Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: 222 ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ
Φονική «δικαιοσύνη»

Από τις διαμαρτυρίες έξω από τον τόπο της εκτέλεσης

Associated Press

Από τις διαμαρτυρίες έξω από τον τόπο της εκτέλεσης
ΧΑΝΤΣΒΙΛ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Ο 36χρονος Γκάρι Γκράχαμ, πρωταγωνιστής της πιο αμφιλεγόμενης υπόθεσης επιβολής θανατικής ποινής στην ιστορία του Τέξας, με κυβερνήτη τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, εκτελέστηκε με ένεση την Πέμπτη το βράδυ για ένα φόνο που ως την τελευταία του ώρα επέμενε ότι δε διέπραξε. Φήμες ότι οι μετοχές του Μπους στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ ανέβηκαν ελέγχονται...

Ο Γκράχαμ είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός ανθρώπου σε μια ληστεία σούπερ μάρκετ στο Χιούστον, το 1981. Το Συμβούλιο Χάριτος και τα δικαστήρια που εξετάζουν εφέσεις στο Τέξας αρνήθηκαν να δεχτούν τα επιχειρήματά του, σύμφωνα με τα οποία η καταδίκη του βασίστηκε σε ανεπαρκή στοιχεία, τη μαρτυρία μόνο ενός αυτόπτη, και ότι ο δικηγόρος του έκανε πολύ άσχημα τη δουλιά του.

Ο Γκράχαμ είχε πει ότι «θα πάλευε» όταν θα τον πήγαιναν για εκτέλεση, και πραγματικά προσπάθησε, αλλά ήταν πολύ περισσότερο αλυσοδεμένος από ό,τι συνηθίζεται. Εκανε μια μακρά, σκληρή δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η ποινή του στην πραγματικότητα ήταν λιντσάρισμα, και αποκάλεσε τη θανατική ποινή ολοκαύτωμα για τους μαύρους της Αμερικής. Ζήτησε, επίσης, να αλλάξει όνομα σε Σάκα Σανκόφα - για να τιμήσει την Αφρικανική του καταγωγή. «Πεθαίνω παλεύοντας γι' αυτό που πίστεψα», είπε. «Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί».

Ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ υποστήριξε αναφανδόν την εκτέλεση: όπως τόνισε, η υπόθεση εξετάστηκε από 33 πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς δικαστές. «Αφού ζύγισα όλα τα γεγονότα είμαι πεισμένος ότι η δικαιοσύνη αποδόθηκε», σχολίασε ο Μπους, αφού και οι τελευταίες εφέσεις του Γκράχαμ είχαν καταλήξει στο αρχείο. «Ο Θεός ας ευλογήσει το θύμα, την οικογένεια του θύματος και μακάρι ο Θεός να ευλογήσει τον κ. Γκράχαμ».

Εξω από τη φυλακή Χάντσβιλ, παρά τη φοβερή ζέστη που επικρατεί, εκατοντάδες άνθρωποι που υποστήριξαν τον Γκράχαμ συγκεντρώθηκαν, κοντά στον τούβλινο τοίχο που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις. Στο Χάντσβιλ έχουν γίνει 222 εκτελέσεις θανατοποινιτών από το 1982 - πιο πολλές από οπουδήποτε αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Συμβούλιο παροχής χάριτος του Τέξας -που αποτελείται από 18 άτομα, όλα διορισμένα από τον Μπους- αρνήθηκε την αίτηση του Γκράχαμ. Τα πεντέμισι χρόνια που ο Μπους είναι κυβερνήτης, μόνο ένας θανατοποινίτης έχει απαλλαχτεί - 122 έχουν εκτελεστεί.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις του ότι ο Γκράχαμ διέπραξε το φόνο για τον οποίο καταδικάστηκε. Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το όπλο που έφερε όταν συνελήφθη δεν ήταν το όπλο του φόνου. Και η μάρτυρας που τον είδε, η Μπερναντίν Σκίλερν, βρισκόταν 30 μέτρα μακριά, αλλά ποτέ δεν άλλαξε την κατάθεσή της.

Η υπόθεση Γκράχαμ έρχεται να εντείνει τη συζήτηση περί θανατικής ποινής που έχει ανοίξει στις ΗΠΑ, και τόσο ο Μπους που έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία από πλευράς Ρεπουμπλικανών όσο και ο Αλ Γκορ των Δημοκρατικών πιέζονται να τοποθετηθούν για την κατάργησή της ή μη. Ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον είδε υπό διαφορετικό φως την υπόθεση Γκράχαμ: «ο ίδιος θεωρούσε ότι η περίπτωσή του βοηθά να αποκαλυφθεί αυτό το σύστημα... ολόκληρος ο κόσμος μαθαίνει πια τι συμβαίνει στο Τέξας».

Η εκτέλεση καταγγέλθηκε από την Υπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον, χθες. Η Ρόμπινσον δήλωσε στη Γενεύη ότι οι ΗΠΑ «αψήφησαν τις διεθνείς συμβάσεις και αρχές» εκτελώντας τον Γκράχαμ για ένα έγκλημα που είχε διαπράξει όταν ήταν ανήλικος.

Η Ρόμπινσον δήλωσε επίσης ότι είχε στείλει επιστολή στον κυβερνήτη του Τέξας ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση - ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, όμως, μάλλον δεν εντυπωσιάστηκε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ