Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Επιλέγω τη μεριά του ... ονείρου»

Σε DVD δώδεκα ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου

Η πολυβραβευμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος»
Η πολυβραβευμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος»
«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κρατάει το φλάμπουρο του ελληνικού κινηματογράφου σ' όλο τον κόσμο». Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε μεγαλόκαρδα ο Νίκος Κούνδουρος στη γιορταστική εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στην κατάμεστη αίθουσα του «Ιανού» για τα 40 χρόνια του Θόδωρου Αγγελόπουλου στον κινηματογράφο και για τα 30 χρόνια του «Θιάσου» του, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας σε 12 DVD (με ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και ήχου), από τη «New Star», του μεγάλου μήκους κινηματογραφικού «δωδεκαλόγου» του Αγγελόπουλου.

Ηδη, κυκλοφόρησαν οι ταινίες «Θίασος», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και το «Λιβάδι που δακρύζει». Προσεχώς θα κυκλοφορήσουν άλλες τέσσερις και το Μάρτη οι υπόλοιπες πέντε, «δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσει η νέα γενιά το έργο του Αγγελόπουλου, αφού σπάνια προβάλλεται σε αίθουσες. Εργο, που εισήγαγε στον ελληνικό κινηματογράφο μια πλούσια θεματολογία και μια αισθητική αναζήτηση, για τις οποίες έχουν γραφτεί πολλές ελληνικές και ξένες μελέτες», όπως επισήμανε ο Μισέλ Δημόπουλος, ένας από τους πολλούς συνεργάτες του «Θιάσου». Ηταν τόσοι πολλοί οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση συνεργάτες και φίλοι του, που ο Θ. Αγγελόπουλος ένιωσε την ανάγκη να αφιερώσει τη βραδιά στους απόντες, Βασίλη Ραφαηλίδη, Κώστα Σταματίου και τον αξέχαστο Μικέ Καραπιπέρη - «το καλό πνεύμα των ταινιών μου», όπως υπογράμμισε.

Αναλογιζόμενος τα σαράντα κινηματογραφικά χρόνια του, ο Θ. Αγγελόπουλος είπε: «Εζησα καταπληκτικά πράγματα. Ηταν μια δυνατή ανθρώπινη περιπέτεια, μια "οδύσσεια". Για μένα ο κινηματογράφος είναι τρόπος ζωής». Και σε ερωτήματα για τη νέα, πολυεθνικής συμπαραγωγής, ταινία που ετοιμάζει, «Η σκόνη του χρόνου», απάντησε: «Παρά τη δυσκολία των καιρών... η νέα ταινία μου θα είναι η δυσκολότερη από κάθε προηγούμενη. Θα μιλά για μεγάλα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων 50 χρόνων του 20ού αιώνα, μέσα από την ιστορία ενός έρωτα, ενός ανθρώπου και μιας οικογένειας. Η δυσκολία βρίσκεται στο πώς, μέσα από την ατομική μνήμη, θα περιγράψει τη συλλογική ιστορική μνήμη. Ελεγα σε μια φίλη για τα παλιά... Για τη νοσταλγία γι' αυτά, για τις βεβαιότητές μας και τις απώλειες... Δεν είμαι πεσιμιστής. Δε μου αρέσει η λέξη απογοήτευση. Η Ιστορία προχωρά υπόγεια. Πιστεύω, και το θέλω για τα παιδιά μου, ότι κάτω βαθιά υπάρχει κάτι που θα βγει. Θα φανεί. Αν στη μια μεριά της ζυγαριάς της Ιστορίας είναι η απογοήτευση, εγώ θέλω να ρίχνω το βάρος στην άλλη μεριά, τη μεριά του ονείρου...».

Η νέα του ταινία θα «περιπλανηθεί» σε διάφορες περιοχές του κόσμου, από την Τασκένδη, την Ιταλία, τη Σουηδία και έως το Τορόντο του Καναδά. Πρωταγωνιστές θα είναι οι Γουίλιαμ Νταφόε, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μπρούνο Γκανς, Βαλέρια Γκολίνο. Για τη χρηματοδότησή της ανταποκρίθηκε εξαρχής η ΕΡΤ. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα τη χρηματοδοτήσει; Σχετικά με αυτό ο Θ. Αγγελόπουλος είπε: «Δεν ξέρω. Δεν ξέρω αν το ΕΚΚ θεωρεί ότι ανήκω ή όχι στον "υψηλότερο πήχη" ώστε να τη χρηματοδοτήσει. Πάντως εγώ θα την κάνω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η Ηπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου» (2015-02-03 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο (2013-01-19 00:00:00.0)
Πολωνική τιμή στον Θ. Αγγελόπουλο (2008-07-26 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης (2008-03-12 00:00:00.0)
«...Με τις σταγόνες να κυλούν σαν δάκρυα...» (2004-01-25 00:00:00.0)
Κινηματογραφιστής για χάρη της Παλαιστίνης (2002-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ