Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βαθαίνει το ρήγμα στην κυβέρνηση

 O Μπαχτσελί τηρεί προσχήματα

Από την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Associated Press

Από την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή
ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων πρέπει «να συνεχίσει το έργο της» παρά τη ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των μελών της.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και οι «αγορές» να δέχτηκαν με ανακούφιση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Πέμπτης στο τουρκικό Κοινοβούλιο, που ήταν υπέρ της μη παραπομπής σε δίκη με κατηγορίες για κατάχρηση της εξουσίας του συντηρητικού ηγέτη Μεσούτ Γιλμάζ, όμως οι βουλευτές του δεξιού κόμματος του Μπαχτσελί ήρθαν σε ανοιχτή ρήξη με τα άλλα δύο κόμματα κατά τη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ύστερα από διαπληκτισμούς τριών βδομάδων και αυτό δε θεωρείται ακριβώς... καλός οιωνός για το μέλλον της κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός, που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια, κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε χτες ότι οι 107 από τους 127 βουλευτές του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Μπαχτσελί ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Γιλμάζ στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με την παραχώρηση εδαφικής έκτασης στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ford», το 1998 που ήταν πρωθυπουργός. Για να παραπεμφθεί σε δίκη απαιτούνταν 276 ψήφοι. Οι πολλές ψήφοι υπέρ της παραπομπής του ήταν «πλήγμα» για τον Ετσεβίτ και τον Γιλμάζ και αυξάνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον της συμμαχίας, σχολιάζει σε ανταπόκρισή του το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Ο Μπαχτσελί, που δεν παραβρέθηκε στην ψηφοφορία, δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη στάση του κόμματός του. Ωστόσο, κατά το «Ανατολή», δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει «να συνεχίσει».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αρμονία στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων στο συνασπισμό δε θα είναι στο μέλλον η ίδια», υπογράμμισε, αντίθετα, στο χτεσινό πρωτοσέλιδό της η εθνικιστική εφημερίδα «Ορταντογκού», που πρόσκειται στο MHP. Ενώ ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αρετής, Λουφτού Εσενγκούν, βιάστηκε να δηλώσει πως είμαστε προ «της αρχής του τέλους για την κυβέρνηση» - μια εκτίμηση μάλλον πρόωρη, αφού η κυβέρνηση Ετσεβίτ εξυπηρετεί μια χαρά Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και διάφορους πιστωτές της Τουρκίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ