Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Στο στόχαστρο σχολεία - λιμάνια

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπονομεύει παραπέρα τόσο τη δημόσια δωρεάν Παιδεία - με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών στην ανέγερση σχολικών κτιρίων, που μέχρι τώρα ήταν ευθύνη του ΟΣΚ - όσο και τα λιμάνια

Μεγαλοεργολάβοι και τραπεζικό κεφάλαιο είναι οι πρώτοι μεγάλοι ωφελημένοι από την υλοποίηση των «Συμπράξεων» ανάμεσα στο κράτος και στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, στη λίστα παράδοσης κρατικών υποδομών και υπηρεσιών βρίσκεται το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), η κατασκευή δημόσιων κτιρίων μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η λιμενική υποδομή, έργα ειδικών εξυπηρετήσεων για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του «Πολιτισμού» και ακόμη τα «Ολυμπιακά ακίνητα» και οι οδικοί άξονες της χώρας.

Από το βήμα της χτεσινής ημερίδας με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία» στέλεχος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων δήλωνε ότι στις «συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτών» θα ενταχτούν 25 σχολικά κτίρια συνολικού κόστους, όπως είπε, 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, οι ιδιώτες (τράπεζες και μεγαλοεργολάβοι) που θα αναλάβουν το έργο θα απαιτήσουν πλήρεις διασφαλίσεις, και πρόσθεσε πως απαιτείται λεπτομερής περιγραφή των όρων που θα μπουν στις σχετικές συμβάσεις.

Είναι φανερό πως οι ιδιώτες, προκειμένου να πετύχουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις των κεφαλαίων, θα επιχειρήσουν να βγάλουν και από τη «μύγα ξίγκι». Σε κάθε περίπτωση τη νύφη θα την πληρώσει ο λαός και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και άμεσα με τα διάφορα χαράτσια, που είναι βέβαιο ότι θα επιβάλουν οι ιδιώτες στους «χρήστες» των υπηρεσιών, δηλαδή στις λαϊκές οικογένειες και στους μαθητές των σχολείων. Με άλλα λόγια, τα σπασμένα θα φορτωθούν και στην πελατεία των ιδιωτών στους οποίους η κυβέρνηση παραδίδει την πολύχρονη εκμετάλλευση των σχολικών συγκροτημάτων.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), Π. Τσουπίδης, αποκάλυψε τα κυβερνητικά σχέδια για την εκμετάλλευση του πιστωτικού ιδρύματος από το ιδιωτικό κεφάλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του ΤΤ στα χέρια των «επενδυτών» που περιμένουν πώς και πώς, είπε πως ο «στόχος της εισαγωγής (σ.σ. του ΤΤ) στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι».

Ο επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Προβόπουλος, εκτίμησε πως η «απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Εμπορική ίσως πυροδοτήσει και άλλες ανακατατάξεις» στο χώρο των τραπεζών. Σημείωσε πως η «ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής ίσως ενθαρρύνει και άλλες μικρές τράπεζες να προβούν σε εξαγορές, συγχωνεύσεις και συμμαχίες». Οι ανακατατάξεις στο χώρο του τραπεζικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το συγκεκριμένο τραπεζίτη, θα ενισχυθούν από την πώληση μετοχικών πακέτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ