Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Παρέμβαση σε πλοίο για την εφαρμογή της ΣΣΕ

Η επιδίωξη των εφοπλιστών να ξεμπερδεύουν με τις ΣΣΕ των ναυτεργατών και να καθορίζουν τις οργανικές συνθέσεις ανάλογα με την κερδοφορία τους, υπονομεύοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποτυπώνεται και στην περίπτωση του RO/RO (οχηματαγωγό) πλοίου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ», το οποίο αποπλέει από το λιμάνι της Ελευσίνας για νησιά του Αιγαίου.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με έγγραφό τους την περασμένη Τετάρτη προς τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, μεταβίβασαν καταγγελίες του πληρώματος, που αναφέρουν ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει δεν είναι σύμφωνες με τη ΣΣΕ για αυτή την κατηγορία πλοίων, ότι η οργανική σύνθεση είναι μειωμένη και δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες και εντατικοποίηση της δουλειάς, ενώ οι καταγγελίες αφορούσαν και προβλήματα στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν πλήρως από έλεγχο που έγινε την ίδια μέρα, από τις λιμενικές αρχές, μετά την παρέμβαση των δύο σωματείων.

Οπως καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», από τον έλεγχο που διενεργήθηκε παρουσία εκπροσώπων τους, διαπιστώθηκε ότι λόγω της ελλιπούς σύνθεσης και με βάση και τις καταστάσεις που καθορίζουν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, «εμφανίζονται οι ναυτεργάτες να δουλεύουν 12 ώρες κάθε μέρα, δηλ. 84 ώρες τη βδομάδα και σε ορισμένες ειδικότητες ακόμα περισσότερες». Ακόμα, επειδή «το πλοίο φέρει πιστοποιητικό για αυτοματοποιημένο μηχανοστάσιο από τον ιδιωτικό ελληνικό νηογνώμονα INSB», έχει μόνο έναν Α' μηχανικό και έναν Α' μηχανοδηγό να επιφορτίζονται τις φυλακές μηχανοστασίου (σε λιμάνι και εν πλω). Δεν υπήρχαν στο πλοίο αντίγραφα από τις ΣΣΕ των ναυτεργατών. Δεν εμφανίστηκαν Εξοφλητικοί Λογαριασμοί (Pay) με βάση τη ΣΣΕ, ενώ, σύμφωνα με τα σωματεία, «η εταιρεία όπως δηλώθηκε καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές μέσω επιταγών και δεν εφαρμόζει την ΥΑ (Αριθμ. 2242.7-2.1/13960/2018), που καθορίζει την καταβολή αποδοχών των ναυτεργατών αποκλειστικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς».

Τα δύο σωματεία απαιτούν «από τις υπηρεσίες του ΥΝΑ την έγγραφη ενημέρωσή μας με τα στοιχεία του ελέγχου και την παρέμβαση με βάση τα καταγγελλόμενα για το ανωτέρω πλοίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ