Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στο στόχαστρο οι τραπεζίτες και οι στυλοβάτες τους
  • Την ανάγκη να πάρουν οι τραπεζοϋπάλληλοι στα χέρια τους τον αγώνα ενάντια στις νέες προκλήσεις του τραπεζικού κεφαλαίου αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου
  • 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Φλεβάρη

Οι ταξικές δυνάμεις των τραπεζοϋπαλλήλων καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν ταξικό περιεχόμενο στην απεργία της 6ης Φλεβάρη

Eurokinissi

Οι ταξικές δυνάμεις των τραπεζοϋπαλλήλων καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν ταξικό περιεχόμενο στην απεργία της 6ης Φλεβάρη
Την ανάγκη άμεσης λήψης πρωτοβουλιών για την οργάνωση του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων ενάντια στα σχέδια των μεγαλοτραπεζιτών για κατάργηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες, ανέδειξε το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, με την πρόταση που κατέθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, η οποία αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την κήρυξη απεργίας τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη και σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου την ίδια ημέρα.

Η επίθεση αυτή, τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις, οδηγεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Η εργοδοτική πρόκληση στηρίζεται πολιτικά από την κυβέρνηση της ΝΔ που αξιοποιεί τα δεδομένα που δημιούργησαν οι ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές, που ευλαβικά προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτές τις εξελίξεις έχει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που αποδέχεται τη λογική της ανταγωνιστικότητας και προωθεί τη γραμμή της συναίνεσης.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία, στην προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα τους, απαιτώντας την απόρριψη του συνόλου των αντεργατικών μέτρων για ωράριο, ασφαλιστικό, συλλογικές συμβάσεις. Την ακύρωση όλων των παραχωρήσεων της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ προς τους τραπεζίτες (π.χ. καταστήματα που λειτουργούν πέραν του ωραρίου), 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό και άλλα.

Επίσης χτες συνεδρίασε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα αποφασίζοντας να πραγματοποιηθεί σήμερα ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για να συζητηθούν οι εξελίξεις και η παραπέρα αγωνιστική δράση, να εκδοθεί ανακοίνωση και να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη βδομάδα. Η συνεδρίαση της Συντονιστικής θα γίνει στην Ακαδημίας 60, 5ος όροφος, στις 4 το απόγευμα.

Συναίνεση και διάλογος σε όλες τις πτώσεις

Παρά την άγρια επίθεση των τραπεζιτών η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και από τη μετέπειτα συνάντησή της με τον υπουργό Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο, έμεινε πιστή στην προώθηση του κοινωνικοεταιρισμού.

Στην απεργία που κήρυξε επιχειρεί να δώσει τέτοιο περιεχόμενο, που είναι αντίθετο στα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Το κύριο αίτημά της είναι να προσέλθουν οι τραπεζίτες στον «κοινωνικό διάλογο» (έτσι βαφτίζει τώρα πια τις συλλογικές διαπραγματεύσεις) και γι' αυτό παρακαλεί μάλιστα την κυβέρνηση να μεσολαβήσει. Ως κύριο επιχείρημα «αντίδρασης» στην ενέργεια των τραπεζιτών, προβάλλει ότι αυτή δεν είναι... σύμφωνη με τους νόμους, συγκαλύπτοντας έτσι τα πολιτικά αίτια που οδήγησαν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Παίρνοντας την «πάσα» ο υπουργός Απασχόλησης, έσπευσε να αβαντάρει τα σχέδια των μεγαλοτραπεζιτών, δηλώνοντας ότι θα μεσολαβήσει ώστε να δοθεί μια μεγάλη ευκαιρία στον «κοινωνικό διάλογο», καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επικράτηση της εργασιακής ειρήνης παντού. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ χαρακτήρισε θετικό βήμα τη μεσολάβηση της κυβέρνησης και σ' ένα παραλήρημα συναίνεσης εξέφρασε την «αγανάκτηση» (!) της συμβιβασμένης πλειοψηφίας επισήμανε ότι είναι «ανήκουστο οι τραπεζίτες να αρνούνται τον κοινωνικό διάλογο, λες και δεν είμαστε χώρα της ΕΕ»!

Από εκεί και πέρα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στην πρότασή της για την κλαδική σύμβαση μιλά για ρύθμιση σε επίπεδο κλάδου, για ειδικά ωράρια που οδηγούν στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας. Αποδέχεται τα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», αρκεί αυτά να γίνονται μέσα από «κοινωνικό διάλογο», τους «ενοικιαζόμενους», τη διά βίου μάθηση των εργαζομένων, τα λεγόμενα μπόνους που συνδέουν το μισθό με την παραγωγικότητα. Προτείνει 35ωρο χωρίς όρους - στηρίζοντας το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας - και αυξήσεις ουσιαστικά με κριτήριο τις «δυνατότητες» των τραπεζών.

Εγκώμια από την κυβέρνηση

Εγκωμιαστικούς ύμνους στο τραπεζικό κεφάλαιο που το χαρακτήρισε μάλιστα ως «θεματοφύλακα της οικονομικής ανάπτυξης», απηύθυνε ο Κ. Καραμανλής, παρεμβαίνοντας σαφώς στο πλευρό των τραπεζιτών.

Μιλώντας χθες το βράδυ στα εγκαίνια έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Το ελληνικό χαρτονόμισμα 1822 - 2002», ο πρωθυπουργός εξήρε «τη συμβολή των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην οικονομική ζωή της χώρας», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «σε περιόδους ακμής και προόδου, αλλά και σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, οι ελληνικοί τραπεζικοί οργανισμοί στήριξαν ουσιαστικά το εθνικό νόμισμα και ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο ρόλο του θεματοφύλακα της οικονομικής ανάπτυξης»(!). Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια τις «συγκεκριμένες υποχρεώσεις» που απορρέουν από την ένταξη στο ευρώ, δηλαδή την εσαεί λιτότητα, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών κ.ο.κ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρίστανε χτες τον ανήξερο και ένιπτε τας χείρας του για τη νέα βόμβα που έπεσε στα κεφάλια των τραπεζοϋπαλλήλων. «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις συμβάσεις, αυτό είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων», αποφάνθηκε ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος δεν πτοήθηκε ούτε όταν του επισημάνθηκε ότι οι διοικήσεις στις τρεις από τις έξι τράπεζες διορίζονται από το κράτος. «Ολες οι τράπεζες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», απάντησε.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος αν και προκλήθηκε από τους δημοσιογράφους δεν υπερασπίστηκε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, αντίθετα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Τον πυροσβεστικό ρόλο της κυβέρνησης υπερασπίστηκε ο Β. Μεϊμαράκης λέγοντας ότι «εάν υπάρχει πλήρης ρήξη σαφώς η πολιτεία πρέπει να παρέμβει και να δει πώς θα βρει τη συνιστάμενη στα όσα λένε οι κοινωνικοί εταίροι».

Δημαγωγία - πρόκληση από το ΠΑΣΟΚ

Υπέρμαχος της αναθεώρησης των εργασιακών σχέσεων αλλά σε... προοδευτική κατεύθυνση δηλώνει και το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να μίλησε χτες για «εργασιακό μεσαίωνα» σχολιάζοντας την κίνηση των τραπεζών για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να δηλώσει υπέρμαχος των «αλλαγών» και των «μεταρρυθμίσεων» στις εργασιακές σχέσεις τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «το εργατικό κίνημα μπροστάρη» στην υλοποίησή τους.

Ο Γ. Παπανδρέου με δημαγωγικές δηλώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης των συντονιστών επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ κόμμα που «στέκεται δίπλα στους εργαζομένους», όταν οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν τη συνέχιση από τη ΝΔ της πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από την αναβίωση και τη γενίκευση των λεγόμενων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που θεσμοθετήθηκαν με νόμο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει μια «αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων υπό την έννοια της εξεύρεσης μιας νέας ισορροπίας», δήλωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Φλας», και τόνισε: «Αλίμονο εάν δε συζητούσα, θα ήμουν εκτός εποχής». Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι «άλλο η αναθεώρηση και άλλο ο τρόπος που θα γίνει και υποστήριξε ότι «ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να είναι ζούγκλα, ο ανταγωνισμός πρέπει να έχει κανόνες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ