Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
«AIRBUS INTEGRATED COMPANY»
Στόχος η επικράτηση στον ανταγωνισμό

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στην ανακοίνωση της μετατροπής της από κοινοπραξία σε ενιαία ιδιωτική εταιρία, αλλά και της έναρξης κατασκευής του μεγαλύτερου αεροσκάφους (σε μορφή επιβατικού, αλλά και εμπορικού) στον κόσμο προχώρησαν, χτες, οι διευθυντές των τεσσάρων συνεργαζόμενων αεροπορικών εταιριών (της γαλλικής «Aerospatiale Matras», της γερμανικής «Daimler Chrysler», της ισπανικής «Casa» και της βρετανικής «British Aerospace Systems»). Στόχος της νέας εταιρίας, όπως τονίζεται ξεκάθαρα στο μακροσκελές ανακοινωθέν της, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής της ικανότητας απέναντι στην αμερικανική «Boeing», γεγονός που έσπευσε να αμφισβητήσει εντόνως η διοίκηση της τελευταίας.

«Airbus Integrated Company» (AIC) θα ονομάζεται από τον Ιανουάριο του 2001 η, μέχρι σήμερα, κοινοπραξία των τεσσάρων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών. Οι «Aerospatiale Matras», «Daimler Chrysler», «Casa» θα ελέγχουν το 80% της νέας εταιρίας, ενώ η «British Aerospace Systems» το 20%. Με την κίνηση αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τα τέλη του 2004. Νέος διευθυντής της εταιρίας θα είναι ο Νοέλ Φόρεγκαρ, ο οποίος ανακοίνωσε και την έναρξη κατασκευής του νέου μοντέλου «Airbus».

Συγκεκριμένα, τα σχέδια της νέας εταιρίας περιλαμβάνουν την κατασκευή, του ήδη πολυσυζητημένου μοντέλου Α3ΧΧ, το οποίο θα έχει δυνατότητα μεταφοράς, κατά μέσο όρο, 555 επιβατών ή αντίστοιχα εμπορευμάτων 80 τόνων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φόρεγκαρ στόχος της «Airbus Integrated Company» είναι να ανταποκριθεί στις, ολοένα, αυξανόμενες απαιτήσεις των αερομεταφορών και παράλληλα να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στην «Boeing», καθιστώντας εαυτόν ισάξιο ή ακόμη δυνατότερο αντίπαλο. Η κατασκευή του νέου μοντέλου εκτιμάται ότι θα στοιχίσει, περίπου, 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα πρώτα αεροσκάφη του είδους θα δοθούν στην κυκλοφορία στα τέλη του 2005 και θα έχουν στο εσωτερικό τους, χώρους αναψυχής, κομμωτήρια, καταστήματα κλπ.

Οπως υπογράμμισε ο Φόρεγκαρ έχει, ήδη, εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες αεροπορικές εταιρίες (όπως είναι ο αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η «Singapore Airlines», η «Air France» και η «Virgin» ή ακόμη και η «Lufthansa» σύμφωνα με τη γερμανική επιθεώρηση «Spiegel») για αγορά αρκετών νέων αεροσκαφών και υπολογίζεται ότι, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον, οι πωλήσεις θα φθάσουν τα 1.500 αεροσκάφη. Ο διευθυντής της «Aerospatiale Matras», Ζαν Λικ Λαγκαρντέρ, δεν έκρυψε τη χαρά του και υπογράμμισε ότι είναι μια μεγάλη ημέρα και για τις τέσσερις εταιρίες, ενώ τόνισε ότι η κατασκευή του Α3ΧΧ αποτελεί το βασικό πρώτο βήμα για να ανοίξει ένας «σκληρότατος, φοβερός, αλλά υγιής και δίκαιος ανταγωνισμός με την "Boeing"».

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους και οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών. Οι Λιονέλ Ζοσπέν, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Τόνι Μπλερ υπογραμμίζουν ότι η δημιουργία της νέας εταιρίας αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο της έννοιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής ενοποίησης» και εκτιμούν ότι θα αποδώσει τα μέγιστα στην ΕΕ, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της, αλλά και στην ανταγωνιστικότητά της απέναντι σε άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.

Αντίθετη γνώμη, όμως, είχε η διοίκηση της «Boeing», που με ανακοίνωσή της εκτίμησε ειρωνικά ότι είναι «ένα καλό βήμα για τις τέσσερις εταιρίες, αλλά είναι πολύ μακρύς ο δρόμος» για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την αμερικανική εταιρία. Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η «Boeing» θα προχωρήσει σε σειρά βελτιώσεων στο γνωστότερο και πιο χρησιμοποιημένο μοντέλο της, το 747, με εκτιμώμενο κόστος 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι απειλές στη διαμάχη «Boeing» και «Airbus» (2019-07-04 00:00:00.0)
«Καθηλώνουν» τα «Boeing 737 Μax8» μετά τη νέα τραγωδία (2019-03-13 00:00:00.0)
Η επίδραση της απόφασης των ΗΠΑ (2018-05-12 00:00:00.0)
Το «σκάνδαλο Boeing» αγγίζει τον Λευκό Οίκο (2003-12-14 00:00:00.0)
Στρατηγική συμφωνία - συνεργασία (2000-06-07 00:00:00.0)
Προς νέα συγχώνευση "γιγάντων" στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (1999-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ