Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομοθετική... εγρήγορση

Ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο για τον «ιαματικό τουρισμό»

Ζήτημα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό, μετά από πολύμηνες επεξεργασίες και αναθεωρήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολυνομοσχέδιο που έρχεται με καθυστέρηση μεν, αλλά με ...φόρα δε, για να καλύψει το «χαμένο έδαφος» στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και ειδικά των μεγάλων, στον τομέα του τουρισμού. Παράλληλα, με αυτό προωθείται η «διευκόλυνση» δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων ενάντια σε κάθε τυπική και ουσιαστική έννοια κορεσμού. Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην επιχειρηματική δράση του μεγάλου κεφαλαίου που συνεπάγεται μεγάλες μονάδες και είναι διατεθειμένη να παρακάμψει πολλές «αγκυλώσεις» για να το κατορθώσει.

Το διακύβευμα - δηλαδή η περιβαλλοντική προστασία, το δικαίωμα του λαού να προσεγγίζει περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κοντά στη θάλασσα ή στο βουνό, η προστασία από την παντοκρατορία των μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων, η τύχη των μικρότερων μονάδων - θεωρούνται επιμέρους ζητήματα για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

Το επόμενο διάστημα και εφόσον τα συναρμόδια υπουργεία δώσουν το «πράσινο φως» θα προωθηθούν και άλλα νομοσχέδια, για τις μορφές τουρισμού, τον αγροτουρισμό, ακόμη και τη φόρμουλα 1. Οι βασικές ανατροπές που επιχειρεί η κυβέρνηση - έστω και αν δεν έχουν οριστικοποιηθεί πολλές από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που ετοιμάζονται - είναι γνωστές. Περισσότερο χρήμα στους επιχειρηματίες με τη μορφή επιδοτήσεων, μείωση των προϋποθέσεων, λιγότερη «γραφειοκρατία», εκμηδενισμός εμποδίων που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τη χωροταξία. «Η αγορά θα είναι ο ρυθμιστής», ήταν η χαρακτηριστική φράση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους περί του τουρισμού.

Δυσκολίες φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με την ...πρώην αμαρτωλή, ΕΤΑ ΑΕ, όπου «όλες οι συμβάσεις πάσχουν» και οι δικαστικές προσφυγές πέφτουν «βροχή», καθώς οι «πελάτες», αυτοί που έναντι ευτελούς τιμήματος απέκτησαν είτε την κυριότητα, είτε κυρίως το δικαίωμα χρήσης για ...δεκάδες χρόνια, εξεγείρονται, γιατί δεν τηρούνται οι όροι των συμβάσεων. Αυτό εμποδίζει το υπουργείο και την επιχείρηση να προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς και προκύπτουν σκέψεις ακόμη και διάλυσης της εταιρίας ή ενσωμάτωσή της σε άλλο φορέα που διαχειρίζεται δημόσια περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ