Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Και νέες πρεμιέρες

Νικολάι Κολιάντα «Η Πολωνέζα του Ογκίνσκι», στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης»
Νικολάι Κολιάντα «Η Πολωνέζα του Ογκίνσκι», στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης»
Παράξενο πάντρεμα πολιτισμών, τάξεων και επιθυμιών συνθέτουν το έργο του Νικολάι Κολιάντα «Η Πολωνέζα του Ογκίνσκι», που ανεβάζει το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» (Υπόγειο - Πεσμαζόγλου 5) την Παρασκευή, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Είναι ένα «ταξίδι» συναισθημάτων, εικόνων και ήχων. Το έργο θέτει το πρόβλημα κατά πόσον ο σύγχρονος άνθρωπος είναι έτοιμος να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του άλλου, ταξική, εθνική ή διαφορετικές επιθυμίες και στόχους ζωής. Η Τάνια, η κυρία του σπιτιού, επιστρέφει μετά από 10 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Το μεγάλο αυτό γεγονός σημαδεύεται από μια αθόρυβη άφιξη στο σπίτι. Ερχεται και δεν την καταλαβαίνει κανείς... Τελικά, η αναγνώριση γίνεται και ό,τι επακολουθεί προσδιορίζει σαφέστερα την παθολογία του κόσμου τους.

Ο συγγραφέας, επιστρατεύοντας άλλοτε μια σκέψη πολιτική, άλλοτε το χιούμορ κι άλλοτε την ίδια την ιστορία, δημιουργεί τη θεατρική τοιχογραφία μιας κοινωνίας που είναι υπό διάλυση, αλλά όπου η ρώσικη ψυχή συνεχίζει να ζει μέσα από τα ρώσικα τραγούδια, τα ποιήματα, τα πάθη. Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου - Λεωνίδας Καρατζάς. Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Μαριέλα Νέστορα. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Γιώργος Γλάστρας, Δημήτρης Καραβιώτης, Ολγα Δαμάνη, Γιάννης Ροζάκης, Παναγιώτης Παναγόπουλος.

  • Στον Πάνω Χώρο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» ανεβαίνει, επίσης, την Παρασκευή, η κωμωδία «Τα κοκκινομπλέ πατίνια», το πρώτο θεατρικό έργο του γνωστού κινηματογραφιστή Σταύρου Τσιώλη. Θα γνωρίσουμε τέσσερις άντρες από την «πινακοθήκη» του Τσιώλη, που τους ερμηνεύουν οι Γιώργος Νινιός, Χρήστος Στέργιογλου, Λαέρτης Μαλκότσης και Παντελής Δεντάκης. Οπως και στις ταινίες του, ο κόσμος των κωμωδιών του Σταύρου Τσιώλη είναι κατά βάση ανδρικός κόσμος, όπου το χιούμορ και η λεπτή ειρωνεία κρύβουν τη μελαγχολία που διαποτίζει τις ανθρώπινες υπάρξεις. Κι, όμως, η γυναίκα είναι πάντα στο κέντρο και μέσα από την απουσία της αποκτά μυθικές διαστάσεις, γίνεται η βαθύτερη έκφραση και το σύμβολο της ανεκπλήρωτης επιθυμίας. Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά-κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη. Μουσική Μαρία - Χριστίνα Κριθαρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ