Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Αναχρονισμός η αντίσταση των εργαζομένων...

Να εγκαταλείψουν τις ...ιδεοληψίες και τις ...αγκυλώσεις του παρελθόντος, δηλαδή τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, ζήτησε από τους εργαζόμενους ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη διάρκεια ομιλίας που έκανε χτες σε ημερίδα του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο Γ. Αλογοσκούφης δικαιολόγησε πλήρως τη στάση των τραπεζιτών, οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση, ενώ επανέλαβε τις γνωστές αντιδραστικές θέσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, με τις οποίες επιχειρείται η δικαιολόγηση των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «η εμμονή σε ιδεοληψίες και σε αγκυλώσεις του παρελθόντος δεν μπορεί παρά να έχουν αρνητικό μόνο αποτέλεσμα για τον τόπο». Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιχείρησε να εμφανίσει κάθε κίνημα αντίστασης κατά των άγριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σαν... αναχρονισμό, που εμποδίζει μάλιστα την πρόοδο προς τα εμπρός. Ετσι ανέφερε ότι «η πεισματική αντίσταση σε κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση και η παρουσίαση ληγμένου προϊόντος στο ράφι, με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών και την προσπόριση βραχυχρόνιου πολιτικού οφέλους, δεν έχει θέση σε μια κοινωνία που κοιτά προς το μέλλον...».

Αναφερόμενος στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των εμπορικών τραπεζών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2006 (Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), υποστήριζε ότι αυτές θα ωφελήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, κάτι που θα αποβεί προς όφελος της απασχόλησης και της ανάπτυξης ολόκληρης της κοινωνίας. Δικαιολογώντας, μάλιστα, τη ληστρική πολιτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες σήμερα, απέδωσε τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, στο ...μειωμένο ανταγωνισμό και την... αναποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος.

Είναι βέβαια γνωστό ότι η επιθετική πολιτική των τραπεζιτών κατά των λαϊκών εισοδημάτων, κορυφώθηκε κατά την περίοδο ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, κάτι που προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ το αποσιωπά για ευνόητους λόγους. Τέλος, για το Ασφαλιστικό, αφού κατέφυγε για μια ακόμη φορά στη μαύρη προπαγάνδα - επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία το 2050 οι δαπάνες για συντάξεις θα ανέλθουν στο 25% του ΑΕΠ από 12,5% σήμερα, καθώς και ότι για να είναι βιώσιμο το Ασφαλιστικό θα πρέπει να διαθέτει αποθέματα 400 δισ., ευρώ! - στη συνέχεια ζήτησε «υπευθυνότητα απ' όλους - από όλες τις πλευρές». Προφανώς με την αναφορά του αυτή επιχειρεί να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ στα μάτια της άρχουσας τάξης, το οποίο, αν και συμφωνεί με τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, όντως για λόγους μικροπολιτικής, εμφανίζεται ...αποστασιοποιημένο από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, να αρχίσει την κατεδάφιση μέσω της έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη ρότα των τραπεζιτών, αρνήθηκε την κήρυξη απεργίας (2019-06-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-03-10 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την επίθεση αξιώνοντας περισσότερα (2005-12-09 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η νέα επίθεση (2005-05-26 00:00:00.0)
Οι ιδιωτικοποιήσεις «τρώνε» το επικουρικό (2003-11-05 00:00:00.0)
Τα πανωτόκια "εκσυγχρονίστηκαν" (1998-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ