Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΤΟΕ
Στη ρότα των τραπεζιτών, αρνήθηκε την κήρυξη απεργίας

Η απόλυτη ευθυγράμμιση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ) με τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των τραπεζιτών επιβεβαιώθηκε, στο ακέραιο, και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ.

Η πλειοψηφία δεν βρήκε κανένα λόγο να κηρύξει απεργία, ούτε για τον κλάδο όπου οι τραπεζίτες προχωρούν σε σειρά αναδιαρθρώσεων, μέρος των οποίων είναι η μείωση του προσωπικού κατά 4.000 εργαζόμενους μέχρι το 2020, ούτε για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου υλοποιείται, ως μέρος αυτών των αναδιαρθρώσεων, η μεταβίβαση του τμήματος «κόκκινων» δανείων, μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους σε αυτό, σε άλλη εταιρεία.

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ χαρακτήρισαν... νίκη τη δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς ότι η μεταβίβαση εργαζομένων θα είναι «εθελοντική» και έτσι δικαιολόγησαν την πλήρη αγωνιστική τους απραξία. Πολύ χειρότερα, επιχείρησαν να συκοφαντήσουν και να απαξιώσουν τον 6ήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι τις προηγούμενες μέρες στην Πειραιώς, με μπροστάρη το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ισχυριζόμενες ότι οι απεργίες έγιναν για να υπηρετήσουν μικροπολιτικές και μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες!

Η ΕΑΚ που συμπλέει με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπάθησε στα λόγια να διαφοροποιηθεί... χωρίς επιτυχία, ζητώντας έγγραφη δέσμευση από την Τράπεζα Πειραιώς ότι η μεταβίβαση θα είναι «εθελοντική»!

Κατά τ' άλλα, η πλειοψηφία τροφοδότησε την αδράνεια και τον εφησυχασμό, λέγοντας ότι έτσι κι αλλιώς η μεταβίβαση δεν έχει ακόμα την έγκριση του ΤΧΣ και θα πρέπει να περιμένουν προκειμένου να δουν πώς θα αντιδράσουν...

Στην αντίπερα όχθη, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στηλίτευσε τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης, απαίτησε να συγκληθεί άμεσα το Γενικό Συμβούλιο και να πάρει απόφαση για κλαδική απεργία, καθώς ανάλογοι σχεδιασμοί με αυτούς στην Πειραιώς προωθούνται σε όλες τις τράπεζες. Προέβαλε ως αιτήματα: Καμιά απόλυση, καμία απόσχιση, καμιά απώλεια τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας, καμιά απώλεια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η πλειοψηφία απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αγωνιστική πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ