Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κινδυνεύει το «Κούλε»

Ανακοίνωση του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ

Την εγκληματική αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων, για τον Πολιτισμό, τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία του τόπου μας, αποδεικνύει το νέο «χτύπημα» που δέχτηκε το ενετικό φρούριο «Κούλε», ιστορικό σύμβολο της πόλης του Ηρακλείου.

Τμήμα του νοτιοανατολικού τείχους του, έκτασης 10 τ.μ., αποκολλήθηκε στις 2/2, χτυπώντας «καμπανάκι», για τη συνολική κατάσταση του μνημείου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Λόγω της θέσης του στη θάλασσα έχει υποστεί σοβαρές φθορές η θεμελίωσή του αλλά και στο υπόλοιπο κτίριο, ενώ έχουν διαπιστωθεί σοβαρές σπηλαιώσεις στα θεμέλιά του οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην κατάρρευσή του.

Προβλήματα χρόνια, γνωστά στην τοπική κοινωνία αλλά και στο ΥΠΠΟ, που συνεχίζει την πολιτική της εγκατάλειψης και υποχρηματοδότησης, αδιαφορώντας για τέτοιας μεγάλης αξίας ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία.

Με ανακοίνωσή του το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, τονίζει ότι το γεγονός αυτό «αποτελεί τραγικό αποτέλεσμα και συνέπεια όλων των πράξεων και παραλείψεων, για τις οποίες ευθύνονται πρώτα και κύρια η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Η ευθύνη είναι μεγάλη και δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο μνημείο. Η χρόνια, πάγια τακτική των κυβερνήσεων, να υποχρηματοδοτούν τις αρχαιολογικές υπηρεσίες (Εφορείες Αρχαιοτήτων) δίνοντάς τους χρήματα ίσα ίσα για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες (μισθοί, συντήρηση υπηρεσιών) αλλά ταυτόχρονα να σπρώχνουν τα έργα στήριξης ή αναστήλωσης των μνημείων στους εργολάβους, είναι τα αίτια για τη σημερινή τραγική κατάληξη του "Κούλε", σήμα κατατεθέν για την πόλη μας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «Οι Εφορίες Αρχαιοτήτων υπολειτουργούν, οι εργαζόμενοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία όμηροι συμβάσεων του ένα μήνα, με άνισα επαγγελματικά δικαιώματα, άνισο μισθολόγιο. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες στο νομό αλλά και σε όλο το νησί γενικότερα. Το "Κούλε" ήταν το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατάρρευση τμήματος των ενετικών τειχών στην "Καινούρια Πόρτα", που έγινε το καλοκαίρι. Υπάρχουν φωνές που καταγγέλλουν στην "Κνωσό", αμέλεια συντήρησης των χώρων».

«Αμοιροι ευθυνών όμως», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «δεν είναι ούτε οι προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά οι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των μνημείων της πόλης. Πρέπει να βγουν να πάρουν θέση καταγγέλλοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική της υποχρηματοδότησης, τους οργανισμούς Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ και ΟΑΔΥΚ) που λυμαίνονται κονδύλια της ΕΕ, χαρίζοντας στους εργολάβους χρήματα του ελληνικού και ευρωπαϊκών λαών».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, καλεί τον ηρακλειώτικο λαό:

«Να αγωνιστεί και να απαιτήσει εδώ και τώρα: Αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις πραγματικές ανάγκες στις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Τα μνημεία είναι περιουσία του λαού. Κανένας ιδιώτης - χορηγός ή εργολάβος - δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει. Το κράτος οφείλει να τα προστατεύει και να τα διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές. Ο Πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ούτε βιομηχανία. Και οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώσουν το λαό για την πραγματική κατάσταση των μνημείων.

Ο λαός της πόλης του Ηρακλείου είναι ευκαιρία να παλέψει ενάντια στην υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών, ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση της πόλης και των μνημείων της, χωρίς τις λογικές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ή της λογικής "να μπαλώσουμε την τρύπα", για παράδειγμα με εράνους.

Να παλέψει, σε ενιαίο μέτωπο με όλο το λαό, για την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου που θα διεκδικεί Λαϊκή εξουσία και οικονομία, όπου η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η διάδοσή της θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το σεισμό στην Κεφαλονιά (2014-02-08 00:00:00.0)
Εστιατόριο... για αρχή; (2011-09-15 00:00:00.0)
Απώλεια για την αρχαιολογία (2010-11-24 00:00:00.0)
Αρχαιολογίας απώλεια (2009-03-07 00:00:00.0)
Η ιστορία δύο Κάστρων (1999-08-10 00:00:00.0)
Ημέρες Μνημείων (1998-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ