Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιστός στις θέσεις του πατέρα του ο Μπάσαρ αλ Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ετοιμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ισραήλ, προκειμένου να αναθερμανθούν οι προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας, εμφανίζεται ο σε λίγες μέρες νέος Πρόεδρος, και τυπικά, της Συρίας Μπάσαρ αλ Ασαντ. Οι προθέσεις του Μπάσαρ αλ Ασαντ διατυπώθηκαν, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του Μπάσαρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αυτό που υπογράμμισε ο αλ Σάραα, και φέρεται να έπραξε αναλόγως και ο Μπάσαρ, είναι ότι η θέση της Δαμασκού σχετικά με την, άνευ προϋποθέσεων, αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα υψώματα του Γκολάν, η οποία αποτελεί και όρο για την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων, δεν αλλάζει.

Με επιφύλαξη αντέδρασε η Ουάσιγκτον, η οποία αρκέστηκε να επισημάνει ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για την επανάληψη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών. Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Μόσχα, τονίζοντας ότι η Συρία παραμένει κομβικός παράγοντας στην όποια ειρηνευτική προσπάθεια στην περιοχή.

Χωρίς καθυστέρηση οι δίκες

Περισσότεροι από 310 άνθρωποι, μέλη ή συνεργάτες της πρώην λιβανικής πολιτοφυλακής που συνεργάστηκε με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της 20ετούς κατοχής του Νοτίου Λιβάνου, έχουν, ήδη, προσαχθεί σε δίκη, τις τελευταίες 3 βδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Χθες, μόνο, στη Βηρυτό, 152 μέλη της πολιτοφυλακής παρουσιάστηκαν ενώπιον του στρατοδικείου. Οι ποινές που έχουν, μέχρι τώρα, επιβληθεί στους κατηγορούμενους κυμαίνονται από μεγάλα οικονομικά πρόστιμα μέχρι και καταδίκες 15 ετών φυλάκισης, αν και οι περισσότερες δεν ξεπερνούν τον ένα χρόνο φυλάκισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ