Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Κρίσιμες γενικές εκλογές...

Προεκλογική συγκέντρωση του Μουγκάμπε

Associated Press

Προεκλογική συγκέντρωση του Μουγκάμπε
ΧΑΡΑΡΕ.-

Στις κάλπες προσέρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο εκατομμύρια ψηφοφόροι της Ζιμπάμπουε, προκειμένου να εκλέξουν τα νέα μέλη του κοινοβουλίου, νέα κυβέρνηση της χώρας και το σημαντικότερο; Την πορεία του προγράμματος για μεταρρυθμίσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της καλλιεργήσιμης γης.

Αλλωστε, η ανακατανομή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της καλλιεργήσιμης γης ήταν ένα από τα θέματα που σχεδόν μονοπώλησαν τη διάρκεια της σκληρής και πιο πυρετώδους προεκλογικής μάχης που δόθηκε ποτέ στη Ζιμπάμπουε, από τον καιρό της ανεξαρτησίας της. Οσο για τους έντονους διαξιφισμούς ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα «ΖΑΝΟΥ» του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και το νέο, αλλά ανερχόμενο, αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικών Αλλαγών»; Αυτοί υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί και ενίοτε αιματηροί, προκαλώντας αριθμό θυμάτων (τουλάχιστον 32) και από την πλευρά της κυβερνώσας παράταξης, και ιδιαίτερα απ' το χώρο της αντιπολίτευσης.

Εως και χτες, λίγες ώρες πριν το σημερινό στήσιμο των καλπών, στα αστικά κέντρα και τις περιφέρειες της Ζιμπάμπουε επιχειρούνταν να δοθούν απαντήσεις σε δύο, κυρίως, θέματα: Το ένα σχετίζεται με την παρουσία εκατοντάδων ξένων παρατηρητών που έχουν καταφθάσει εδώ και μέρες στη Ζιμπάμπουε για να εκτιμήσουν την πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Το άλλο αφορούσε την εξεύρεση ενός τρόπου «δίκαιης και άμεμπτης» καταμέτρησης των ψήφων που προέρχονται από τις στρατιωτικές αποστολές της Ζιμπάμπουε σε άλλες χώρες της Αφρικής, καθώς και από πολίτες της χώρας αυτής που ζουν στο εξωτερικό. Οσον αφορά στο πρώτο, χτες η κεντρική εφορευτική επιτροπή αποφάνθηκε πως ο αριθμός των ξένων παρατηρητών θα αυξηθεί από έναν σε τέσσερις ανά εκλογικό τμήμα. Το άλλο ζήτημα παρέμενε ανεπίλυτο έως αργά το βράδυ...

Με δεδομένα όλα αυτά το εκλογικό σώμα καλείται αυτό το Σαββατοκύριακο να επιλέξει τα νέα μέλη των 120 εδρών του κοινοβουλίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί τοπική ώρα και θα κλείσουν τη δύση του ήλιου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ