Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Ακόμα μια... «ανεξάρτητη αρχή»

Με την ίδρυση μιας ακόμα «ανεξάρτητης αρχής», που αυτή τη φορά θα αφορά τις κρατικές προμήθειες, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι αντιμετωπίζει τα όσα κατά καιρούς αποκαλύπτονται και άλλοτε ανέξοδα ομολογούνται από κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των κρατικών προμηθειών. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, μιλώντας σε ημερίδα της γενικής γραμματείας εμπορίου, με θέμα το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες ετοιμάζεται σχέδιο νόμου για την ίδρυση «ανεξάρτητης διοικητικής αρχής κρατικών προμηθειών», που ο ρόλος της θα είναι να «ελέγχει τη νομιμότητα σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές που γίνονται στο καθεστώς των κρατικών προμηθειών είναι δρομολογημένες εδώ και καιρό και αφορούν τις χώρες - μέλη της ΕΕ συνολικά, ο Γ. Παπαθανασίου φρόντισε να προβεί σε ανέξοδες κορόνες και δήθεν κριτική για τα προβλήματα που παρατηρούνταν μέχρι σήμερα. Ετσι, «χρέωσε» στις ισχύουσες διατάξεις τις αδυναμίες που παρατηρούνται και κάνουν το σύστημα χρονοβόρο, περίπλοκο, κοστοβόρο, αδιαφανές και «δίνει τη διακριτική ευχέρεια σε δημόσιους λειτουργούς και πολιτικές ηγεσίες να ευνοούν και να αδικούν». Κι όλα αυτά χωρίς βεβαίως να θίξει στο παραμικρό την ουσία του προβλήματος που βρίσκεται στο γεγονός ότι με αφορμή τις κρατικές προμήθειες έχει στηθεί ένα απίθανο φαγοπότι από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Μιλώντας για το «εθνικό σύστημα δημόσιων προμηθειών», ο ειδικός γραμματέας για την κοινωνία της πληροφορίας Β. Ασημακόπουλος υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα, θα ενισχυθεί η διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες και θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Ο ίδιος, επιχειρώντας να διασκεδάσει την αίσθηση που βάσιμα υπάρχει ότι από την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών οι μόνες που θα έχουν οφέλη δεν μπορεί παρά να είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πλήρη μηχανοργάνωση, ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Επικαλέστηκε, μάλιστα, στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 93% των επιχειρήσεων κάνει χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος φορολογίας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλα αυτά είναι παραποίηση της αλήθειας, αφού το ποσοστό αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις - και όχι τα λογιστικά γραφεία με τα οποία συνεργάζονται - κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος κατάθεσης των φορολογικών τους δηλώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός πρέπει να ρίξει το σάπιο οικοδόμημα του πολιτικού συστήματος (2008-02-13 00:00:00.0)
Χρήμα «με τη σέσουλα» (2008-02-12 00:00:00.0)
Καλό φθινόπωρο η απόφαση για το καρτέλ γάλακτος (2007-08-02 00:00:00.0)
Στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού καταμερισμού (1998-12-16 00:00:00.0)
Χέρι χέρι κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες (1997-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ