Κυριακή 5 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Να δυναμώσει η πολιτική πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Ανακοίνωση της Πολιτικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή τη «διένεξη» σχετικά με τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση του Πορτογαλικού ΚΚ κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το Κόμμα επίσης αυτές τις μέρες συμπλήρωσε τα 85 χρόνια ζωής
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση του Πορτογαλικού ΚΚ κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το Κόμμα επίσης αυτές τις μέρες συμπλήρωσε τα 85 χρόνια ζωής
Η ιστορία που ξέσπασε με τη δημοσίευση σε δανική εφημερίδα των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που συνδέει τη θρησκεία του Ισλάμ με την τρομοκρατία και κυρίως ο τρόπος που επιχειρήθηκε από τους ιμπεριαλιστές να αξιοποιηθεί για να διχάσει τους εργαζόμενους και να τους αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα που γεννάει η πολιτική τους, οδήγησε πολλά κομμουνιστικά κόμματα να αντιδράσουν. Σήμερα δημοσιεύουμε την ανάλυση του Πορτογαλικού ΚΚ, με αφορμή το ζήτημα αυτό.

«

Οι πρωτοφανείς (εξαιρετικές) διαστάσεις που πήρε η λεγόμενη "κρίση των γελοιογραφιών", πέρα από τα πιο άμεσα κίνητρά της και τους πιο ορατούς παίχτες σε αυτή, είναι αξεχώριστη από τη γενικότερη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, μια επίθεση που τελευταία έχει πάρει νέες και δριμείες εκφράσεις, για τις οποίες το ΠΚΚ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να επιστήσει την προσοχή των εργατών και του πορτογαλικού λαού.

Πρώτα απ' όλα πρόκειται, όσον αφορά το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, για τις πολιτικές της απελευθέρωσης, της απορύθμισης της εργασίας, της ιδιωτικοποίησης και της διάλυσης των κοινωνικών λειτουργιών του κράτους, των οποίων η "ντιρεκτίβα Μπόλκεσταϊν" για την απελευθέρωση των υπηρεσιών αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Πρόκειται για τον πολλαπλασιασμό μέτρων "ασφάλειας", που συμπεριλαμβάνουν αυξανόμενες επιθέσεις σε δικαιώματα, ελευθερίες και θεμελιώδεις δημοκρατικές διασφαλίσεις την ίδια στιγμή που αναπτύσσονται ατιμωρητί ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ακροδεξιές δραστηριότητες και αντιλήψεις. Πρόκειται πάνω από όλα για ανησυχητικές εξελίξεις της μιλιταριστικής και επεμβατικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού.

Η επίθεση είναι ευρύτερη

Το ΠΚΚ εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στα παρακάτω πρόσφατα γεγονότα:

- Οι ΗΠΑ, παρά τα κολοσσιαία ελλείμματα που απειλούν να εκραγούν σε μια τεράστια οικονομική κρίση, μόλις ανακοίνωσαν ένα στρατιωτικό προϋπολογισμό - ρεκόρ και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν επιθετικούς πολέμους και την κατοχή κυρίαρχων κρατών που δεν υποτάσσονται στις επιταγές τους.

- To NATO επεκτείνει την περιοχή της επέμβασής του σε όλο τον κόσμο, για να υποβοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιπαλέψουν την αυξανόμενη αντίσταση, ενισχύει τη στρατιωτική του κατοχική δύναμη στο Αφγανιστάν, σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση στο Σουδάν, προετοιμάζει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Αφρική και τη δημιουργία μιας στρατιωτικής στρατηγικής συμμαχίας στο Νότιο Ατλαντικό.

- Ανεβαίνει ο τόνος των προκλητικών απειλών των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, με την Κοντολίζα Ράις να καλεί απροκάλυπτα στη δημιουργία ενός «ενιαίου μετώπου» ενάντια στη Βενεζουέλα την ίδια στιγμή που η ΕΕ επιμένει σε απαράδεκτες καμπάνιες ενάντια στην Κούβα.

- Το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων δυνάμεων, αφού υποκίνησε την ανάπτυξη της Χαμάς ενάντια στην ΟΑΠ, τώρα επικαλείται την εκλογική της νίκη για νέα μέτρα, με στόχο να υποτάξουν τον παλαιστινιακό λαό μέσω της ανέχειας και της δυστυχίας, να τον απομονώσουν πολιτικά και να διαιωνίσουν την παράνομη κατοχή της Παλαιστίνης.

- Επιταχύνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με την παράνομη εφαρμογή ρυθμίσεων που περιέχονται στη λεγόμενη "συνταγματική συνθήκη" που ηττήθηκε από το γαλλικό και ολλανδικό "Οχι". Με τη νίκη της Αγκελα Μέρκελ και το σχηματισμό του "μεγάλου συνασπισμού" στη Γερμανία οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποτάσσονται στις απαιτήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Η ευθυγράμμισή τους με τις ΗΠΑ στην κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν, και τώρα με την ενεργητική τους συμμετοχή στην κλιμάκωση των επεμβάσεων σε σχέση με το Ιράν και τη Συρία αντιπροσωπεύει μια νέα κατάσταση εξαιρετικής σοβαρότητας.

Προβοκατόρικες ενέργειες σε μια εποχή έντασης του αντικομμουνισμού

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να θέσουμε τη λεγόμενη "κρίση των γελοιογραφιών". Στην άμεση ρίζα της δε βρίσκονται η ελευθερία του Τύπου και έκφρασης που διακυβεύονται, αλλά προβοκατόρικες πράξεις ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα που προσβάλλοντας και ταυτίζοντας το ισλάμ με την τρομοκρατία επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την ένταση, τροφοδοτούν και εκμεταλλεύονται δραστικές πράξεις - όπως αυτές ενάντια σε διαφορετικές πρεσβείες ή τις απαράδεκτες διακηρύξεις Ιρανών υπευθύνων για το Ολοκαύτωμα - που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για τη συνέχιση της στρατηγικής της επιθετικότητας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια σε κυρίαρχα κράτη και για την ποινικοποίηση των δυνάμεων και των λαών που τους αντιστέκονται.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να επιστήσουμε την προσοχή στις απόπειρες να ξαναπυροδοτηθεί ο αντικομμουνισμός, να διωχτούν και να τεθούν εκτός νόμου κομμουνιστικά κόμματα, να ποινικοποιηθεί η ιδεολογία τους. Τέτοια είναι η περίπτωση του "αντικομμουνιστικού ψηφίσματος" του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αν και οι πιο αντιδραστικοί και ρεβανσιστικοί στόχοι των υποστηρικτών του ηττήθηκαν, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η καταγγελία των αντιδημοκρατικών τους στόχων και να εκφράσουμε ενεργητική αλληλεγγύη με εκείνα τα κόμματα που, όπως στα βαλτικά κράτη και την τσέχικη δημοκρατία, είναι ήδη θύματα των αντικομμουνιστικών διώξεων. Αυτό είναι ακόμη πιο απαραίτητο όταν την ίδια στιγμή γινόμαστε μάρτυρες σε βίαιες απόπειρες να ξαναγραφεί η ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, να "ξεπλύνουν" ακόμα και να προβάλλουν το φασισμό και το Ναζισμό, να υποβιβάσουν τη σημασία εγκληματικών πρακτικών όπως η απαγωγή, ο βασανισμός και η δημιουργία μυστικών φυλακών. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι νέες αποκαλύψεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις βρετανικές και βορειοαμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ και η εξοργιστική άρνηση των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τις εκθέσεις του ΟΗΕ και να θέσουν ένα τέλος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο.

Το ΠΚΚ προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους που περιέχει αυτή η κατάσταση. Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Πορτογαλίας, και ιδιαίτερα τη νεολαία, να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο και να απαιτήσουν από την πορτογαλική κυβέρνηση να θέσει τέλος στην επαίσχυντη πολιτική σύμπλευσης με τον ιμπεριαλισμό, να διαχωριστεί καθαρά από τα σχέδια επίθεσης στη Μέση Ανατολή, να επιστρέψουν στην Πορτογαλία τα στρατιωτικά αποσπάσματα από Αφγανιστάν, Βοσνία, Κόσσοβο.

Το ΠΚΚ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση της πάλης για την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ και εκφράζει στη στήριξή του στο ενωτικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στη Λισαβόνα, με αφορμή την 3η επέτειο της έναρξης του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ