Κυριακή 5 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Το προσχέδιο για νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αποψη από την Ολομέλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Associated Press

Αποψη από την Ολομέλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
H αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ άρχισε «επίσημα» στις 23 Φλεβάρη. Τότε που ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης Γιαν Ελιασον δημοσιοποίησε τα βασικά σημεία του προσχεδίου απόφασης του σώματος για την αντικατάστασή της από ένα προτεινόμενο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πρόταση του Σουηδού πρέσβη Ελιασον, που συντάχθηκε μετά τις από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, τόσο του ίδιου όσο και των συμπροεδρευόντων πρέσβεων της Ν. Αφρικής Ντουμισάνι Κουμάλο και του Παναμά Ρικάρδο Αρίας, παρουσιάστηκε σαν ένα «συμβιβαστικό» προσχέδιο απόφασης που επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ οικονομικών υπερδυνάμεων και αναπτυσσόμενων χωρών πάνω στον ευαίσθητο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα και για τη διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων...

Το 29 παραγράφων προσχέδιο είναι βέβαιο πως δεν ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό ούτε τις προσδοκίες των αναπτυσσόμενων χωρών (που φοβούνται μία ενδεχόμενη αποδυνάμωση του προτεινόμενου οργανισμού από την επιρροή οικονομικά κραταιών χωρών) ούτε τα σχέδια οικονομικών υπερδυνάμεων (π.χ. ΗΠΑ που επιθυμούν τη «μεταρρυθμιστική αναδιοργάνωση» του ΟΗΕ στα δικά τους μέτρα και σταθμά)... Ωστόσο, από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την Υπατη Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λουίζ Αρμπουρ και τον Σουηδό προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ παρουσιάστηκε ως «η καλύτερη δυνατή συμβιβαστική πρόταση» που κατά τη γνώμη τους δε χρήζει περαιτέρω αλλαγών. Επιπλέον, όλοι τους τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του προσχεδίου απόφασης από την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης το αργότερο ως τις 13 του μήνα, με το επιχείρημα ότι «περαιτέρω καθυστερήσεις θα διακυβεύσουν το έργο του ΟΗΕ στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»...

Ωστόσο, οι αντιδράσεις του Αμερικανού πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Μπόλτον, έφεραν ήδη την πρώτη σιωπηλή αναβολή της (σχεδιαζόμενης εντός της παρελθούσης βδομάδας) ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η δήλωση Μπόλτον την περασμένη Δευτέρα, ότι οι ΗΠΑ θα καταψηφίσουν το προσχέδιο, επειδή «έχει σοβαρές ελλείψεις» εκτός και εάν γίνει αντικείμενο νέων «ίσως πολύμηνων» διαπραγματεύσεων, ανατάραξε τα νερά. Η Ουάσιγκτον που είχε επικριθεί και καταδικαστεί από την υπό διάλυση Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στην οποία δε συμμετείχε και άρα δεν ήλεγχε...) για τις θλιβερές επιδόσεις της στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προκάλεσε εκνευρισμό ακόμη και στο ΓΓ του ΟΗΕ... Εντούτοις, από τις αντιδράσεις των άλλων χωρών και από το υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων θα κριθεί εάν θα ικανοποιηθούν και αυτές οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον (μεταξύ άλλων για ένα ολιγομελέστερο - άρα ευκολότερα ελεγχόμενο - 30 μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα συμπορεύεται με τις κατά καιρούς υποκριτικές επικρίσεις των ΗΠΑ έναντι πολέμιων και «συμμάχων»)...

Το νέο Συμβούλιο σύμφωνα με το προσχέδιο

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτείνεται να καταργηθεί στις 16 Ιούνη 2006, αφού προηγουμένως (ως τις 9 Μάη 2006) ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) με μυστική ψηφοφορία για κάθε ένα από τα υποψήφια μέλη από την πλειοψηφία των 191 χωρών της Γενικής Συνέλευσης.

Το νέο συμβουλευτικό και επικουρικό ως προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έχει την έδρα του στη Γενεύη. Μεταξύ άλλων, θα:

  • Απαρτίζεται από 47 μέλη (αντί των 53 της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) από ανάλογες γεωγραφικές περιφέρειες του πλανήτη. Για παράδειγμα, προτείνεται 13 χώρες να προέρχονται από την Αφρική, 13 από την Ασία, έξι από την Ανατολική Ευρώπη, 8 από τη Λατινική Αμερική κλπ.
  • Η παραμονή κάθε χώρας μέλους του ΣΑΔ να εξαρτάται από τις επιδόσεις της στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Σε περίπτωση που κριθεί «με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο» από την πλειοψηφία των 2/3 μελών της Γενικής Συνέλευσης πως παραβιάζει «κατάφωρα και συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα» θα αποπέμπεται...
  • Η θητεία των 47 χωρών - μελών θα είναι τριετής. Ωστόσο, δε θα επιτρέπεται σε μία χώρα - μέλος να εκτίσει άμεσα για τρίτη, συνεχόμενη, φορά θητεία πέραν δύο συναπτών θητειών.
  • Θα συγκαλείται τακτικά τρεις φορές το χρόνο και εκτάκτως μετά από αίτημα μόλις ενός μέλους του ΣΑΔ με την υποστήριξη του 1/3 των 47 μελών του Συμβουλίου.
  • Θα ασχολείται με καταστάσεις «κατάφωρης και συστηματικής» παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα υποβάλλει ετησίως εκτενείς εκθέσεις στη Γενική Συνέλευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε χώρα - μέλος. Θα υποβάλλει παράλληλα προτάσεις για την «περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
  • Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ θα πρέπει να ζητήσει από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ολοκληρώσει την αποστολή της ως την 62η Σύνοδό της και να καταργηθεί ως τις 16 Ιούνη 2006.

Η εκλογή των πρώτων μελών του ΣΑΔ προβλέπεται να αρχίσει στις 9 Μάη και να συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Ιούνη. Μετά από πέντε χρόνια (2011), θα επανεκτιμηθεί η λειτουργία του ΣΑΔ απ' τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ