, αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο και ειπώθηκαν δύο 24ωρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,9 ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα.

Δυστυχώς, για τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, που τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή, αναμασούν την ίδια «πιπίλα» της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, η κατάσταση δεν είναι αυτή. Ο «Ρ», μίλησε με ειδικούς επιστήμονες, και εκείνο που σήμερα αποκαλύπτεται είναι πως και οι δύο κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), όχι μόνο δεν έχουν πάρει μέτρα «σε βάθος χρόνου», αλλά αντιθέτως, είναι παντελώς ανύπαρκτη η ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο αρμόδιος οργανισμός για την αντισεισμική προστασία, φυτοζωεί, με ελάχιστα κονδύλια, που καλύπτουν μόνο τις ανελαστικές του δαπάνες και χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης και διεύρυνσης του επιστημονικού έργου. Μάλιστα, η ηγεσία του ΟΑΣΠ ευελπιστεί στην εισροή κονδυλίων από τον κρατικό κορβανά, μόνο μετά από ...ισχυρούς σεισμούς.
  • Η συντήρηση των σχολείων είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αφού εκεί όχι μόνο φοιτούν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται να αξιοποιηθούν και ως χώροι «εκτόνωσης του πληθυσμού», δηλαδή, ως χώροι όπου μετά το σεισμό θα μεταφερθούν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκιση.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων και κτιρίων κοινής ωφέλειας δεν έχουν περάσει ακόμη ούτε καν από τον πρώτο, στοιχειώδη προσεισμικό έλεγχο, αφού το πρόγραμμα του ΟΑΣΠ για το θέμα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από το 2001 που ξεκίνησε.
  • Εν τέλει, η ίδια η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι - επί της ουσίας - ανύπαρκτη, αφού δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και συγκεκριμένους πόρους για την αντισεισμική θωράκιση και τη λαϊκή κατοικία, με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου, αντί για βήματα μπροστά, έχουν αρχίσει να σημειώνονται βήματα πίσω. Ετσι, αντί να αυξάνονται τα κονδύλια προς τον ΟΑΣΠ, κάθε χρόνο διαρκώς μειώνονται. Αντί το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναβαθμίσει τους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και να αξιοποιήσει το εξειδικευμένο προσωπικό του, εφαρμόζοντας πολιτικές πρόληψης και προσεισμικών ελέγχων, τους αποδεκατίζει στέλνοντας το προσωπικό αυτό σε άλλες υπηρεσίες. Αντί να εφαρμόσει προγράμματα λαϊκής στέγης, ενισχύει τις ορέξεις των κερδοσκόπων της γης, ενώ μεθοδεύει την τσιμεντοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων (π.χ. Ελληνικό, Ελαιώνας, Γουδί στην Αττική), που, εκτός των άλλων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους διαφυγής και εκτόνωσης σε περιπτώσεις σεισμού.

«Τα ιδιωτικά κτίρια δεν περνάνε από κανέναν έλεγχο», σημειώνει ο Κ. Μακρόπουλος, όταν το 70% του συνόλου των κτιρίων είναι χτισμένα πριν το 1980 (φωτ. από τον πρόσφατο σεισμό).

Eurokinissi

«Τα ιδιωτικά κτίρια δεν περνάνε από κανέναν έλεγχο», σημειώνει ο Κ. Μακρόπουλος, όταν το 70% του συνόλου των κτιρίων είναι χτισμένα πριν το 1980 (φωτ. από τον πρόσφατο σεισμό).
Με όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η θέση του ΚΚΕ ότι υπάρχει μια τραγική αντίφαση: Από τη μια πλευρά, υπάρχει η βεβαιότητα του σεισμού που οπωσδήποτε θα συμβεί και, από την άλλη, υπάρχει η αναλγησία της γενικότερης πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, με την οποία αντιμετωπίζεται η αντισεισμική προστασία της χώρας, η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της. Και όλα αυτά, συμβαίνουν σε μια χώρα που κάθε 1,5 χρόνο υπάρχει ένας μεγάλος (πάνω 6 ρίχτερ) σεισμός, κάθε δύο χρόνια ένας σεισμός με νεκρούς και εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης.


Αυτό το σχολείο στα Γρεβενά είχε καταρρεύσει μετά το σεισμό του 1995. Ευτυχώς, ήταν Σάββατο και δεν υπήρχαν μέσα μαθητές...
Αυτό το σχολείο στα Γρεβενά είχε καταρρεύσει μετά το σεισμό του 1995. Ευτυχώς, ήταν Σάββατο και δεν υπήρχαν μέσα μαθητές...

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ