Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Υψηλή κερδοφορία αλλά χαμηλοί μισθοί

Το 2005, που οι καταναλωτές ακριβοπλήρωσαν τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, τα κέρδη των ΕΛΠΕ αυξήθηκαν κατά 161%

Υψηλές τιμές διεθνώς, υψηλές τιμές λιανικής, υψηλά κέρδη. Αυτό φαίνεται να είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) που ανακοίνωσαν χτες τα εντυπωσιακά κέρδη της εταιρίας για το 2005, με παράλληλη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» των αμοιβών των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, διατυπώθηκε η βούληση του ομίλου να επεκταθεί στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, τον οποίο μπορεί ακόμη και να εγκαταλείψει, εάν δεν εξασφαλίσει τους όρους που κρίνει ότι θα του αποφέρουν κέρδη!

Το 2005 «έκλεισε» για τα ΕΛΠΕ με:

  • καθαρά κέρδη 334 εκατ. ευρώ, από 128 εκατ. ευρώ (αύξηση 161%)
  • κέρδη πριν από χρηματοοικονομικά, φόρους και αποσβέσεις 671 εκατ. ευρώ, από 372 εκατ. ευρώ (αύξηση 80%)
  • κέρδη προ φόρων 495 εκατ. ευρώ, από 240 εκατ. ευρώ (αύξηση 106%)
  • κύκλο εργασιών 6.653 εκατ. ευρώ από 4.907 εκατ. ευρώ (αύξηση 36%)

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε την απόφαση της διοίκησης να καταβάλει πρόσθετη, έκτακτη, αμοιβή στους εργαζόμενους (μπόνους), καθώς θεωρεί ότι συνέβαλαν και αυτοί στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας, τα οποία κατά 80% οφείλονται σε «συγκυριακούς παράγοντες» όπως είπε και κατά 20% στις προσπάθειες της εταιρίας να εξορθολογήσει το λειτουργικό κόστος της, κάτι που θεωρεί περισσότερο σημαντικό ο πρόεδρός της. Ωστόσο, η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε από τη θέση του Τ. Χριστοδούλου ότι επιβάλλεται ένα «ελαστικό επίπεδο κόστους», καθώς δεν μπορεί να διαμορφωθεί ένα «υψηλό σταθερό επίπεδο αμοιβών». Κατά τα φαινόμενα είναι και το μόνο ...«υψηλό» που αντιμετωπίζει αρνητικά η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι στην επόμενη διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η θέση της επιχείρησης είναι δεδομένη υπέρ των χαμηλών αυξήσεων και των... μπόνους, με την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά και μοναδικό κριτή για το πόσο «κατάλληλα» είναι, τη διοίκηση του ομίλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Π. Καβουλάκος άφησε επίσης «ανοιχτό» το θέμα ανατροπής της σύμβασης εργασίας στη θυγατρική των ΕΛΠΕ «Ασπροφώς», με βάση τον πρόσφατο νόμο για τις πρώην ΔΕΚΟ («άρθρο 14», είπε... χαρακτηριστικά). Ωστόσο, παρενέβη ο πρόεδρος της επιχείρησης και δήλωσε ότι ο νόμος δεν επηρεάζει τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ και δε «νομίζει» ότι η «Ασπροφώς θα κινηθεί διαφορετικά από τη μητρική εταιρία».

Σαφέστατα ήταν όμως τα στελέχη της εταιρίας στο θέμα της ηλεκτροπαραγωγής. Τα ΕΛΠΕ ζητούν «πλαίσιο ουσιαστικής λειτουργίας», θεωρούν ότι παίζουν το ρόλο «εκχιονιστήρα για να ακολουθήσουν ιδιωτικοί φορείς», έχουν ζητήσει άδεια για δημιουργία μιας ακόμη μονάδας στη νότια Ελλάδα, εξετάζουν συνεργασίες και ήδη αγοράζουν ηλεκτρισμό από τη Βουλγαρία και πουλάνε στην Ιταλία με ένα σχετικό κέρδος. Αν δεν ισχύσουν οι ίδιοι όροι για τις νέες μονάδες και για τα ΕΛΠΕ, τότε το υφιστάμενο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη ή θα το πουλήσουν, ή θα το νοικιάσουν, ή θα το κλείσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ