Κυριακή 5 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Εντείνονται οι απειλές από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δεν κρύβουν ότι η «μπολιβαριανή διαδικασία» τούς ενοχλεί ιδιαίτερα. Δεν έχουν ουδεμία πρόθεση να της επιτρέψουν να συνεχιστεί.

Φέτος, το χορό άνοιξε ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζον Νεγρεπόντε, που κατά διάρκεια κατάθεσής του στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, κατέταξε ούτε λίγο ούτε πολύ τη Βενεζουέλα στον ...«άξονα του κακού», καθώς αναπτύσσει πολύ στενές σχέσεις με «δόλια κράτη που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά, όπως το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα».

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο αχός από τις δηλώσεις αυτές και ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επαίσχυντα συνέκρινε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες με τον Αδόλφο Χίτλερ. Μιλώντας στην Εθνική Λέσχη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο Ράμσφελντ ήταν αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις: «Στη Βενεζουέλα έχουμε τον Τσάβες που διαθέτει πολλά χρήματα από το πετρέλαιο. Εξελέγη νόμιμα, όπως και ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εκλεγεί νόμιμα. Κατόπιν εδραίωσε την εξουσία του. Και τώρα, φυσικά, συνεργάζεται στενά με τον Φιντέλ Κάστρο, τον Μοράλες (το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βολιβίας) και άλλους. Αυτό με ανησυχεί».

Οι δηλώσεις Ράμσφελντ - Νεγρεπόντε συνέπεσαν χρονικά με την απέλαση της Τζένι Φιγκουερέδο Φρίας που θεωρήθηκε από τις ΗΠΑ «ανεπιθύμητο πρόσωπο»... «Η απόφαση αποτελεί απάντηση στη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να απελάσει το στρατιωτικό ακόλουθο Τζον Κορία», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, αποσιωπώντας φυσικά ότι ο Τζον Κορία απελάθηκε γιατί είχε αποκαλυφθεί ότι προσπαθούσε να στήσει δίκτυο κατασκοπίας με προσπάθεια εξαγοράς αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας.

Κοντολίζα εν δράσει

Το κερασάκι στην τούρτα των απειλητικών δηλώσεων ήταν αυτές που έκανε πριν από μερικές μέρες η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις. Η Ράις που είχε σιωπήσει περιέργως το τελευταίο χρονικό διάστημα όσον αφορά τη Βενεζουέλα, μίλησε για μια «νέα στρατηγική "εμβολιασμού"», που συνίσταται στο να επιδιώξουν οι ΗΠΑ υποστήριξη από τους Ευρωπαίους και Λατινοαμερικανούς συμμάχους τους, ώστε να καταστούν σαφείς οι «καταχρήσεις εξουσίας» που υποτίθεται ότι κάνει ο Τσάβες, εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του. Στη δήλωση σημειώνεται, επίσης, ότι πρέπει να γίνει «προσπάθεια να ελεγχθεί η αντιαμερικανική επιρροή που ασκεί ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας», γιατί «η Βενεζουέλα αποτελεί πρόκληση για τη δημοκρατία και έναν κίνδυνο για τη Λατινική Αμερική».

Ουσιαστικά, η Ράις δίνει το σύνθημα για «συνεργασία με συμμάχους» ώστε να μπορέσει να κάνει πράξη το σχέδιο ανατροπής της «μπολιβαριανής διαδικασίας». Σχέδια που δεν έχουν σταματήσει ποτέ, από το 1998 όταν ο Τσάβες και το Μπολιβαριανό Μπλοκ της Αλλαγής, μέσω πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, έχουν κατακτήσει την πλειοψηφία. Η αμερικανική κυβέρνηση, εξάλλου, βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002, πίσω από το εργοδοτικό λοκάουτ στην πετρελαιοβιομηχανία κλπ.

Μάλιστα, καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ότι η Ράις ζήτησε στήριξη στη λεγόμενη απεργία στα μέσα μεταφοράς - που ποτέ δεν υπήρξε - με σκοπό να παραλύσει η χώρα...

Δεν αποτελεί είδηση ούτε νέο ότι τα σχέδια των ΗΠΑ είναι πολλά, σύνθετα και μάλλον άμεσα, ακόμη και για την ίδια τη δολοφονία του Ούγο Τσάβες...

Φιαλίδιο με δηλητήριο ή πληρωμένοι δολοφόνοι

Η εικόνα είναι διάχυτη παντού, ακόμη και στα ίδια τα αμερικανικά ΜΜΕ. Πρόσφατο άρθρο της «Ουάσινγκτον Ποστ» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Πατ Ρόμπερτσον υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα έπρεπε να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Ποιες επιλογές θα είχαμε; Τι θα λέγατε για ένα φιαλίδιο με δηλητήριο όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Κονγκό Πατρίς Λουμπούμπα το 1960; ΄Η μήπως να εξοπλίσουμε μια τοπική ομάδα φονιάδων, όπως έκανε η Ουάσιγκτον με αυτούς που δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον ηγέτη της Δομινικανής Δημοκρατίας Ραφαέλ Τρουχίγιο; Και ας μην ξεχάσουμε τον Φιντέλ Κάστρο, αυτή τη δύσκολη περίπτωση στην Κούβα».

Παράλληλα, η Εύα Γκόλιγκερ, δικηγόρος, που ξεσκέπασε στο βιβλίο της «Κώδικας Τσάβες» τις βρώμικες χρηματοδοτήσεις της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης, αποκάλυψε βάσει στοιχείων ότι ήδη αμερικανικές δυνάμεις, ειδικές στον ψυχολογικό πόλεμο, έχουν διεισδύσει από την Κολομβία στη Βενεζουέλα και έχουν θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικού τύπου στρατηγικές για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Η Γκόλιγκερ προειδοποίησε ακόμη για την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις στο πλαίσιο των επιθετικών σχεδίων. Κατά την Γκόλιγκερ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να ανατρέψει την κυβέρνηση είναι είτε με τη βία είτε με τη διείσδυση στις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες, ώστε να οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή.

Στο σκηνικό αυτό θα πρέπει να προστεθεί η επέμβαση της Ουάσιγκτον για την αναστολή πώλησης εκ μέρους της Ισπανίας και τη Βραζιλίας επιθετικών ελικοπτέρων, περιπολικών πλοίων και νέων αυτομάτων τυφεκίων καθώς «μπορεί να δοκιμάσει τη σταθερότητα στην περιφέρεια». Και, τέλος, φυσικά, οι πρόσφατες δολοφονίες πέντε αγροτών στην επαρχία Μπαρίνας από παραστρατιωτικούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ