Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σαρωτική και γενικευμένη επίθεση

Ναυτεργάτες, σπουδαστές, νησιώτες και επιβάτες στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με στόχο να ενισχυθεί η εφοπλιστική κερδοφορία

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ναυτεργάτες το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, την Παρασκευή 27 Γενάρη, με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», με το οποίο σπεύδει να ικανοποιήσει μια σειρά από βασικές αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Με το προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο και σοβαρό πλήγμα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στη θάλασσα καθώς και το χάρισμα στους εφοπλιστές χρεών εκατομμυρίων ευρώ προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), το οποίο, ήδη, παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, στο κυβερνητικό νομοσχέδιο περιγράφεται με σαφήνεια ο τρόπος παράδοσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης στους ιδιώτες, όπως και η ενίσχυση της ασυδοσίας των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας ως προς την εκτέλεση των δρομολογίων και στο πλαίσιο του διαλυτικού κανονισμού της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Οι συνέπειες που θα επιφέρει η ενδεχόμενη ψήφισή του θα είναι τεράστιες, τόσο για τους εργάτες της θάλασσας και τους σπουδαστές των Ναυτικών Σχολών όσο και για τους νησιώτες και τους χιλιάδες επιβάτες που μετακινούνται κάθε χρόνο με τα πλοία των ακτοπλόων εφοπλιστών.

Απέναντι σε αυτή τη νέα σαρωτική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ προχώρησαν στην άμεση οργάνωση της πάλης. Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων των ναυτεργατών και τη γενικευμένη αγανάκτηση που προκάλεσε στους εργάτες της θάλασσας το εν λόγω νομοσχέδιο, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αναγκάστηκε να κηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων στις 16 και 17 Φλεβάρη, με κεντρικό αίτημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ