Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ασφάλεια» μόνο για το κεφάλαιο
  • Καμία ταλάντευση ή υπαναχώρηση στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» που σαρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα
  • Το κλειδί είναι να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στις επενδύσεις και να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον επενδυτή, τονίζει ο πρωθυπουργός

Την «ασφάλεια του επενδυτή», δηλαδή των μονοπωλίων, αναγόρευσε ως ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του ο Κ. Καραμανλής, επιδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό αποφασιστικότητα στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», με στόχο την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Μεταφέροντας» τις αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει πιο δραστικά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Λισαβόνας, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα «ταλάντευσης» ή «υπαναχώρησης», όπως σκόπιμα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, για να ασκήσει πιέσεις «από τα δεξιότερα» στην κυβέρνηση.

Οι φραστικές, αλλά άνευ πρακτικού αντικρίσματος, αποστάσεις από τις προτάσεις ντε Βιλπέν, καθώς και οι απατηλές διαβεβαιώσεις για ήπια προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι η επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι ολομέτωπη και δίχως καμία χαλάρωση στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Τρανή επιβεβαίωση η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση την ίδια περίπου ώρα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το «ξεμπλοκάρισμα» του νόμου για το ασφαλιστικό των τραπεζών...

«Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας», τόνισε ο Κ. Καραμανλής μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιήσαμε και υλοποιούμε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κυβερνητικής πολιτικής». Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής επανέλαβε τη βασική κατεύθυνση του κειμένου των συμπερασμάτων ότι δηλαδή «είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τη δυναμική της αναμορφωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας και να προωθήσουμε πλέον δραστικά την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει». Δε δίστασε μάλιστα να τονίσει ότι «πρέπει να καλύψουμε περισσότερο δρόμο σε σχέση με άλλους εταίρους μας», επειδή τάχα «η Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα και από σχετικά χαμηλή θέση».

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές που διέπουν τις «μεταρρυθμίσεις» ο Κ. Καραμανλής ήταν αποκαλυπτικός: «Το κλειδί στην υπόθεση - και αυτή είναι βαθιά μου πεποίθηση - είναι το πώς μπορεί η Ελλάδα, να γίνει ελκυστική για επενδύσεις, να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον επενδυτή», είπε χαρακτηριστικά παραδεχόμενος ότι γνώμονας είναι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Ολομέτωπη επίθεση

Από τις απαντήσεις που έδωσε σε σχετικές ερωτήσεις, προκύπτουν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα:

- Ασφαλιστικό: Παρά την καθησυχαστική δήλωσή του ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να λάβει μέτρα σε ό,τι αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση», στη συνέχεια άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο διάλογος είναι το «πρώτο βήμα» για την επιβολή της ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την ψήφιση νόμου αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. «Πρώτο βήμα είναι ν' ανοίξουμε αυτόν το διάλογο, να κάνουμε τις απαραίτητες αξιόπιστες μελέτες για να δούμε αποτυπωμένο - αν θέλετε "μαθηματικά", με τρόπο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ποιες είναι όλες οι παράμετροι του προβλήματος, ώστε, μέσα από έναν ώριμο διάλογο, να το αντιμετωπίσουμε σε μακροπρόθεσμη βάση», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

- Νόμος για ΔΕΚΟ: «Το καθαρό μήνυμα είναι ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εφαρμόζεται, με συνέπεια, με σταθερότητα, χωρίς καμία υπαναχώρηση», τόνισε, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι «εδώ δε χωρά καμία υποχώρηση και καμία υπαναχώρηση. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί». Ισχυρό επιχείρημα ότι πρέπει να γίνει «συμμάζεμα», γιατί οι ΔΕΚΟ είναι «χοάνες διασπάθισης του δημοσίου χρήματος». Το λογαριασμό όμως θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι...

- Ολυμπιακή: Ο Κ. Καραμανλής δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τις κυβερνητικές επιδιώξεις: «Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να φτιαχτεί μια καινούρια επιχείρηση, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, που να μπορεί να στέκεται ανταγωνιστικά. Και, βεβαίως, την πλειοψηφία στην προσπάθεια αυτή να την έχει ο ιδιωτικός τομέας», είπε.

Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει ότι η ΔΕΗ είναι «ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο», επικαλούμενος ότι «δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση, ή, εν πάση περιπτώσει, σε συμμετοχή ιδιωτικού κεφαλαίου, που να φτάνει ή να ξεπερνά το πλειοψηφικό πακέτο». Παρέλειψε, όμως, να διευκρινίσει ότι δεν είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα αυτής της τετραετίας... Πάντως, τόσο για την Ολυμπιακή όσο και για τη ΔΕΗ απέφυγε να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση θα επιτρέψει να περάσουν «σε ξένα χέρια», όπως κάνουν άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

- Εργασιακές σχέσεις: Υποστήριξε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις «ολοκληρώθηκαν» με τον αντεργατικό νόμο του περασμένου καλοκαιριού (Ν. 3385/2995 που καθιερώνει το ελαστικό 8ωρο και καταργεί τις υπερωρίες). Μάλιστα, στη βάση αυτή προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τις προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υιοθετούμε, κατ' ανάγκην, την όποια σκέψη παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Την ίδια στιγμή, όμως, διατράνωνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προχωρήσει πιο γρήγορα στις πολιτικές της Λισαβόνας, που ακριβώς την «ευλυγισία» των εργασιακών σχέσεων πρώτα απ' όλα προωθούν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητική αδιαλλαξία (2006-06-17 00:00:00.0)
Πιο βαθιά στον εργασιακό Μεσαίωνα (2006-03-23 00:00:00.0)
Δύο ακόμα χρόνια βάρβαρης πολιτικής (2006-03-04 00:00:00.0)
Νεκρανασταίνουν το ευρωσύνταγμα... (2005-12-23 00:00:00.0)
Προάγγελος νέου αντιλαϊκού τυφώνα (2005-09-04 00:00:00.0)
Επιτάχυνση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας (2004-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ