Κυριακή 5 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανεπιθύμητος παντού

Ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους δεχόταν τιμές και περιποιήσεις πίνοντας σαμπάνια με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκχ και την ινδική πολιτική ηγεσία, εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, αγρότες, φοιτητές και νέοι βγήκαν στους δρόμους της Ινδίας, για να διαδηλώσουν εναντίον της επίσκεψής του. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους τόσο στην ιμπεριαλιστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μπους στο Αφγανιστάν - στο οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μια επίσκεψη - αστραπή την Παρασκευή - και στο Ιράκ, όσο και τις επιδιώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, όσον αφορά στην Ινδία, που έχουν στόχο τη βαθύτερη υπαγωγή της στον οικονομικό και γεωπολιτικό έλεγχο της Ουάσιγκτον. Τις διαδηλώσεις οργάνωσαν το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), το ΚΚ Ινδίας, το Αριστερό Μέτωπο, και διάφορες μουσουλμανικές οργανώσεις. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν μια δίχως προηγούμενο κινητοποίηση, με χιλιάδες αστυνομικούς να αποκλείουν όλες τις περιοχές όπου μετακινούνταν, είχε συναντήσεις ή μιλούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ινδική αστυνομία έκανε μεγάλες προσπάθειες - σε συνεργασία με τους κάπου 5.000 Αμερικανούς αστυνομικούς, σωματοφύλακες πράκτορες που έκαναν... απόβαση στη χώρα - ώστε στην πορεία του Μπους να μην υπάρχει ούτε μια αφίσα με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, ούτε ένας διαδηλωτής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία προχώρησε σε «προληπτικές» συλλήψεις διαδηλωτών, ώστε να μη συγκεντρωθούν!

Αλλά τα μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν τη συγκέντρωση περισσοτέρων των 100.000 διαδηλωτών στο Νέο Δελχί, οι δρόμοι του οποίου αντήχησαν το σύνθημα «Μπους, γύρνα πίσω». Ο ΓΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) Πράκας Καράτ καταδίκασε την ιμπεριαλιστική πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας, «του μεγαλύτερου εχθρού των λαών του κόσμου σήμερα». Η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι χαρακτήρισε τον Μπους «εγκληματία πολέμου, υπεύθυνο για την αιματοχυσία στο Ιράκ», και μίλησε για πολιτικές που «καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην άβυσσο της φτώχειας».

Και στα δύο Σώματα της Βουλής, οι συνεδριάσεις έληξαν βιαστικά, όταν μέλη τους φώναξαν συνθήματα εναντίον του Αμερικανού Προέδρου και ζήτησαν να συζητηθεί το κείμενο απόφασης που καλούσε για την... απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Ωστόσο, αντίθετα με τις επιθυμίες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της Ινδίας, η κυβέρνηση του Μανμοχάν Σινγκχ προώθησε σειρά συμφωνιών και μέτρα που ευνοούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Μπους πέτυχε αυτό για το οποίο πήγε: Μια συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας, που θα αποφέρει εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εταιρίες και ίσως μειώσει (αν και όχι ιδιαίτερα) τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προοπτικά. Κατά τα λοιπά, ο Μπους απαίτησε από τους Ινδούς οικοδεσπότες του «να ανοίξουν τις ινδικές αγορές στις αμερικανικές επιχειρήσεις», πράγμα που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «καλό», αφού αυτό σημαίνει... «αμερόληπτο εμπόριο»!

Χτες, Σάββατο, ο Μπους αναμενόταν στο Πακιστάν - όπου, την Πέμπτη, σημειώθηκε επίθεση στο Καράτσι, στην οποία βρήκαν το θάνατο ένας Αμερικανός διπλωμάτης και άλλοι πέντε άνθρωποι, πράγμα που χρησιμοποιήθηκε, για να επισκιάσει τις διαδηλώσεις, προχτές και χτες, εναντίον του Μπους, που οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάρισαν ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ