Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από τη δραστηριότητα γυναικείων φορέων

Αρνητικός ο απολογισμός των τελευταίων χρόνων σ' ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών πιο ειδικά, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό τονίστηκε από τις ομιλήτριες στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για τη βράβευση των δημοσιογράφων, που οργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Δέκα χρόνια μετά την τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στο Πεκίνο, δεν έχουν προχωρήσει οι στόχοι ενάντια στη φτώχεια, ούτε έχουν παρθεί σημαντικά μέτρα για την εκπαίδευση, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και το περιβάλλον. Ο ΟΗΕ φάνηκε αναποτελεσματικός και η στάση του δημιουργεί ηθικά προβλήματα, όπως τόνισε η πρόεδρος του «Συνδέσμου» Ξανθή Πετρινιώτη.

«Ποτέ, σ' όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής μου, τα ανθρώπινα δικαιώματα δε βρίσκονταν σε χειρότερη φάση», επισήμανε η καθηγήτρια εγκληματολόγος και πρόεδρος του Ιδρύματος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. Το περιβάλλον καταστρέφεται και γι' αυτό την ευθύνη φέρουν κυρίως οι ΗΠΑ, υπογράμμισε. Στην ομιλία της καταδίκασε, επίσης, τη στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και κατέληξε: «Να δούμε τι άλλο θα δουν τα μάτια μας, όταν κατακτήσεις που χρειάστηκαν εκατόχρονοι αιματοβαμμένοι αγώνες για να εμπεδωθούν τώρα αμφισβητούνται»! Η ίδια, σ' ό,τι αφορά την κατάθεση σχεδίου νόμου για την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί στο πλευρό της οικογένειας και να καταπολεμηθούν οι αιτίες που δημιουργούν την οικογενειακή βία.

Το βραβείο «Παύλος Παλαιολόγος», που δίνεται κάθε χρόνο στον ή στην δημοσιογράφο που κατά συστηματικότερο τρόπο προώθησε τα θέματα της ισότητας των φύλων απονεμήθηκε στην Χριστίνα Χατζηϊορδάνογλου (εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή»). Το βραβείο «Αύρα Θεοδωροπούλου», που αφορά στον ηλεκτρονικό Τύπο, δόθηκε στον δημοσιογράφο της ΕΡΑ-ΝΕΤ 105,8 Περικλή Βασιλόπουλο για την εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματά μου», που έχει ασχοληθεί επανειλημμένα στη διάρκεια του περασμένου χρόνου την προβολή του έργου γυναικείων οργανώσεων. Επίσης, έγινε εύφημη μνεία για τον δημοσιογράφο της ΕΤ3 Χρήστο Φραγκονικολόπουλο για την τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία των πολιτών».

Τέλος, επισημάνθηκε η επί πολλά χρόνια ενασχόληση δημοσιογράφων - που έχουν ήδη βραβευτεί στο παρελθόν - με θέματα ισότητας στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Αυγή», «Ριζοσπάστης» και «Ελευθεροτυπία».

Διαβάσαμε...
  • Με πολλή και ενδιαφέρουσα, όσο και επίκαιρη ύλη, κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της ΟΓΕ. Ανάμεσα στα θέματά του: Η παρέμβαση «Γυναίκα και Τοξικομανία», καθώς και η «εισήγηση για την Παιδεία», που ακούστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Η γυναίκα στην Αντίσταση. Απολύσεις και ανεργία. Τρομοκρατία - μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Ο τρομοκράτης, η «Κατρίνα» και η απομυθοποίηση του αμερικανικού ονείρου. Το τρίποντο των τριτέκνων. «Ντεμοντέ» ο πολιτισμός. «Αιανή Κοζάνης: Πόλη με γυναικεία σφραγίδα». Οι επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην υγεία των γυναικών. Παγκόσμιο περισκόπιο.
  • Πολύ ενδιαφέροντα και τα θέματα που προβάλλονται στην «Τελέσιλλα», στο πρόσφατο τεύχος της (43-44) - ανάμεσά τους: «Πολιτικός γάμος στην Ελλάδα», «Φορολογική ανισότητα σε βάρος των εγγάμων γυναικών», «Η σαρία ισχύει στη Θράκη, έχει καταργηθεί στην Τουρκία», «Παιδί και επιρροή από τα ΜΜΕ», «Η θέση των γυναικών στην Αλβανία», μέσα από ομιλία που ακούστηκε στο τελευταίο συνέδριο της ΟΓΕ.
Είδαμε και ακούσαμε...
  • Μαθήματα δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες και παιδιά αρχίζουν στο Λύκειο Ελληνίδων για πρώτη φορά, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Μουσικού Τμήματος. Δημοτικό τραγούδι διδάσκει η Βιβή Κανελλάτου.

Το Μουσικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων ιδρύθηκε ταυτόχρονα με το Λύκειο, το 1911. Συνθέτες, όπως ο Μανώλης Καλομοίρης, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Λάλιος, ο Σαμαράς, πλαισίωσαν τις πρώτες του προσπάθειες. Από τότε μέχρι σήμερα, οι δραστηριότητές του έχουν σημαντικά διευρυνθεί: Η γυναικεία και η παιδική χορωδία και η χορωδία νέων «Μουσικές ανατροπές» έχουν λάβει μέρος με μεγάλη επιτυχία σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πληροφορίες: Δημοκρίτου 14, τηλ. 210-3639.704 και 210-3607.355. Στην ίδια διεύθυνση μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες για τα τμήματα εκμάθησης κρουστών, καθώς και τα τμήματα θεατρικού παιχνιδιού.

  • Μουσικοχορευτική παράσταση από την πολιτιστική Ενωση «Κρήσσες και Κρήτες» που επιμελήθηκε η Ενωση Γυναικών Κρήτης πραγματοποιήθηκε τελευταία στη Λυρική Σκηνή. «Η κόρη του ήλιου - η Κρήτη», τίτλος της. Η Μινωική Κρήτη, η Κρήτη της Αναγέννησης, η τουρκοκρατούμενη Κρήτη, η Μάχη της Κρήτης, αλλά και έθιμα του γάμου και μοιρολόγια ζωντάνεψαν μέσα από την ωραία παράσταση. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ενάντια στην ισοπέδωση, σε μια εποχή άγριας παγκοσμιοποίησης... (μουσική επιμέλεια: Νεκτάριος Χατζηδάκης. Ενδυματολογική έρευνα - επιμέλεια: Λέλα Κλειδή).
  • Το έργο της Λείας Βιτάλη ADDIO DEL PASSATO που παίζεται στο θέατρο «Εμπρός» έρχεται να μας θυμίσει - ανάμεσα σε άλλα - πως οι προκαταλήψεις του παρελθόντος δυναμωμένες από μια συντηρητική κοινωνία στοιχειώνουν τη ζωή χιλιάδων γυναικών. «Στη θέση της μητέρας το παιδί διαπίστωσε ότι δεν ήταν η μητέρα. Ηταν μια κόρη άλλης μητέρας», γράφει η ίδια η συγγραφέας. Πρωταγωνίστριες η Σμαράγδα Σμυρναίου (σαν κόρη) και η Αναστασία Πανταζοπούλου (μητέρα). Κορίτσι που παίζει βιολί η Κατερίνα Τεπελένα.
Για τις νέες...

«...Είμαστε μια γενιά που μπήκε από 13 χρόνων στις φάμπρικες, όμως βρήκαμε και ζήσαμε κοντά σε αγωνίστριες γυναίκες, που γύριζαν τότε από ξερονήσια, γυναίκες που φυλακίστηκαν στη χούντα, που μας έλεγαν "χωρίς αγώνες τίποτα δεν κερδίζεται". Είχαμε κι εμείς Επιτροπή Γυναικών στην ΕΣΑΚ-Σ. Είχαμε τη ΣΕΓ (Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Γυναικών), σωματεία, συλλόγους γυναικών, όπως τώρα το ΠΑΜΕ. Αγαπητές νέες γυναίκες, κρατήσαμε και θα κρατήσουμε, θα σταθούμε δίπλα σας, δε θα γίνουμε του "καναπέ". Εμάς, μας λένε απόμαχες, μας λένε τρίτη ηλικία - δε μας εξηγούν αυτό το τρίτη ηλικία - ότι πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε. Εμείς στους απαντάμε: Η τρίτη ηλικία πρέπει να παίρνει μέρος στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Οι συνταξιούχοι, αφού γίνουμε σεβαστές και συμπεριληφθούμε μέσα στη σχεδιοποίηση και τη συνολική πρακτική της κοινωνίας, μπορούμε να συνεχίζουμε και να ζούμε δημιουργικά.

Φίλες, αν δεν ακούσουμε τη φωνή των παλιών, δε θα μας μείνει τίποτα από την πείρα του παρελθόντος. Πώς θα χτίσουμε το αύριο, αν το οικοδόμημα είναι ακρωτηριασμένο από τα θεμέλιά του; Και μεις, φίλες, χτίσαμε πάνω στα θεμέλια των συναγωνιστριών που συναντήσαμε στους αγώνες και στο κίνημα.

Αγαπητές φίλες, χιλιάδες γυναίκες έχουν ανάγκη από ενθάρρυνση, φιλία, συμπαράσταση για να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Γι' αυτό ο ρόλος των γυναικείων συλλόγων είναι σημαντικός. Επίσης πρέπει να τους δείξουμε ότι οι αγώνες συνεχίζονται και δεν πήγαν χαμένοι» (Απόσπασμα από ομιλία της Στέλλας Λημνιου - Κουτροκόη στο τελευταίο συνέδριο της ΟΓΕ, που αναδημοσιεύτηκε στο πρόσφατο τεύχος της «Δημοκρατικής Μέριμνας»).


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ