Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ
Συμπράξεις ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης

Εκτός από την εκχώρηση τομέων, τώρα η κυβέρνηση οδηγεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και σε οργανική διασύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα

Τη γενίκευση των συμπράξεων του δημόσιου συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, προοιωνίζεται τόσο η προωθούμενη διεύρυνση της συνεργασίας με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όσο και η συμφωνία με τον «Ερυθρό Σταυρό» (ΕΕΣ) για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στο χώρο που στεγάζεται σήμερα το «Ασκληπιείο» της Βούλας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, με οδυνηρές επιπτώσεις στις τσέπες των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς το όποιο «δημόσιο» σύστημα προσδένεται στο άρμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε ως αμιγούς ιδιωτικής επιχείρησης, είτε με το μανδύα του «κοινωφελούς ιδρύματος» με τη μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου ή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Τις ανακοινώσεις έκανε χτες ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, στη διάρκεια εκδήλωσης του Συντονιστικού Οργάνου του Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) και έρχονται δυο μέρες μετά τη δηλώσεις του Ανδρέα Μαρτίνη, προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν», για ενίσχυση της συμμετοχής του ιδρύματος σε συμπράξεις με το δημόσιο τομέα Υγείας.

Νέο «Ασκληπιείο» ή νέο «Ντυνάν»;

Χτες ο Νικήτας Κακλαμάνης - ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες του Ανδρέα Μαρτίνη για διεύρυνση της συνεργασίας πέραν της ενοικίασης 30 κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε διάλογο με το «Ιδρυμα του ΕΕΣ, με στόχο να επεκταθεί περαιτέρω η συνεργασία της πολιτείας και με τις μονάδες υγείας του ΕΕΣ, κυρίως σε δύο επίπεδα: Του "Ασκληπιείου" και του "Ερρίκος Ντυνάν"».

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι το «Ασκληπιείο» ανήκει όλο στον ΕΕΣ και επινοικιάστηκε επ' αόριστον από το κράτος και πρόσθεσε: «Στόχος είναι, και βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία, να φτιαχτεί το νέο "Ασκληπιείο" στο τεράστιο οικόπεδο που υπάρχει στον ίδιο χώρο, με τις ίδιες συνθήκες που λειτουργεί το υπάρχον. Δηλαδή ενταγμένο στο ΕΣΥ και νοικιασμένο από το κράτος και με χρήματα που δεν καταβάλλει η ελληνική πολιτεία».

Οταν ρωτήθηκε από το «Ρ» αν το «νέο Ασκληπιείο» θα είναι ΝΠΙΔ - όπως το «νέο Ντυνάν» στη Βούλα, σύμφωνα με τον Ανδρέα Μαρτίνη - ο Νικήτας Κακλαμάνης απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας σε «συμφωνία που θα περάσει από τη Βουλή».

Εκχωρούν ολόκληρες κλινικές

Αναφερόμενος στην επέκταση της συμφωνίας του νοσοκομείου του «Ερυθρού Σταυρού» με το «Ερρίκος Ντυνάν» ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι θα γίνει «και σε ευρύτερο κομμάτι κλινικών που θα είναι του ΕΣΥ με προσωπικό του ΕΣΥ σε όλες τις βαθμίδες και που ενδεχομένως μπορεί να στεγάζονται μέσα στο "Ερρίκος Ντυνάν"».

Φαίνεται όμως ότι η συμφωνία έχει κλείσει, καθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι υπάρχει επίσης συμφωνία για ισομερή συμμετοχή του κράτους στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ερρίκος Ντυνάν».

Απαντώντας στο ερώτημα του «Ρ» για το ποιο θα είναι το αντίτιμο της μεταφοράς των κλινικών στο «Ερρίκος Ντυνάν», ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι θα είναι με τιμές Δημοσίου, όπως και στις κλίνες των ΜΕΘ. Ενώ στο ερώτημα, ποια θα είναι η δικαιοδοσία του «Ερρίκος Ντυνάν», πάνω σε κλινικές που θα μεταφερθούν, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο μετεγκατάστασης κλινικών», όπως από τον «Ευαγγελισμό» στο «Αττικόν» νοσοκομείο, αν και αναγνώρισε ότι είναι διαφορετικό το νομικό καθεστώς στο «Αττικόν».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» θα εκμεταλλεύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικού του δημόσιου νοσοκομείου για να αποκομίζει κέρδη από την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ελιγμοί στο Ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα Πρόνοιας, που μετά από εγκύκλιο του Λογιστηρίου του Κράτους οδηγούνται στο ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι «επήλθε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να επανέλθουν στο δημόσιο τομέα, με διάταξη που ετοιμάσαμε εμείς και την υιοθέτησε ο κ. Δούκας και η οποία θα είναι σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που έχει να κάνει με συνταξιοδοτικά θέματα».

Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή σε συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας άφησε έξω από μια τέτοια ρύθμιση τους νεοπροσλαμβανόμενους στα ιδρύματα της Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ