Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
32 μέρες αγώνα έφεραν αποτέλεσμα

Μετά από πολυήμερο αγώνα οι μεταλλεργάτες πέτυχαν συμφωνία για την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Μία από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις των απεργών κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους
Μία από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις των απεργών κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται ο απεργιακός αγώνας των μεταλλεργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (διήρκεσε 32 μέρες), μετά την προφορική συμφωνία στην οποία ήρθαν με την Ενωση των εργοδοτών για την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ).

Συγκεκριμένα, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και αφού η πλευρά των εργοδοτών απέσυρε συνολικά τις απαιτήσεις της για την αφαίρεση μιας σειράς σημαντικών θεσμικών κατακτήσεων των μεταλλεργατών, το πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνει αύξηση από 5 - 6 ευρώ σε κάθε ημερομίσθιο και νέες θεσμικές κατακτήσεις για τους μεταλλεργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Σημειώνεται πως τα μεροκάματα στη Ζώνη κυμαίνονται από 48 ευρώ (το κατώτερο) μέχρι 72 ευρώ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων και τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ σε πανηγυρικό κλίμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη Γενική Συνέλευση επικυρώθηκε ομόφωνα η απόφαση του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά για αναστολή των κινητοποιήσεων μετά την κατ' αρχήν συμφωνία με τους εργοδότες για την υπογραφή ΤΣΣΕ και παράλληλα εκδόθηκε ψήφισμα καταδίκης της «οδηγίας Μπολκεστάιν».

«Ο ταξικός προσανατολισμός του αγώνα έδωσε τη νίκη»

Στη συνέχεια, στην ομιλία του ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για την πορεία των κινητοποιήσεων, επισήμανε σχετικά: Με τους απεργιακούς μας αγώνες καταφέραμε, μετά από πολλά χρόνια, να πάρουμε μια μεγάλη αύξηση στο μεροκάματό μας και ταυτόχρονα να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση στην επιθετικότητα των εργοδοτών απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Το μάθημα αυτό που πήραν οι εργοδότες από τη μαχητική και αποφασιστική στάση μας όλο αυτό το διάστημα, θα τους αναγκάσει να το σκεφτούν πολύ στο μέλλον για ανάλογη προσπάθεια αφαίρεσης των δικαιωμάτων μας».

Ακολούθως υπογράμμισε πως «για 32 μέρες δώσαμε σκληρή μάχη. Μάλιστα κατηγορηθήκαμε από ορισμένους συνδικαλιστές ότι βάλαμε ψηλά τον πήχη, σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις μας, και κινδυνολογούσαν πως "με αυτή τη στάση φεύγουν δουλιές και δεν κερδίζουμε τίποτα". Τελικά όμως αποδείχτηκε πως ο ενωμένος και αποφασιστικός αγώνας με ταξικό προσανατολισμό ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη».

Καταλήγοντας τόνισε: «Μπορεί ο αγώνας που δώσαμε και αυτά που κερδίσαμε να αποτελούν επιτυχία για τις σημερινές συνθήκες, όμως είναι μακριά από τις πραγματικές μας ανάγκες, γι' αυτό και δε σταματάμε εδώ. Παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί προσύμφωνο με την Ενωση των εργοδοτών πρέπει να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση ώστε σε περίπτωση που την ερχόμενη Πέμπτη οι εργοδότες αθετήσουν την υπόσχεσή τους, να κατέβουμε πάλι σε απεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ